Van-e jobb drogprevenció annál, mint hogy megmutatjuk, mennyire ocsmánnyá tud válni az ember, ha rááll a kábszerekre? Ugyehogy nincs. A celebeknél pedig nem is kell jobb illusztráció, Macaulay Culkin például eléggé lecsúszott.

A drog rossz! – áll minden valamire való drogprevenciós kiadvány első oldalán. Mivel a Velvet évek óta harcol a békéért és a népegészségért, úgy döntöttünk, beszállunk a megelőzésbe. Elrettentésül következzen néhány olyan még élő celeb, aki pozitív példakép is lehetne utódaink számára, de alaposan szétnarkózta magát, így igazi nímand lett belőle.

Ki mással is kezdhetnénk a sort, mint a kábszer miatt legnagyobbat bukó hollywoodi színésszel, Macaulay Culkinnal. Köztudottan nagyot robbantott még gyerekszínészként a Reszkessetek, betörők!-filmekkel, majd a Richie Rich című remekművel. Ezután viszont kilenc filmezés nélküli éve jött az IMDB szerint, azóta is csak kis szerepek és sorozatbeli cameók jutottak neki. A heroin és az ópiáttartalmú gyógyszerek viszont változatlan emésztik őt. Augusztusban egy ismerőse azt nyilatkozta, Culkin drogozása havi másfél millió forintnyi pénzt emészt fel. Mindezek után alig lehet elhinni, hogy ő járt nyolc évig a világ legdögösebb csajával, Mila Kunisszal.

Culkin honfitársa a másik nagy amerikai narkós celeb: Lindsay Lohan. Ő szintén tisztességesen fogyasztott mindent, ami valamennyire árthat a szervezetének, de a saját hülyesége gyakrabban juttatta a címlapra őt. Számtalan közlekedési szabálysértése, bunyója és piálós sztorija miatt írtak róla a lapok. 2010-ben megjárta a rehabot is, de hamar lebuktatták egy drogteszttel: kokain- és amfetaminmaradványokat találtak a vérében. És persze a csúnya a dologban, hogy Culkinhoz hasonlóan ő is gyerekszínészként kezdte.

Ha már színészek, akkor érdemes megemlíteni Charlie Sheen exnejét, Brooke Muellert is. Ugyan Sheen sem ódzkodott soha a kábítószertől, nem is lett totális függő sosem, mindig megtartotta a kényes egyensúlyt a drogok, az alkohol és a kurvázás szentháromságában. Mueller viszont a válásuk óta elvonóról elvonóra jár. Tavaly decemberben ráadásul történelmi mélypontra süllyedt: letartóztatták kokain birtoklása miatt. Az egészben persze az a legszomorúbb, hogy Mueller elvileg gyakorló anya, akinek a rehab helyett néha rá kéne nézni a kölykökre is.

A zenészek között sem meglepő, hogy szétszippantják az agyukat. Courtney Love, a halála előtti néhány évben súlyosan drogfüggővé vált Nirvana-frontember, Kurt Cobain özvegye is végigjárta már a fehérköves utat. Azért az a tavalyi év csúcspontja volt, amikor Love adott tanácsokat Lohannek, miként maradjon józan. Ő maga elvileg 2005 óta tiszta, ezért megúszta a kábítószer birtoklása miatti eljárást.

Pete Doherty azzal vált igazán híressé, hogy együtt járt Kate Mosszal, és a narkózásba is szépen beavatták egymást. Doherty és a drog frigye is úgy tűnik, hogy egy életre szól: a Velvet archívumában a legrégebbi arról szóló cikk, hogy rehabra megy 2005 februárjában kelt, míg a legújabb idén júliusban. A Babyshambles énekese amúgy sem egy derék, délceg, jóképű legény, de a drog csak rontott ezen.

Régi motorosokat is érdemes megemlíteni, így kijelenthető, hogy a drogok elleni lankadatlan harc minden korban vezetőink elháríthatatlan kötelessége! Elrettentő példaként Boy George-ot hozzuk fel, akinek az 1980-as évek végén voltak szaftos drogügyei. 1986-ban őrizetbe is vették heroin birtoklásáért, de úgy tűnik, nem állt le teljesen. 2005-ben Manhattanben csípték fülön és gyanúsították meg kokain birtoklásával. Azóta nem hallani narkós ügyeiről, lehet, hogy 51 éves korára benőtt a feje lágya. Már a piáról és a dohányról is leállt a hírek szerint.