Hatalmas tisztogatást végeztek a Redditen az oldal vezetői: letiltottak egy csomó aloldalt, amelyen még tovább élt a Fappening, vagyis a meztelenceleb-fotók kiszivárogtatásának öröksége. Nem működnek a (reddites) gyűjtőoldalak, és kiszedték azokat a kommenteket, amelyekben linkelték a fotókat. A gesztus szép, a megvalósítása viszont sok szempontból béna, hát még az indoklások. Őrület: ez nekik nagyon megérte.

Egy redditező, Sporkicide, aki elvileg az oldal egyik adminisztrátora, az Epoch Times szerint azt írta, aztért tiltottak mindent, mert hiába igyekeztek szűrni a tartalmakat, a felhasználók azonnal újra belinkeltek mindent, a náluk lévő fotókat más-más tárhelyekre feltöltögetve. „Ráadásul a képek egy részén akkor még fiatalkorú celebek láthatók, amely ellenkezik az oldal negyedik szabályával: »ne posztolj szexuálisan szuggesztív tartalmakat kiskorúakról«”. Elmondása szerint azzal is meggyűlt a bajuk, hogy a posztolgatott linkek adattolvaj oldalakra vittek, ez is egy ok.

Ami persze gyönyörű, hiszen a Reddit most ezek szerint arra fényezi magát, hogy íme, néhány tiltással megvédte a kiskorúakat a szexuális kizsákmányolástól, a használóit meg az adatlopásoktól, kémprogramoktól, meg amitől kell. Csak egyrészt most a felhasználók méltatlankodnak azon, hogy hol van az internetszabadság, amit a Reddit olyannyira hirdet általában, „kivéve, ha celebekről van szó”. Mások azt nem értik, mi tartott ezen nekik napokig, miért élvezték a hihetetlen érdeklődést, és aztán kezdtek el takarózni a tisztesség látszatával. És hát tényleg, mi?

Őrület: pénz!!!

A Wired remek cikkben szedte össze, mennyire megérte ez az őrületes adatforgalom a Redditnek. A lényeg, hogy hat nap alatt annyian nézték meg a képeket, illetve a reddites aloldalakat (subreddit), hogy a termelődött pénzből egy hónapig működtessék a szervereiket. (Pénz úgy kerül a történetbe, hogy mindenféle kiváltságokat vehetnek maguknak a felhasználók havi négy dollárért [körülbelül 970 forint], ez a Reddit gold. Ha pedig valaki posztjával meg vannak elégedve, egymásnak is vehetnek ilyesmit.) John Menese, a Fappening subreddit létrehozója azt mondta a lapnak, figyelte, hogyan alakul a látogatószám, és a Reddit goldok száma a kommentfolyamban. (A férfiről angolul itt olvashat többet, a Washington Post cikkében.)

A lényeg, hogy negyedmilliárd körüli volt az oldalletöltések száma, amit nyilván a Reddit is észrevett, csak hülyék lettek volna közbeavatkozni, amíg dőlt a pénz, és az egész világ róluk beszélt. Menese és egy másik moderátor úgy számolták, legalább 27 napi szerverüzemeltetési költség áramlott be így a teljes tiltás előtt. A Reddit vezetése nem reagált a Wired kérdéseire, de úgy tudják, hogy látogatottsági rekord dőlt, nem is mernék bevallani, mekkora. Amit tudni lehet: amikor szeptember elsején a botrány kirobbant, 141 milliószor nézték meg a subredditet, egy nappal később 45 milliószor. Hatodikán viszont már szinte teljesen elült az érdeklődés, ekkor szedték le az egészet úgy, ahogy volt.

És lehet még fokozni: Yishan Wong Reddit-főnök nyilatkozatot adott ki az ügyben. „Tisztában vagyunk azzal, milyen károkat okoz az áldozatoknak, hogy [valakik] rossz célokra használták az oldalunkat, és mélyen együttérzönk velük. Mindezzel együtt, az ügy miatt nem tervezünk változtatásokat a tartalmi elveinkben.” Hivatalos állásfoglalást itt olvashat még.

Menese egyébként azt gondolja, ő semmi rosszat nem tett azzal, hogy részt vett a képszivárogtatásban, hiszen az ő subredditjében csak linkek voltak, olyan oldalakra, ahol meg lehetett nézni a fotókat, ő maga nem lopott el semmit. Az IBTimesnak pedig arról háborgott, hogy miért kellett egyáltalán lekapcsolni a subredditjét, ha nem tették meg azonnal.

Érdekes adalék, hogy a képeket hostoló Imgur szóvivője a Forbes-nak azt nyilatkozta, hogy nem monitorozzák folyamatosan a feltöltött tartalmakat, de azonnal törölnek minden képet „amely sérti a felhasználási feltételeinket, így a lopott, illetve [szexuális] zaklatást megvalósító képeket is”, ha értesítik őket a képek létezéséről. (Jó sokáig nem szóltak nekik.) Azt is mondta a nem nevesített szóvivő, hogy azóta extra forrásokat szabadított fel, hogy eleget tegyen a celebkép-eltávolítási kérelmeknek. Azt nem tudni, hogy ez túlórapénzt jelent az alkalmazottaknak, vagy felvettek száz gyakornokot, vagy mi történt.

És most mi van?

Az online pletykaüzem szerint vannak még képek, és ki is fogják adni azokat. A Scallywag azt írja, vannak, akik eladásra kínálják Lawrence fotóit, de az erről szóló tweetek szerzőjét (merthogy például a Twitteren is kínálgatott) már törölték az oldal kezelői. Mások szerint nemcsak Lawrence érintett, egész sereg celeb pucér fotóit kínálgatják, 250 dollárt (kb. 61 ezer forint) kérve a képekért. De az is lehet, hogy ez csak csapda, és hatóságok állnak az ajánlat mögött.