A mozgássérült parkolóhelyeket korábban rendszeresen használó Hajdú Péter is gurult két kört a Budaörsön felállított Ability Park kerekesszékes élménypályáján. Utána beszámolt az élményekről, elmondta, hogy miért parkolt mozgássérülteknek fenntartott helyekre, és fontos momentumokról is beszélt, amikben úgy tűnik, megint megbicsaklott.

"Először segítettek, merthogy nagyon nehéz, emelkedő van, lejtő van, és nem tudtam, hogy működik pontosan a kerekesszék. Az első körben gyakoroltam, és a második körben végigcsináltam. Borzasztó lehet, ha valaki kerekesszékbe kényszerül. Elképesztően nagy lelki erőre van szükség, hogy valaki ezt feldolgozza, és fizikai erőre, hogy így tudjon közlekedni. Nekem ettől már izomlázam van" – mondta a Velvetnek a rokkantparkoló-helyeket korábban előszeretettel használó Hajdú Péter, miután kiszállt a kerekesszékből. A műsorvezető mellett Szekeres Pál helyettes államtitkár, paralimpikon is kipróbálta csütörtökön a budaörsi Tesco előtt felállított kerekesszékes élménypályát, amin két napig bárki végigküzdheti magát.

"Mondhatnám azt is, hogy azért jöttem el, hogy szimpatikus legyek, de nem ezért jöttem. Azért jöttem el, mert én rengeteg jótékonysági rendezvényre elmegyek, hogyha hívnak, és ez is egy jótékonysági rendezvény volt. Azért kértem egy nap gondolkodási időt, hogy nehogy bárki azt gondolja, hogy ez ilyen álságos magatartás, hogy el fogok jönni" – magyarázta Hajdú, majd hozzátette, az élménypályája jó lecke volt arra, hogy ne parkoljon mozgássérülteknek fenntartott helyen. Aztán arról beszélt, hogy egy közszereplőnek jobban oda kell figyelnie mindenre.

Példamutatás és momentumok

"Az ismert embereknek kellene példát mutatni. Mi ezt persze nem így gondoljuk, legalábbis én nem, engem nem kell követni, de nyilván az olvasók, a tévénézők ezt gondolják. Ebben egyébként lehet valami, mert valamelyik középiskolai osztályban tartottak egy közvélemény-kutatást, és Alekosz lett a példakép. Azt gondolom, ha ilyen hatalma van a médiának, hogy Alekosz példakép lehet, akkor igenis sokkal jobban oda kell figyelni minden mozdulatra és minden momentumra" – mondta Hajdú, de kérdés, hogy mennyire gondolja ezt komolyan, ugyanis a rendezvény sajtósaitól megtudtuk, hogy állításával ellentétben azonnal elfogadta a felkérést, és nem kért gondolkodási időt.

"Annyi történt, hogy egyeztetnie kellett a csatornával, hogy engedik-e. Tényleg csak ennyi volt, ő rögtön jónak találta, csak egyeztetnie kellett" – nyilatkozta Pálfalvi Márta, a hipermarket sajtósa. Tavaszi Tilda, az esemény másik sajtósa is határozottan állította, hogy a műsorvezető azonnal elfogadta a felkérést, és nem kért gondolkodási időt. "Olyan médiaszemélyiséget kerestünk, akinek a jelenléte egyrészt érdeklődésre tart számot, tehát egy kellően ismert ember, másrészt pedig ennek a programnak az érzékenyítés a lényege, és úgy gondoltuk, hogy az egy nagyon jó dolog, ha valakit érzékenyítünk a téma iránt" – magyarázta Pálfalvi Márta, hogy miért esett a választás Hajdú Péterre.

Abszolút figyelmetlenség

A Szépségkirálynő producere többször elvétette már a parkolást, néhány nappal ezelőtt is véleményesen állt meg egy étterem előtt, még Facebook-csoportot is alakítottak ellene. Mint mondta, hétköznapi okok miatt parkolt kerekesszékeseknek fenntartott helyen, például figyelmetlenség miatt. "Ehhez a legközelebbi hely a mozgássérülteknek fenntartott hely lett volna. Korábban, ha nem áll ott senki, akkor megállok az első helyen. Megtanultam, hogy nem állok meg az első helyen, hanem megállok az ötödiken. Abszolút figyelmetlenség volt" – magyarázta a Velvetnek.