Celebeket kérdeztünk, mit tesznek a rosszkedv ellen ebben a változékony és ködös időben. Több ezer éves vagy egészen friss praktikákat alkalmaznak, ha úgy érzik, rájuk tör a rosszkedv.

A szellem sétálni indul

Fodor Zsóka,akkor sem szomorkodik, amikor nem Magdi anyus szellemeként jelenik meg a Barátok Közt-ben. „Nem tudom, milyen depressziósnak lenni, amíg vannak könyveim, barátaim, jó tévéműsorok és gyönyörű sétahelyek, ahol alaposan kifárasztom magam, majd egy nagy ebéd után alszom egy jót” – osztotta meg véleményét a Velvettel. Hozzátette, hogy a legfontosabbak mégis a barátai, akiket tényleg érdekel, hogy mi van vele.

Sportoljunk vagy sem

Dukai Regina sem sokat búsul ebben az időben, sót kimondottan kedveli az évnek ezt a szakaszát, mert „ilyenkor lehet otthon begubózni, jó filmeket nézni, teázni.” Ha mégis megcsapja a depresszió szele, akkor mindenképpen vígjátékot választ, mikor barátaival moziba megy. Azoknak, akiknek komoly kedélybetegséget okoz a téli időszak, azt tanácsolja, hogy menjenek edzeni, tanuljanak nyelveket, és járjanak színházba.

Bálint Antóniának nem az a legnagyobb problémája, hogy milyen idő van. Reggeltől estig rohan, nem ér rá azzal foglalkozni, hogy rossz idő van-e vagy sem. Az elmúlt időszakban egészségügyi problémái is voltak, és „ilyenkor az ember nem figyeli az időjárást” - elmélkedett. „Különben is, ha a gyerekemre nézek, akkor nekem már kisüt a nap. Egyetlen dolog, amit nehezen viselek az a sár – mesélte.

A műsorvezető nem igazán tud tanácsot adni a depresszió ellen, mert szerinte az olyan közmegegyezésen nyugvó elméletek, miszerint a sporttól jobb kedve lesz az embernek, rá nem igazak. „Mikor régebben rossz kedvem volt, gondoltam segítek magamon és elmegyek edzeni. Szinte bevonszoltam magamat a kondi terembe de az edzés után ugyanúgy vonszoltam ki magamat.” Ennek ellenére most azért újra kezdi a sportolást, mert egy igen rossz időszak van mögötte, és vissza kell szereznie a kondiját.

Tudatos élet

Bíró Ica tudatosan éli az életét. Ebben segített neki Rhonda Byrne Az Erő című könyve is, amit a lányától kapott. Bíró magáévá tette a nézetet, miszerint a rosszkedv tudatosan változtatható. Például azzal, hogy új célokat tűz ki maga elé és nem koncentrál a negatívumokra.

Úgy érzi, a 2011-es év nagyon jó lesz, és ezért bátran belevágott abba is, hogy újra megnyitja a klubját, amit most Megoldások klubjának fog hívni. Mint igazi jógi, természetesen télen is jógázik a saját maga által kifejlesztett módszerrel. Tervezi, hogy ezt majd közkincsé is teszi, mert nagyon jól sikerült a válogatás, amit a világ energetizáló jóga kincsei közül szelektált ki.Emellett a Metál Lady táncol és énekel is, hogy a borongós téli idő semmiképp se tudja negatívan befolyásolni az életét. Bíró egyfolytában motiválja saját magát és szerencsére a kutyája és a macskája is elég motivációt, és szeretetet ad neki. Ha meg mindezek ellenére mégis negatív érzések kerítenék hatalmukba, akkor az ősi módszert alkalmazza, miszerint ha saját magán változtat, akkor a világ is változik körülötte.

Lehet, hogy ez a rengeteg pozitív energia az élete legjobb szilveszteréből táplálkozik. Bár Bírót sok helyre hívták bulizni, mindegyiket lemondta, mert nem nagyon volt kedve megfelelni az elvárásoknak, és amúgy is, pár nappal szilveszter előtt Tatán már kibulizta magát. Úgy tervezte, hogy életében először egyedül tölti otthon az év utolsó napját. A lánya el is köszönt tőle és indult szórakozni, mikor öt perc múlva visszatért pár itallal. Kettesben ittak, mulattak negyed háromig. Így Bíró igazán boldogan zárta a régit és nyitotta az újévet. „2011 egy nagyon jó év lesz, így kell lennie, mert az lesz, amit gondolunk. A jóisten szert engem és tudom, hogy amit adok, azt százsorosan kapom vissza” – zárta a gondolatmentet.

Okos december, vidám január

Steiner Kristóf télen szeret az operába, balett előadásokra járni. De mással is el tudja foglalni magát ezeken a ködös estéken, például pakol, rámol. „Ha otthon maradunk, a házunk ilyenkor egy karácsony-temetőre emlékeztet, ezért én, amint hervadozni kezdenek a mikulásvirágok, és kókad a fenyőfa, menesztem a dekorációt.”

A büszke kutyatulajdonos nem hiába választotta az újságírást szakmájának. Elmesélte, mennyire sokat segít neki az írás, bár munkái kapcsán egyébként is minden nap ír. „Ha lehangolt vagyok, akár az éjszaka közepén is felkelek kiírni magamból a gondolataimat. A novelláskötetem is egy kissé borongós periódusomban született.”

Általánosságban az a véleménye a téli depresszióról, hogy két okra vezethető vissza: egyrészt az ünnepek alatt elfogyasztott alkoholt kiheverendő más, harmad-, vagy sokadnaposságra, illetve az ipari mennyiségű zserbó és szaloncukor fogyasztás során ránkrakódott kilók ledolgozása miatt érzett aggodalomra. A másik probléma az, hogy karácsonykor mindenki elkölti az utolsó fillérjeit is.

Sietett hozzátenni azonban, hogy a téli szomorúság elsősorban a fény hiánya miatt alakul ki, és ez nem csak fizikai, hanem spirituális értelemben is igaz. Amíg el nem jön a tavasz, addig belülről kell töltekeznünk. Megemlítette a jógát csak úgy, mint Bíró Ica és azt tanácsolta, hogy olvassuk el újra kedvenc regényeinket. Mindezeken felül Steiner télen még a szokásosnál is jobban elmélyed a több ezer éves Kabbala bölcsességben.