Kiszámíthatatlan volt, hogy hogyan sikerül a Gangnam Style-előadásuk A Nagy Duettben, elég lett volna egy rontás ahhoz, hogy boruljon az egész. De nem így történt, a műsorvezető pedig boldog, mert végre megmutathatta a közönségnek, hogy milyen is valójában. Alig várja, hogy elinduljon a műsoruk Joshi Bharattal, közben pedig egyetemre jár, hogy még jobb lelki segítővé váljon.

„Egyre jobban élveztem, és egyre kevésbé volt lámpalázam az éneklés és a tánc miatt. Az elején még zavart, hogy számos kolléga ott volt a nézőtéren, de ahogy közeledtünk az élő adáshoz, egyre kevésbé izgultunk. Rám abszolút pozitív hatással van az adrenalin” – beszélt a Velvetnek A Nagy Duettről a Mónika show egykori arca. Erdélyi Mónika és Gáspár Laci a múlt heti adásban estek ki a SuperTV2-n futó műsorból Roberta Flack Killing me softly című dalával, ami már a kezdektől rossz érzésekkel töltötte el Erdélyi Mónikát.

Sosem iszik alkoholt

„Nagyon nem akartam ezt a számot, mert túl nagynak éreztem a kontrasztot a Gangnam Style és eközött. Ezt a dalt még hetekkel ezelőtt kiválasztotta Laci, és később már nem lehetett rajta változtatni, bármennyire is szerettünk volna. Így aztán hiába jött rá mindenki a Gangnam Style-nál, hogy a közönségnek ez a féktelen bulizás kell, ez már így maradt” – magyarázta Erdélyi Mónika, aki nagysikerű produkciójuknál erősen tartott attól, hogy esetleg megcsúsznak, esetleg rosszul lépnek vagy elfelejtik a szöveget. Akkor ugyanis borult volna minden. De nem így történt. „Érdekes kirándulás volt, és bármennyire úgy tűnik, hogy ez egy jó buli, a háttérben azért nagyon kemény munka folyik. Egy hét alatt meg kell tanulni egy dalt, együtt kell énekelni a szöveget és a dallamot, közben mozogni, figyelni a másikra – ez mind nehéz, főleg úgy, hogy én aztán tényleg amatőr vagyok, korábban sosem duetteztem, még műsort is egyedül vezettem.”

Erdélyi Mónika a leginkább annak örül, hogy meg tudta mutatni a közönségnek, milyen is valójában. „A show-ban egy teljesen más szerepben láthattak, ott csak a legritkább esetben mosolyoghattam. De alapvetően én olyan vagyok, amilyennek most láthatott a közönség. És nem a Gangnam ugrálása közben, hanem általában, amikor interjúztunk, vagy csak énekeltünk. Örülök, hogy meg tudtam ezt mutatni, mert ezrével érkeznek a visszajelzések, hogy mennyire örülnek, hogy ilyen vagyok. Mert ilyen vagyok” – adott jellemrajzot magáról a 40 éves, kétgyerekes műsorvezető, aztán kérdésünkre elmondta, alkohol nélkül volt ilyen laza. „Az tilos is lett volna, egyébként meg absztinens vagyok, soha nem iszom, ahhoz, hogy jól érezzem magam, nincs szükségem segéddolgokra. Ennyire nem is szoktam lazulni, persze, elmegyek időnként szórakozni, akár táncolni is, de nem ilyen féktelenül. Ez most nagyon jó volt, hogy ez a műsor keretet adott ennek a féktelen bulinak, kell, hogy az ember gyerekként ugrabugráljon néha.”

A maximumot várja el

A lazasága mellett Erdélyi Mónika erősen teljesítménykényszeres, emiatt például egyetlen produkciót sem nézett vissza teljes egészében, sőt, a show-kat is csak akkor, ha valami tanulnivalója volt az adásokból. Nem mintha baja lenne magával, mert úgy gondolja, a diéta is meghozta az eredményét végre. De a hibákat észrevenné. „Nemcsak magamtól, másoktól is elvárom a maximális teljesítményt. Ez nem azt jelenti, hogy állandóan hajszolok mindenkit, de akkor tudok jól dolgozni, ha mindenki beleteszi a maximális teljesítményt, mert abból lesz jó produktum a végén” – magyarázta Erdélyi Mónika, majd hangsúlyozta, duettpartnere, Gáspár Laci például mindent beletett a produkcióba, hiába voltak más feladatai is közben, például az Eurovíziós Dalfesztivál.

A Joshi Bharattal közös műsoruk indulásának időpontját még nem tudni, de Erdélyi Mónika addig sem unatkozik: nemrég ugyanis beiratkozott egy kétéves mesterképzésre, hogy fejlessze magát a mediációban. „Ez lesz a harmadik diplomám [Erdélyi diplomás külkereskedelmi üzemgazdász és szakfordító-tolmács, okleveleit a Budapesti Gazdasági Főiskola Külkereskedelmi Karán szerezte meg – a szerz.], újabb technikákat, pszichológiát is tanulok, hogy még jobb legyek. Őszintén remélem, hogy még jobban fejlődik ez az ág Magyarországon, mert erősen fájlalom, hogy a lelki betegséget nem kezelik betegségként. Sajnos a mi kultúránknak még nem része, hogy segítséget kérjünk, ha fáj a lelkünk” – bukott ki a küldetéstudat a műsorvezetőből, aki pontosan tudja, szüksége volt arra, hogy egy időre félretegye a médiát.

„Néha nem árt. Több mint tíz év alatt az ember belefárad az állandó készenlétbe, meg abba, hogy a sajtó érdeklődése is túlmegy időnként egy határon. Őszintén megmondom, kifejezetten üdítő volt, hogy két évig nem piszkáltak lépten-nyomon minden miatt” – idézte fel a szünet időszakát. Visszatérésével újra témává vált, ő pedig azt mondja, sosem lesz igazán felkészülve az intenzív sajtóérdeklődésre. A fő probléma nem is az, hogy keresik: az zavarja, ha valótlanságot írnak róla, és elmondása szerint ez gyakran megesett. „Akinek lelke van, azt megviseli, ha bántják. És félreértés ne essék, ha én tényleg csinálok valami kifogásolhatót, és azért szólnak, akkor az rendben van. Az a rossz, amikor hiába csinálsz száz dolgot jól, kiemelnek egyet, ami kevésbé jó. Tudom, hogyan működik a sajtó, de ettől még nagyon nehéz ezt elfogadni” – fogalmazott Erdélyi Mónika.