Újabb tinédzser lett öngyilkos az online zaklatások miatt. A 14 éves, angliai Lutterworth-ben élő Hannah Smith bőrbetegsége miatt regisztrált az Ask.fm-re, ahol segítő válaszok helyett gyalázkodó hozzászólásokat kapott. A lány nem bírta tovább, és saját szobájában akasztotta fel magát.

Múlt hét pénteken akasztotta fel magát szobájában a 14 éves Hannah Smith, aki csak azért regisztrál a gyűlölködő tiniknek teret engedő Ask.fm-re, hogy segítő válaszokat kapjon ekcémája miatt. A lány tippek helyett név nélküli, támadó kérdéseket kapott oldalon – írja a Mirror. Az öngyilkosságba kergetett lány holttestét 16 éves nővére, Jo találta meg, és bár egyértelműnek tűnik, hogy öngyilkosság történt, a rendőrség egyelőre nyomoz az ügyben.

Hány tinédzsernek kell még meghalnia?

David Smith, a lány apja fellépett az Ask.fm nevű oldal ellen, ugyanis szerinte az oldal felelőssége is, hogy emberek arc nélkül gyalázhatnak másokat. A trollok a lány halála után sem hagyták abba a gyalázkodást, ugyanis a lányra emlékező Facebook oldalra továbbra is üzeneteket írtak, az egyikben például gyávának nevezték az öngyilkosságot elkövető tinit.

„Hány tinédzsernek kell még meghalnia az internetes zaklatások miatt, ahhoz, hogy valami történjen végre? Ezek a beteg emberek ott vannak online, az anonimitás maszkja mögé bújva, és sebezhető tinédzsereket zaklatnak. (...) Az elképzelhető legborzasztóbb módon vesztettük el Hannah-t. Itt az idő, hogy történjen végre valami, hogy más családnak ne kelljen ezt átélnie. Ezeknek a trolloknak fel kéne fogniuk végre, hogy a lehető legfélemetesebb módon vannak hatással más emberek életére. Ha az embert a munkahelyén, vagy az iskolájában zaklatják, akkor az ellen lehet tenni. De miért van az, hogy mikor az embert online zaklatják, nem lehet semmit sem tenni?” – fakadt ki a lány apja, David Smith. A teherautósofőrként dolgozó férfi elmondta, hogy Hannah felakasztott testére a másik lánya talált rá, aki azonnal segítségért rohant a nagybátyjához, hívták a mentőket, de ők már semmit nem tudtak tenni. „Egyértelmű, hogy Hannah elhatározta, megöli magát. Elege lett. Fel sem tudok menni az emeletre, mert minden erre emlékeztet. Azóta is a nappaliban alszom.”

Egyre több tinédzser lesz öngyilkos társai zaklatása miatt

Az utóbbi egy évben több, cyberbullying miatt öngyilkosságot elkövető tini története is nagy port kavart, a legnagyobbat talán a kanadai Amanda Todd, aki halála előtt a Youtube-on kért segítséget. Utóbbira az Anonymus is felkapta a fejét, és a tiéndzsert zaklató férfi fejét követelték. Egy amerikai lány, Felicia Garcia szintén azért ölte meg magát, mert állítólag sokan gúnyolták őt, és mint kiderült, még szeptemberben egy 15 éves angol kislány, Ciara Pugsley is az internetes gúnyolódások miatt lett öngyilkos, októberben pedig egy szintén angol kislány, a 13 éves Erin Gallagher is megölte magát. Nemrég egy amerikai lány szintén társai zaklatása miatt lett öngyilkos, miután egy buliban többen szexuálisan zaklatták, és az erről készült fotókat többen is látták iskolatársai közül. A legfiatalabb áldozat pedig egy ír kislány, a 12 éves Lara Burns volt, aki feltehetően szintén társai szekírozása miatt menekült az öngyilkosságba. A tinik nem csak a Facebookon, hanem az Ask.fm nevű oldalon is gyűlölködnek és gúnyolódnak egymással szemben. A Facebookon pár hónapja már elindult egy oldal (egyelőre nem sok támogatóval), ahol azt követelik, hogy az Ask.fm "vonuljon ki" Írországból, mivel ketten is öngyilkosságot követtek el az őket az oldalon ért támadások miatt. De az Ask.fm-en belül is találtunk olyan oldalt, ahol a bullyinggel, vagyis a netes gyűlölködéssel és zaklatásokkal foglalkoznak.

Ekcémája miatt regisztrált, segítség helyett gyalázkodást kapott

Hannah azért regisztrált az Ask.fm-re, hogy segítő hozzászólásokat kapjon ekcémája miatt, ami már gyerekkorát is megkeserítette. Segítség helyett viszont gyalázkodó hozzászólásokat kapott, amiben rondának nevezték őt, és arra szólították fel, hogy haljon meg, mert attól mindenki boldogabb lenne, vagy hogy tegyen egy szívességet, és legyen öngyilkos. A lány mostohaanyja, Deborah Smith szerint Hannah semmi jelét nem mutatta annak, hogy szenvedett volna. Szerinte ugyanaz az élénk és vidám lány volt, mint előtte. „Nem volt semmi figyelmeztető jel. Azt tervezte, hogy elmegy fodrászhoz, és eljön velem egy Pink Floyd emlékkoncertre. (...) Volt miért élnie. Még a szobáját is kitakarította, mielőtt megölte magát” – mondta a nő.

Azonban később kiderült, hogy a halála előtti napon a lány a Facebookra a következőt posztolta: „Azt hiszed, hogy meg akarsz halni, de igazából azt akarod, hogy megmentsenek.” A segélykérés leginkább arra a videóra emlékeztethet, mint amit egy kanadai lány, Amanda Todd posztolt azelőtt, hogy az őt ért zaklatások miatt öngyilkos lett tavaly októberben. Hannah Smith halála után az apja egy másik üzenetet is talált a lány szobájában lévő szemetesben: „Itt ülök nap mint nap, és azon gondolkodom, hogy vajon jobb lesz-e. Meg akarok halni, szabad akarok lenni. Nem tudok így tovább élni. Nem vagyok boldog.”

Zaklatásellenes stratégia

Egy brit oldal, a BeatBullying.org (egy oldal, ami azért jött létre, hogy azokon segítsenek, akiket az iskolában, vagy online zaklatnak) alapítója, Emma-Jane Cross elmondta, hogy ezek az esetek igenis nagy figyelmet igényelnek. „Nem szabad elfelejtenünk, hogy fiatalok ezrei néznek szembe naponta olyan gyalázkodásokkal, zaklatásokkal és halálos fenyegetésekkel, mint amilyenekben Hannah Smithnek is része volt. Nem nézhetjük tétlenül, hogy ártatlan fiatalok vesztik el életüket. Szeretnénk, ha az internetszolgáltatók, weboldalak, iskolák, önkormányzatok és a rendőrség összeülne, és összeállítana egy zaklatásellenes stratégiát, hogy bebizonyítsák, ez a fajta viselkedés nem tolerálható” – mondta a BeatBullying.org alapítója, aki hozzátette, hogy minden harmadik fiatalt érik rendszeres zaklatások online.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévők részére rendszeresített, ingyenesen hívható 116-111 telefonszámot, vagy keresse fel a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány oldalát! Illetve keresheti a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatot, amely a Safer Internet program keretében gyerekeknek, szülőknek és tanároknak is ajánl lehetőségeket arra, hogyan kezeljék az ilyen helyzeteket.