Míg az élete zajos volt a botrányoktól, addig mostanra, két évvel Amy Winehouse halála után elfogytak a róla szóló hírek. A 27 évesen elhunyt énekesnő Facebook-oldalára ugyanakkor még most is tömegek írtak a halála évfordulóján, egyedi zenei stílusa pedig több előadónál is visszaköszön.

Júliustól szeptemberig tekinthető meg a londoni Jewish Museumban (Zsidó múzeumban) az a kiállítás, amin a 2011. július 23-án, alkoholmérgezésben 27 évesen elhunyt énekesnő, Amy Winehouse családi fotóit, személyes tárgyait, ruhadarabjait nézhetik meg az érdeklődők. A Sun azt írja, az Amy Winehouse: A Family Potrait (Amy Winehouse: A családi album) néven nyílt kiállítással az énekesnő egy olyan oldalát szerette volna bemutatni a testvére és sógornője, amit a média nem, csak a családja ismerhetett. A kiállításból kiderül – magyarázta Alex Winehouse a lapnak –, hogy családjukban még éltek a zsidó hagyományok, és erre az énekesnő büszke is volt.

Ez a legfrissebb hír Amy Winehouse-ról, na meg az, hogy Pete Doherty olyan boltot nyitna Londonban, ahol ismert barátainak egykori tulajdonait árulná – például Amy Winehouse cigarettacsikkjét. Az énekesnő botrányokkal teli életének nem lett posztumusz folytatása, szemben a 2009-ben elhunyt Michael Jacksonnal, aki miatt még mindig pereskedik a családja.

Mégis alkoholmérgezésben halt meg

Winehouse-ról nem derült ki semmi terhelő, kínos, kellemetlen dolog, halála után nem jelent meg az eltitkolt gyereke és az eltitkolt leszbikus szeretője sem. Egyedül az foglalkoztatta az angolszász médiát, hogy valóban alkoholmérgezésben halt-e meg a drog- és alkoholproblémáiról is hírhedténekesnő. Idén januárban, a második halottkémi vizsgálat után kimondták, hogy tényleg az alkohol végzett vele: halála előtt két üveg vodkát ivott meg, ennek hatására leállt a légzése és kómába esett, miközben YouTube-videókat nézett magáról. Tizenkét órával később találták meg. A jelentés publikálása után csend lett, úgy tűnt, Winehouse élete, halála, zenéje már senkit sem érdekel.

Pedig nemcsak a halála évfordulóján, hanem attól függetlenül is tömegesen érkeznek rajongói bejegyzések az énekesnő máig üzemelő Facebook-oldalára, amit még mindig több mint kilencmillióan követnek. Ugyan az énekesnőnek mindössze két albuma jelent meg, míg élt (egy pedig azután, hogy elhunyt), több stílust ötvöző zenei munkássága így is több előadóra nagy hatást gyakorolt: stílusjegyei felfedezhetők egyebek mellett Adele, Emeli Sande, Bruno Mars és  Florence + the Machine dalaiban is, írja a timesunion.com.

A halála után a lemezkiadások az egekbe szöktek: az azt követő egy évben több lemezét adták el, mint 2003 és 2011 között. 2006-os Back To Black lemezéből 20, míg a halála után megjelent Lioness: Hidden Treasures lemezéből közel 2 és fél milliót értékesítettek 2012 év végéig. Lemezei azóta is lendületesen fogynak. Halála után apja, Mitch Winehouse létrehozta az Amy Winehouse Alapítványt, ami rászoruló gyerekek, lányához hasonló szenvedélybetegek és a gazdátlan állatok megsegítését tűzte ki célul.