Tizenhárom éve élt csendben, most Bill Clinton egykori szeretője előadáson szólalt fel Philladelphiában. A 41 éves nő az internetes alázások ellen áll ki, régebben őt is majdnem halálba kergették.

13 év után szólalt meg nagy nyilvánosság előtt a Twitteren frissen regisztrált Monica Lewinsky, aki leginkább arról ismert, hogy az USA történetének egyik legnagyobb szexbotrányának lett a női résztvevője, miután két éven keresztül volt viszonya az akkori elnökkel, Bill Clintonnal 1995 és 1997 között. Nagyon úgy tűnik, hogy az ismertségét most fontos dolgokra akarja használni, ezért Lewinsky hosszan beszélt arról, hogy keményen kell harcolni a cyberbullying ellen. Az internetes alázások miatt egyre több fiatal öli meg magát – írja a Forbes.

A 41 éves Lewinsky azért érzi magát érintettnek a témában, mert bár az internet még egészen máshogy működött, mint mostanában, az afférja kirobbanásakor azonnal előkerültek a róla szóló megalázó viccek, és őt is rengetegen alázták meg azért, mert viszonya volt a nős elnökkel. „Nem volt Facebook, Instagram vagy Twitter akkoriban. De volt pletyka, bulvároldalak kommentelési lehetőséggel, és e-maileket is tovább lehetett küldeni. A vírus kezdete az igazi közösségi média megszületése volt” – mondta philladelphiai előadásán, a Forbes Under 30-on.

Lewinsky azt is elárulta, hogy a sok írásos megaláztatás idegen, és általában a nevüket sem vállaló emberektől benne is azt a gondolatot ültette el, hogy meg akar halni. Lewinsky elsősorban Tyler Clementi történetét emelte ki, aki 2010-ben azért ölte meg magát, mert folyamatosan megalázták amiatt, hogy bevallotta a szobatársának másságát. „Az egyik legjellegzetesebb példa arra, miért állok itt ma. Még édesanyámat is nagyon felzaklatta a történet, és nem értettem, miért. Aztán rájöttem, hogy azért, mert belegondolt, hogy 1998-ban nagyon könnyen elveszíthetett volna engem is, amikor majdnem a halálba kergettek. A szenvedésemet most valami jóra akarom használni.”

Monica Lewinsky Twitterre is regisztrált tegnap, azóta már 50 ezernél is több követője van.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Online segítséget itt vagy ittkaphat. Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.