Az énekesnő halálát kötelességtudóan kommentálják családtagjai, barátai és egykori kollégái. Mindössze egy karibi asszonyság volt elég tökös ahhoz, hogy kimondja: jobban kellett volna vigyázni egy ilyen kiemelkedően tehetséges énekesnőre, mert megérdemelte volna.

A bulvársajtó mindig a halottakat szereti jobban, és ez alól a két napja elhunyt Amy Winehouse sem kivétel - hirtelen még a Sun is gyászruhát öltött, és ahelyett, hogy írtak volna egy összefoglalót az eddigi 847, Winehouse lecsúszásával foglalkozó cikkükből, hirtelen tiszteletteljes hangra váltottak, és mindenkitől megtört szavakat idéznek, aki valaha bármilyen kapcsolatot ápolt az elhunyt énekesnővel. Vagy nem ápolt. Vagy bármit csinált, ahelyett, hogy az énekesnőt ápolta volna.

Megszólaltatták például az énekesnő apját, Mitch Winehouse-t, aki éppen New Yorkba repült egy fellépésre (merthogy ő is énekes), és útközben értesült lánya haláláról. "Ez nem lehet igaz, teljesen le vagyok sújtva. A következő géppel jövök vissza, haza kell mennem. Amyvel kell lennem" - mondta akkor az apa. Az anya, Janis Winehouse az énekesnő halála előtti napon látta lányát utoljára, aki - mint mindig -, ekkor is egy "szeretlek, anya"-val búcsúzott tőle, amely szavakat "örökre megőrzi majd emlékezetében", írja a ShowbizSpy.

A ContactMusic megszólaltatta Marjorie Lambertet is, akit Winehouse karibi tartózkodása idején ismert meg, és pótmamájaként emlegetett (Az énekesnő 2009-ben utazott el nyolc hónapra, hogy ott szabaduljon meg függőségeitől). Lambert elmondása szerint Wino egy tehetséges, "drága lány" volt, aki remekül érezte magát náluk, és ők meg tudták védeni azoktól, akik narkóval tömték volna. "Együtt énekelt a helyiekkel esténként, és gondoskodott róluk. Egyiküknek még a műtétjét is kifizette. Megmentette az életét. Valakinek meg kellett volna mentenie az én drága lánykámat."

Órák óta halott volt

Az eddig rendelkezésre álló adatok szerint az énekesnő körülbelül hat órája halott volt, amikor egyik biztonsági embere rátalált. "A hálószobájába ment, előtte azt mondta, aludni szeretne, de amikor [az őr] utánament, hogy felébressze, észrevette, hogy nem lélegzik" - idézi a Sun Chris Goodmant, aki Winehouse barátja és sajtósa volt. Az őr sokkot kapott, de még volt annyi lélekjelenléte, hogy hívja a mentőket. Egyikük később úgy nyilatkozott, az énekesnőnél már beállt a hullamerevség, mire megérkeztek.

A nyilvánosságra hozott nyomozási részletek szerint Winehouse otthonában nem találtak drogot, vagy annak tárolására utaló jeleket. A toxikológiai vizsgálati eredményeket a hatóságok hivatalosan néhány hét múlvára ígérték, ám valószínűleg nem fogják sokáig halogatni, csakúgy mint a nemrég tragikus balesetben elhunyt Jackass-tag, Ryan Dunn esetében. Barátai szerint, akiket a Sunday Mirror idéz, egyértelműen valamilyen felspécizett extasy okozta az énekesnő halálát, de ez csak találgatás - igaz, mások pedig tudni vélik, hogy halála előtt egy kisebb falu felpörgetéséhez elegendő drogot vett. A CBS szerint boncolása hétfőn zajlik, ennek eredményét legkésőbb kedden közlik.

Állítólag jobban volt

Winehouse sajtósa szerint noha az énekesnő egészségi állapota valóban pocsék volt, és rendszeresen járt kivizsgálásokra, sőt, az ivással és a kábítószerezéssel sem nagyon hagyott fel, mi több, az idegrendszere is romokban volt, nem volt olyan rosszul. "Legutóbb két hete szállították kórházba, amikor turnézás közben összeomlott, és az utcán találtak rá" - tette hozzá a férfi. Nyilván így néz ki az, aki jobban van.

A szokás szerint mindig jól értesült közeli ismerősei szerint Winehouse azután kezdett minden eddiginél brutálisabb önpusztításba, hogy szakított filmrendező pasijával, Reg Travisszel. Mások szerint exférje, Blake Fielder-Civil tette tönkre, hiszen ő szoktatta rá a heroinra és a crackre. Házasságuk két évig tartott, de nem tudni, mennyire emlékezhettek belőle, mert gyakorlatilag végig be voltak tépve. A heroinon és a cracken kívül néha meg is verték egymást, a brit pletykasajtó mindig kéjesen vetette rá magát az alig felöltözött, kisírt szemű, több sebből vérző Winehouse-ra, mert az milyen ciki már. Winehouse erről a felemás, szerelmes-erőszakos házasságról írta a You Know I'm No Good című dalát.

Fielder-Civil amúgy éppen börtönben ül, júniusban harminckét hónapra ítélték betörés miatt. A férfi úgy nyilatkozott, "mindenki, aki ismert engem és ismerte Amyt, tudta, milyen mély a szerelmünk. Nem hiszem el, hogy meghalt." Az exférj amúgy válásuk óta egy Sarah Aspin nevű civillel jár, született is tőle egy gyereke.

