Brad Renfrónak és River Phoenixnek nem sikerült, Macaulay Culkin és Lindsay Lohan talán túlvan rajta, Britney Spearst azonban úgy tűnik, felzabálta a gyerekkort megnyomorító sztárkarrier. Drew Barrymore viszont már egész biztosan kijött belőle: miután minden függőségét elintézte 14 éves koráig, visszatért, és a legjobban fizetett színésznők egyike lett.

A héten holtan találták a gyerekszínészként befutott, még mindig csak 25 éves Brad Renfrót, Britney Spears pedig minden nap öngyilkossággal fenyegetőzik. Mi bennük a közös? Mindketten gyereksztárként kezdték. A korán jött sikereket nem mindenki egyformán éli meg: más egykori gyereksztár-kollégáiknak nincsenek pszichés gondjai vagy drog-és alkoholproblémái. Látszólag.

Klikk!

Kedden, lakásában bukkantak rá a fiatal színész, Brad Renfro holttestére. A mindössze 25 éves, évek óta drogproblémákkal is küzdő Renfro halálának okát egyelőre nem ismertették hivatalosan, de valószínűsítik, hogy drog-túladagolás okozhatta. A fiatal színész mindössze 10 éves volt, amikor Joel Schumacher ügynöke felfedezte, legismertebb alakítását 12 évesen Az ügyfél című filmben nyújtotta, amelyben Susan Sarandon és Tommy Lee Jones mellett tűnt fel. De ő volt például Huckleberry Finn is egy amerikai sorozatban, 1995-ben pedig az amerikai People magazin legjobb fiatal színészeket összesítő listájára is felkerült. Renfro súlyos drogproblémákkal küzdött: letartóztatták marihuána-, és kokainbirtoklásért, 2006-ban 10 napot töltött börtönben ittas vezetés miatt, de belekeveredett egy lopási ügybe is. Tavaly nyáron például heroin birtoklása miatt ítélték el, majd megszegte a próbaidő szabályait, ugyanis nem jelentkezett be elvonóra. A bíróság figyelmeztetés után állítólag keményen küzdött azért, hogy leszokjon káros szenvedélyéről.

Nem tudott egyenesbe jönni Joaquin Phoenix bátyja, River Phoenix sem, aki Johnny Deppel és Keanu Reevesszel együtt kezdte a színészi pályát. Tragikusan fiatal volt azonban, mindössze 23 éves, amikor 1993-ban herointúladagolás következtében szívrohamban meghalt. A fiatal színészt nagy ígéretként tartották számon, 1989-ben a Legjobb mellékszereplő kategóriában Oscar-díjra is jelölték.

Britney Spears már a búcsúlevelét is megírta

A Mickey Mouse klub nevű gyerek-tévéshownak jópár mai sztár köszönheti pályájának elindítását. Közülük Justin Tiberlake és Christina Aguilera karrierje csúcsán van, egykori kolléganőjük, Britney Spears azonban mélyrepülésének végéhez érkezett. A két év alatt a csúcsról a mélybe csúszott egykori sztár állítólag már a búcsúlevelét is megírta, amelyben bevallotta, attól tart, hogy képtelen továbbra is mások elvárásai szerint élni.

Spears énekesi pályája kezdetén egy darabig szűzlányos imidzzsel próbálkozott, pár éve azonban elfajultak a dolgok, és botrány botrányt követett A szebb napokat látott énekesnő a két héttel ezelőtti családi balhé után ön-és közveszélyes állapotban, de kivételesen tisztán került a Cedars-Sinai Egészségügyi Központ elmeosztályára. Volt férje szerint Spears az öngyilkossággal fenyegetőzött, ha szülei pszichiátriai kezelésre kényszerítik. Az énekesnő azóta új barátra, sőt férjjelöltre lelt a muszlim vallású lesifotós, Adnan Ghalib személyében.

A Mickey Mouse klubnak egyébként nemcsak Britney Spears köszönheti a karrierjét. A gyerekekből válogató tehetségkutató show-ban tűnt fel Spears, Aguilera és Timberlake mellett Jessica Simpson, Ryan Gosling és Keri Russel is. A Walt Disney show-ja több mint negyven éven keresztül futott sikeresen, az utolsó epizód 1996-ban ment le.

Lindsay Lohan is gyerekszínészként kezdte a Walt Disney Két Lotti-adaptációjában. Aztán az alkohol- és drogproblémákal küzdő színésznő celeb kollégáihoz hasonlóan rehabról rehabra járt, amire állítólag az összes pénzét elköltötte. Bár legutóbbi szabadulását piálással ünnepelte, egyelőre úgy tűnik, neki sikerült a leszokás, még ha meg is hízott egy kicsit.

Drogkarrierje hasonlónak tűnik Drew Barrymore-éhoz, bár őt nehéz volna überelni: az E.T-be szöszke hétévesként feltűnő színésznő 9 évesen már dohányzott és alkoholista volt, 10 évesen marihuanát szívott, 13 éves korára már kokaint is ismerte, 14 évesen pedig már a második elvonóján is túlvolt. Mindezt persze csak évekkel később, 1990-ben megjelent Little Girl Lost című önéletrajzi könyvében vallotta be, majd megcsinálta a nagy visszatérést, a Charlie angyalai óta az egyik legjobban fizetett hollywoodi színésznő, saját produceri céggel. És kiegyensúlyozott, józan életvitellel.

A Reszkessetek betörők főhősének, Macaulay Culkinnak szintén meggyűlt a baja a drogokkal: két éve egy év felfüggesztett szabadságveszésre ítélték, miután autójában vény nélküli antidepresszánsokat (ez Amerikában illegális) és marihuánát találtak. A talán legismeretebb gyereksztár, akit mostanában csak kisebb szerepekben láthattunk, azóta állítólag tiszta, és barátnőjével visszavonultan él.

Öngyilkos szépségkirálynő

Az 1985-ös Magyarország szépe, Molnár Csilla Andrea 17 éves korában követett el öngyilkosságot. A szépségkirálynő halála mindenkit megdöbbentett, a Kisalföld című napilap tudósítása szerint Magyarország Szépe nem sokkal az európai szépségverseny után édesapja szívgyógyszereit szedte be. A fonyódi gimnazistalány 1985-ben jelentkezett a versenyre, a magyar döntőt 1985 októberében nyerte meg, ezután a Máltán megrendezett Európa szépe versenyen harmadik helyen végzett, annak ellenére, hogy maximális pontszámot ért el. A maximum pont ellenére elért harmadik hely állítólag nagyon rosszul esett a szépségkirálynőnek. Máltára a koronáját is magával vitte, a szervezők szerint ugyanis ez lett volna a vándorkorona. A koronát Molnár öngyilkossága után hazahozták Máltáról, és azt a koronát készíttető Fabulissimo, kegyeleti okokból, Csilla halála után felajánlotta a családnak - olvashatjuk az egykori szépségkirálynő emlékére létrehozott weboldalon.