Egyre nőiesebb és művészibb imidzs felé tereli karrierjét az előző X-Faktor bronzérmese, Csobot Adél. Na de művészet ide vagy oda, a bulvárt nem tudja kikerülni, főleg, amikor merész ruhákat vesz fel, és ismert pasival jár. Csobot nagy távlati célokat nem tűz ki, de a kicsiket rendre behúzza: nemrég művészeti díjat kapott és közben az After X című műsort is vezethette. Rossz hírünk is van: egyelőre nem akar Playboy-címlapot.

"Azt mondtam, nem egy hétköznapi helyzet, hogy az ember ott áll az X-Faktor stúdiójában és műsort vezet, így abszolút belefér, ha egy picivel merészebb ruhát veszek fel" – indokolta az ikonikus villantós-vörös ruha választását Csobot Adél a Velvetnek adott interjújában. A célja az After X október 26-i adásában felvett ruhával csak az volt, hogy jól érezze magát benne. "Ott volt az ominózus vörös ruha, felpróbáltam, és azt mondtuk, nincs ezzel semmi baj, fel lehet ezt venni". Reakcióként kapott hideget és meleget is, a férfiaknak persze jobban tetszett, bár sokan túlzásnak tartották. Az előző X-Faktor bronzérmese meglepő ars poeticát vázolt: "Én azt gondolom, ha egy ilyen ruhát felvesz az ember, akkor igenis vegye fel tizen- vagy huszonévesen, és ne később, amikor már igazán nem illik ez". Hozzátette: "Egy embernek vannak testi adottságai, valahogy kinéz, és ha épp úgy néz ki, hogy azt meg meri mutatni, akkor igenis vegye fel a ruhát és viselje, ahogy kell".

Interjúnk készítésekor még szó sem volt arról, hogy Csobot és műsorvezető barátja, Istenes Bence szétköltöznek, ahogy arról sem, hogy Csobot az After X műsorvezetéséről is lemond, amire még az RTL II kérte fel. A csatorna egyébként azért gondolt rá, mert ő már átélte ezeket a dolgokat, ahogy megfogalmazta: "a párbaj drámáját, és azt, hogy milyen ott állni a színpadon". Vágyott rá, hogy kipróbálja magát, és azt, hogy milyen ott állni a pult mögött, és megtartani az emberek figyelmét. Azt elismerte, voltak hibái műsorvezetőkélnt, de ezekből tanulni fog. A kommentelők jelentős része örült a – végül háromadásosra sikerült – after-x-es szerepének, de persze akadtak kritikusok is. "Nyilván volt olyan megjegyzés, ami annak szólt, hogy nem tudtam rendesen megfogalmazni egy mondatot. Én ezt annak tudtam be, hogy nagyon izgultam" – magyarázta. Az X-faktor idei évadával amúgy elégedett, szereti Tóth Gabit és az új mentorfelállást is, de a versenyzőkkel sincs baja. Kedvenc énekest nem emelt ki, mert mint fogalmazott, objektív műsorvezetőnek kell lennie.

Nem lett balhé a csöcsörészésből

A kapcsolatának Istenes Bencével tehát vége, már szét is költöztek, igaz, hételeji interjúnkkor ennek még semmi jele nem volt, legalábbis, ami a nyilatkozatot illeti. "Minden rendben van velünk, köszönjük" – felelte Csobot, amikor a kapcsolatukról kérdeztük, amikor pedig expasija nyáron feltűnt csöcsmarkolós fényképe került szóba, így reagált: "Ezektől eltekintünk, ezek a dolgok a múlté. Mindenkinek vannak ilyen napjai, pillanatai. Nem volt belőle konfliktus" – válaszolta. Hozzátette, minden kapcsolat a kommunikáción és bizalmon alapul, abból pedig náluk nincs hiány. 

Csobotot rengeteg kritika érte, amióta tavaly bekerült az X-Faktorba, bár vörös haja osztatlan sikert aratott. Az énekeslány azt mesélte, hogy amikor először megjelent a válogatón, meg sem fordult a fejében, hogy őt támadni fogják, amit aztán elég rosszul is viselt, különösen, hogy rendszeresen olvasta a kommenteket. "Elkezdődött ez a lavina, és szerintem a műsor végéig nem fejeződött be" – mondta, majd megjegyezte, bár nem szereti ezt a jelzőt, ha tetszik, ha nem, megosztó volt. Úgy véli, ebbe beskatulyázódott, bár szerinte az utóbbi időben mindez átfordult egy pozitív irányba. Nem akar senkinek megfelelni, így ez nem tudatos munka eredménye, valahogy mégis átformálódott. 

Vége a rojtrázásnak

"Már nem a 18 éves Csobot Adél van, aki rojtokat rázogat a színpadon, hanem már egy kicsit érettebb, felnőttesebb, átgondoltabb, nőiesebb lett az egész dolog" – mondta az énekesnő, aki új lemezt adott ki két hete. Ezen Szenes Iván-dalok feldolgozásai hallhatók, Csobot már nagyon várta, szereti, és persze sikeresnek is érzi. Most a második saját dalán dolgoznak, ez még novemberben kijön. Tervezik az angol nyelvű változatot is, hiszen menedzsemetjével úgy vannak vele, hogy ha már Prágába elhívták fellépni, miért ne próbálhatna betörni a külföldi piacra is. Az Eurovíziós Dalfesztivállal ugyanakkor nem próbálkozik, a hazai előválogatón sem indul. Felbukkanása óta már egy díjat is kapott: a Kornay Mariann Művészeti Díjat is a Szenes-életmű felújításáért vehette át. "Ez volt az első olyan díj, ami az éneklési tevékenységemmel kapcsolatos" – jegyezte meg.

A 19 éves Csobot Adéltól azt is megtudtuk, hogy az érettségije még nincs meg, nappali tagozatos gminazista. Bejár órákra, mert nem akar magántanuló lenni, májusban pedig érettségizik. Emelt szinten vizsgázik majd román nyelvből és ének-zenéből/angolból. A továbbtanulás kezd letisztulni a fejében: "Nem nehéz kitalálni, hogy a Színművészetire gondoltam, bár ez még távlati terv" – mondta.

Nagy távlati célokat direkt nem tűz ki magának. "Mindig azt szoktam mondani, hogy tíz év múlva is legyen miről beszélgetni, és legyen még Csobot Adél, és ne tűnjön el" – vallja Csobot, aki inkább a sok kis célban hisz, amit észrevétlenül elérhet. Ebben nincs benne a Playboy-címlap, bár persze már megkeresték őt. "Azt gondolom, ez önbizalmat adó dolog, és megtisztelő" – beszélt a megkeresésről, majd megjegyezte, hogy elvállalt egy ennél sokkal jótékonyabb feladatot: ő lesz az Ökumenikus Szeretetszolgálat arca. Hangsúlyozta: ez nem azért fontos számára, hogy celebkedjen, korábban otthonában, Nagykárolyban is jótékonykodott, akkor egy Down-kórosokkal folgalkozó alapítvány munkájában vett részt.