Aspint Winehouse halála után beengedték egy rendkívüli beszélőre élettársához; a beszélgetésről - a Sun szerint könnyek közt - a következőket mondta: "Le van sújtva és teljesen összetört. Nem tudja elfogadni, hogy [Winehouse] meghalt, és sosem láthatja többé. [...] Vasárnap hívott fel, miután a börtön elöljárói tudatták vele, hogy meghalt. Nem tudtam megnyugtatni. Sokkos állapotban volt. [...] Blake a  gyerekem apja. De láttam őt és Amyt együtt, és tudom, hogy tényleg szerelmesek voltak, és igazi lelki társak". Szép szavak, még akkor is, ha legutóbb még arról szóltak a hírek, hogy egyikük zaklatja a másikat. Még azt is hozzátette, "csodálatos anya lett volna, a problémái ellenére. Tragédia, ami történt, nagyon kár".

Winehouse exanyósa, Georgette Civil szerint fiát élete végéig lelkiismeretfurdalás gyötri majd, amiért nem segített exnejének lejönni az alkoholról és a drogokról. Benne is van bűntudat, mert nem támogatta házasságukat. "Túl sok volt a csatározás a két család között. Együtt keményebben dolgozhattunk volna [Winehouse és férje boldogságáért]. [...] Nyomást gyakoroltam Blake-re, hogy váljon el Amytől, de együtt kellett volna maradniuk. Ha megnéztek néhány képet róluk, amikor még házasok voltak, és miután elváltak, mindkettejükből eltűnt a szikra." Az exanyós ezek után arra is rájött, hogy bocsánatot kellene kérnie Winehouse apjától is, akinek lányát annak idején mindennek elmondta.

Utoljára

Amy Winehouse múlt szerdán lépett színpadra utoljára, keresztlánya, Dionne Bromfield koncertjén.A buliban láthatóan jól érezte magát, táncikált kicsit, és arra biztatta a nézőket, hogy vegyék meg Bromfield albumát (amit amúgy saját lemezcége adott ki). Íme az utolsó videó.

Russel Brand komikus - mellesleg Katy Perry férje -, szép és hosszú publicisztikát közölt a Sunban arról, milyen is az, ha valakinek egyik szerette függő. "Ha szeretsz valakit, aki függőségben szenved, várod a hívást. Mert lesz egy hívás. Abban reménykedsz, hogy maga a függő telefonál, és azt mondja, elég volt, kész arra, hogy leálljon, és hogy kipróbáljon valami újat. De persze félsz attól, hogy egy másik fajta hívást kapsz, egy gyászosat, baráttól vagy rokontól, aki azt mondja, már késő, már elment. Frusztráló, hogy a hívást nem kezdeményezheted, fogadnod kell. Lehetetlen közbelépni" - így a cikk kezdete.

Brand aztán felidézi, hogy amikor megismerkedett Winehouse-zal, egy rózsaszín szaténdzsekiben a haverjaival üldögélő, jelentéktelen kis figurát látott, akiről, miután elárulták neki, hogy jazzénekes, azt hitte, egy excentrikus figura. Aztán kiderült, hogy nem, hanem egy törékeny és édes lány. Akkoriban ő maga is függő volt (folyamatosan ivott, nem sokkal azelőtt jött ki az elvonóról). Állítja, a függők egyik közös vonása, hogy sosincsenek igazán jelen, egyfajta fátyolon keresztül kommunikálnak a világgal. "Ott van körülöttük a máshol levegője, átnéznek rajtad oda, ahol lenni szeretnének. Hát persze. Egy függőnek az a legfontosabb, hogy a létezés fájdalmát elaltatva, pénzért megvehető megkönnyebbüléssel élje túl a napot."

Felidézi, időről időre összefutottak Winehouse-szal, és mindig jókat röhögtek együtt, de nem kerültek közel egymáshoz, Brandet a csajozás kötötte le. Aztán mindketten egyre híresebbek lettek, nem figyeltek egymás munkásságára, egyszer látta csak fellépni, a Roundhouse-ban. Állítása szerint lenyűgözte, elvarázsolta az énekesnő erős hangja, amelyet Billie Holiday-éhez és Ella Fitzgeraldéhoz hasonlított. "Egy kibaszott nagy zseni volt." Ezután többször is dolgoztak együtt, meghívta a tévé- és rádióműsoraiba, de a média akkor már inkább Winehouse leépülésével és botrányaival foglalkozott.

Brand azzal zárja gondolatait: újra kell gondolni, hogy a társadalom hogyan kezeli a függőket, nem bűnözőként, hanem beteg emberekként, akiknek szükségük van a segítségre. "Meg kell vizsgálnunk, hogy kormányunk miként támogatja a rehabilitációt. Olcsóbb kezelni egy függőt, mint börtönbe csukni, úgyhogy a kriminalizáció még gazdasági szempontból is értelmetlen. Nem mind ismerünk olyan rendkívül tehetséges embereket, mint Amy, de mind ismerünk pia- és drogfüggőket, akiknek szükségük van segítségre, a segítség pedig ott van. Annyit kéne tenniük, hogy felveszik a telefont, és elintézik azt a hívást. Vagy nem. Akárhogy is, a végén lesz egy hívás."