Cameron Diazról az elmúlt napokban nem csupán azért lehetett hallani, mert Hollywoodnak középső ujjat mutatva kijelentette: soha többet nem fog szerepelni egy filmben sem, hanem mert az internetezőknek köszönhetően újra előkerült az a jó ideje elfeledettnek hitt és ma már igencsak megbotránkoztató videófelvétel, amelyen a színésznőt akarata ellenére akarták megcsókolni élő adásban.

1995-ben éppen Cameron Diaz adta át a „Legjobb csók” díjat az MTV Movie Awards-on. A színésznő maga is jelölést kaphatott volna A maszk című filmért, amely szintén abban az évben jelent meg, ám alakításáért végül nem érdemelt jelölést. A díjat a győztesnek Chris Isaak zenésszel nyújtotta át élő adásban, aki Diaz beszéde közben gondolt egyet, s átkarolta a szőkeség nyakát, majd minden előjel nélkül rá akarta erőltetni a csókját. Akkoriban ez nem verte ki a biztosítékot a tévénézőknél, sőt, csak bazsalyogtak rajta, ma már azonban – a szexuális zaklatási eseteket feltáró #metoo mozgalom után – sokaknak fájdalmas látni, ahogy a színésznő mosolyogva ugyan, de menekülni próbál Isaak közeléből. Szemmel láthatóan nem akart jelenetet csinálni élő adásban, de nem tudta letagadni, hogy igencsak ellenére van, hogy a zenész megpróbálta ráerőltetni magát.

Diazt végül Jim Carrey mentette ki ebből a kínos helyzetből, aki akkori párjával, Lauren Hollyval megnyerte a legjobb csóknak járó díjat a Dumb és Dumber – Dilibogyók című film egyik jelenetéért. Amikor Carrey a színpadra lépett, hogy átvegye a trófeát, úgy tett, mintha megcsókolná Isaakot, bár a kamerák ezt nem rögzítették teljes egészében. Isaak ezek után kellemetlenül érezte magát. Egyesek úgy értelmezték, Carrey ezzel állt bosszút Diazért.

Alicia Silverstone

Talán éppen a sors fintora, hogy Jim Carrey a két évvel később megrendezett MTV Movie Awards-on hasonlóan kellemetlen szituációba hozta magát. Miután Alicia Silverstone műsorvezető bejelentette, hogy a színész nyerte el a legjobb vígjátéknak járó díjat, Carrey megragadta az akkor 20 éves Silverstone arcát és szájon csókolta őt. Akkoriban arról számoltak be a lapok, hogy Carrey később bocsánatot kért Silverstone-tól a színfalak mögött.

Nem csupán az MTV díjátadóin volt példa szexuális zaklatásra. Alább több olyan esetet is mutatunk, amikor sztárokat – legyen az illető nő vagy férfi – akaratuk ellenére molesztáltak, szándékukat ártatlan csók vagy érintés mögé rejtve a zaklatók. Őket ma már kizárná a popkultúrából nemcsak a társadalom, de a szakma is, hiszen a már említett #metoo és az úgynevezett cancel culture idején nincs helye olyan, a másik ember méltóságát sértő tetteknek, amelyeken az alábbi esetekben kínukban még az érintettek is inkább nevettek, mert elhitették velük, hogy ezt bizony tűrniük kell.

Justin Bieber

Cameron Diaz esetéhez hasonlóan 2012-ben nem tulajdonítottak nagy jelentőséget annak sem, amikor Jenna McCarthy az American Music Awards-on megcsókolta és fogdosta a színpadon Justin Biebert, miután kihirdette a fiatal énekest az év rock/pop albuma kategória győztesének. McCarthy később megpróbált magyarázattal szolgálni a történtekre: a színfalak mögött egy újságírónak azt nyilatkozta, hogy az egész spontán volt. 

„Képtelen voltam megállni, Justin annyira imádnivaló volt, és annyira kisfiús, hogy ahh... Le akartam tépni a kis fejét és megenni. Ijesztőnek tűnhetett, tudom, de úgy voltam vele, hogy ezt a lehetőséget meg kell ragadnom, hiszen ki tudja, mikor fogom tudni legközelebb így molesztálni őt. El tudják képzelni, milyen nevetséges lenne, ha címlap lenne abból, hogy a 40 éves McCarthy összefeküdt a 18 éves Bieberrel? Bieber-lázban égek!” – próbálta elviccelni a dolgot McCarthy. A történtek pár éve vita tárgyát képezték, mondván, ha egy idősebb férfi csinálja ezt egy fiatal lánnyal, akkor az illetőt teljesen elítéli a társadalom, McCarthy-t azonban nem vonták felelősségre. 

Harry Styles

A One Direction egykori tagját, Harry Styles-t az egyik rajongója tapogatta meg a legintimebb testrészénél az egyik koncertjén. Bár érthető módon izgalmas dolog egy nagy rajongónak az első sorban állni kedvence fellépésén, aki szó szerint egy karnyújtásnyira van, ez még nem jelenti azt, hogy bármelyik testrészét meg lehet érinteni. Az alábbi felvétel 2017-ben készült, amikor Styles Los Angelesben állt színpadra. Éppen Kiwi című dalát adta elő, amikor egyik rajongója a tömegből kinyúlva rámarkolt a férfiasságára. Miután a videó napvilágra került, több újságcikkben is igyekeztek felhívni a figyelmet arra, hogy támadásnak minősül, ha nemtől függetlenül ilyen módon érintünk meg valakit az illető beleegyezése nélkül.

Janet Jackson

Mai napig Justin Timberlake fejéhez vágják, hogy a 2004-es Super Bowl-on letépte Janet Jackson melltartóját. Nem csupán incselkedtek, de enyelegtek is egymással a színpadon a közös produkciójuk közben, az énekes a szám végén pedig egyetlen határozott mozdulattal letépte a ruhát az énekesnő jobb melléről. Bár a kamera gyorsan másra váltott, annyit még látni lehetett, hogy Jackson megpróbálja eltakarni magát, miközben Timberlake buta arccal bámulja az énekesnő kebleit.

„Az igazat megvallva, kicsit felfújták a történteket. Pedig tényleg véletlen volt, aminek nem lett volna szabad bekövetkeznie. Mindezzel együtt be kellene végre fejezni a bűnbakkeresést. Justin és én azóta is jó barátok vagyunk, és mindig is azok leszünk” – nyilatkozta a nyilvános leégetés után 18 évvel Jackson.

Az incidens akkor egyszerre keltett óriási szenzációt és felháborodást, az emberek nem léptek túl rajta egykönnyen. Timberlake karrierje nem szenvedte meg a történteket, ám Jackson Sober Bowl után kiadott lemeze, a Damita Jo már nem lett listavezető az Egyesült Államokban. 

A kínos pillanat 11 perc 10 másodperctől látható az alábbi felvételen:

(Best Life, Independent, Daily Mail, Los Angeles Times, Hello Giggles, Promotions)

(Borítókép: Cameron Diaz. Fotó: Target Presse Agentur Gmbh/WireImage)