Sokszor „fehér méregként” is emlegetik szervezetünk egyik legnagyobb ellenségét, a cukrot, mely nélkül a legtöbb ember nem is tudja elképzelni a mindennapokat. 

Cukrok az élelmiszereinkben természetes formában is találhatók – ilyen például a tejben és a tejtermékekben lévő tejcukor vagy a gyümölcsökben lévő gyümölcscukor (fruktóz) –, ám étrendünk cukortartalmának jelentős része az ételkészítés során pluszban hozzáadott cukorból ered. Mint kiderült,

A nők számára naponta 25 gramm, férfiaknak 36 gramm hozzáadott cukrot javasolnak maximum.

Számos előre gyártott élelmiszer esetében azonban nem egyértelmű, mennyit adtak hozzá, emiatt könnyen túlzásba eshetünk annak fogyasztásával. De mi történik a testünkkel akkor, ha 30 napra teljesen felhagyunk vele? 

via GIPHY

A cukormegvonás nem könnyű azoknak, akik napi szinten fogyasztották, ugyanis függőséget az édes íz, a hirtelen kapott energialöket is okozhat. Ha hirtelen megvonjuk magunktól ezt, az első néhány napban elvonási tünetek jelentkezhetnek: például ingerlékenység, depresszió, álmatlanság, koncentrációs nehézségek vagy más szorongásos tünetek. Jó hír azonban, hogy a szervezet hamar hozzászokik a sokkal egészségesebb táplálékokhoz.

Íme, a cukormentes élet előnyei

Kiegyensúlyozza a vércukorszintet

Ha cukros ételeket fogyasztunk, vércukorszintünk hirtelen megemelkedik, majd lezuhan. Amennyiben ez az instabil állapot huzamosabb ideig fennáll, akkor inzulinrezisztencia vagy hasi elhízással járó kettes típusú cukorbetegség is kialakulhat. A cukormentes életmód a vércukorszintet 30 napon belül kiegyensúlyozhatja, az ember ráadásul sokkal energikusabbnak kezdi el érzi magát. 

Beindul a fogyás

Ha a cukrot egy hónapon keresztül teljesen kiiktatjuk az életünkből, testsúlyunk is csökken és a szervezetünkben lévő zsigeri zsír is redukálódik. Sokkal több energiával bírunk majd és a hasunk is laposabb lesz.

Egészségesebb lesz a máj

A cukorfogyasztás mérséklése nem csupán a fogyás szempontjából előnyös. Egészségünkre is jótékony hatással van: megelőzhetjük a kettes típusú cukorbetegséget, a zsírmájat és a különböző szívbetegségeket is. Egy 2017-ben végzett kutatás szerint

a májértéket már 9 napos cukormegvonás is jelentősen javítja.

A 30 napon át tartó cukornélküliség pedig már drasztikusan tehermentesíti a májat. Ez idő alatt a zöldségek, gyümölcsök, fehérjében gazdag ételek (hús, hal, marha, tofu vagy tojás) az egészséges zsírforrások, az összetettet szénhidrátok és a cukrozatlan italok, főleg a víz fogyasztása javasolt.

De a cukormentes életmódnak nem kell a túlzásokról szólnia. A gyümölcsökről például nem kell lemondanunk csak azért, mert fruktózban gazdagok. Az a lényeg, hogy a  mesterségesen előállított édesítőszereket, cukrokat kerüljük, főleg a fehér és barna cukrot, vagy éppen a cukros müzlipelyhet, a fagylaltot, a süteményeket és a cukrozott üdítőket. Egy kis odafigyeléssel sokat tehetünk azért, hogy kevesebb felesleges cukrot együnk, igyunk. Váltsunk egészséges cukorpótlókra, például eritritre, xilitre, vagy sztíviára és együnk inkább teljes kiőrlésű kenyeret, zabpelyhet, barnarizst.

(Femina, Mindmegette, Miből mennyit?)