Több sikertelen fogyási kísérlet és önsanyargató diéta után végül 34 kilót sikerült leadnia éheztetés nélkül Melissa McCarthynak. Az 52 éves amerikai színésznőnek, aki már gyerekként is túlsúlytól szenvedett, az segített, hogy szénhidrátszegény étrendre állt át.

Női szervek és a Tammy című filmek sztárja eddig léböjtkúrával próbálkozott, vagyis szilárd ételek helyett hetekig csak folyadékot fogyasztott, ám végül egy kiegyensúlyozottabb utat választott a fogyásra.

„Hosszú távon semmiképen nem [hatásos, ha valaki csak folyékony étrendet követ]. Van helye az életmódban ún. tehermentesítő kúrának, és van, hogy az orvoslásban is használják, például műtétek előtt vagy bizonyos bélbetegségek esetén, de fogyókúránál több hátránya is van. Ez életmódszerűen nem fenntartható. Akinek nagy a súlyfeleslege, fontos, hogy tisztában legyen azzal, milyen hosszú út áll előtte.

Egy életmódváltás egy jó fogyókúrával indul, aztán ennek át kell fordulnia; élveznünk kell, amit csinálunk”

– magyarázta a TV2 Mokka című műsorában Farkas Kitti aneszteziológus, intenzív terápiás szakorvos, kiemelve, nagy súlyfelesleg esetén időnként meg kell állni, mert nagyon hamar kialakulhat a jojó-effektus.

„Az anyagcserénk megjegyzi, hány kilók vagyunk, és ha hirtelen, nagy lendülettel adjuk le ezt a súlyt, akkor nincs ideje korrigálódni. Ezért nagyon fontos megállni, megpihenni, de a súlyt megtartani, majd újabb fogyási szakaszba kezdeni” – fogalmazott a szakértő, majd arról is beszélt a Mokkában Orosz Barbarának, hogy érdemes azt is megfigyelni a saját testünk esetében, hogy melyek azok az ételek, amelyek rosszabb hatással vannak ránk és melyek azok, amelyek elősegítik az anyagcserénket.

„Ha megtanuljuk a testünk működését, hogy mitől hízunk és mitől fogyunk, akkor sokkal könnyebb lesz az átalakulás vagy az álomsúlyunk megtartása. (...) A helyes módszer az, ami nem ígérget, nem csodákra alapoz, nem akar gyors eredményt elérni, és nem különböző táplálékkiegészítőkre vagy mentes, vagy adalékanyagokra, bogyókra alapoz, hanem az élettani ismereteke.”

Íme McCarthy étrendje és edzésterve

A Femina szemléje szerint a színésznő reggelire általában tojásrántottát eszik csirke- vagy pulykahússal, melyet egy pohár zöldturmix követ, ami kelkáposztából, spenótból és/vagy petrezselyemből készül, rostban gazdag chiamaggal és mandulatejjel. Tízóraira néhány sárgarépát és egy kis hummuszt eszik. Ebédre egy csésze zöld tea, 3 dkg csirke- vagy pulykamell következik zöldségekkel, quinoasalátával. Uzsonnája egy pohár frissen préselt gyümölcslé, vacsorája pedig 100 gramm párolt zöldség, fél avokádó és 3 dkg csirke- vagy pulykamell. Ügyel a megfelelő folyadékbevitelre is, a cukrozott élelmiszereket pedig kerüli. Érdekesség, hogy régebben egy étvágycsökkentő szert is fogyasztott.

Néhány naponta kocogni is eljár, ahogy eddig is tette. Hétfőn, szerdán és pénteken erősítő edzésekre megy, főleg súlyzós gyakorlatokat, súlyemeléseket és guggolásokat végez. Kedden és csütörtökön kardiózik: vagy futópadon kocog, vagy kerékpározik vagy evezőgépezik.

(Borítókép: Melissa McCarthy. Fotó: Gilbert Flores/Variety via Getty Images)