Hugh Jackman, Bruce Willis és Justin Bieber is bátran mutatta meg a világnak, hogy milyen súlyos betegség nehezíti meg a mindennapjait.

A világhírű énekeseknek, színészeknek lehetőségük van arra, hogy felhívják az emberek figyelmét különböző súlyos betegségekre és tegyenek azért, hogy a társadalom jobban elfogadja a különböző kórságokban szenvedő személyeket. Azzal, hogy felvállalta élete legnagyobb küzdelmét, többek között Freddie Mercury és Stephen Hawking is reményt adott a hasonló cipőben járóknak, hogy ők is élhetnek tartalmas életet.

Bruce Willis és a frontotemporális demencia

A hírességeknek óriási szerepük van abban, hogy oldják a különböző betegségek körüli stigmákat és párbeszédet indítsanak a diagnózisokról, valamint azok emberekre és családjaikra gyakorolt hatásáról. Pontosan ez történt Bruce Willis egészségügyi állapotának bejelentésekor is, amikor családja közölte, hogy a 67 éves színész frontotemporális demenciában (FTD) szenved. A nyilatkozatot követően több ezren látogatták meg az Alzheimer Társaság honlapját, hogy első kézből értesüljenek a betegség természetéről.

Az FTD a személyiség, a viselkedés, a nyelv és a mozgás megváltozását okozza, mivel az agy ezekért felelős területeit érinti. Leggyakrabban a 45 és 65 év közöttieknél fordul elő és a demencia más formáihoz hasonlóan lassan kezdődik, de fokozatosan súlyosbodik. Az FTD-re jelenleg nincs gyógymód, de az olyan kezelések, mint a gyógyszerek, terápiák és memóriafoglalkozások segíthetnek abban, hogy a tünetek egy részét kordában tartsák.

Ha valaki demenciában szenvedő embert ápol, tudja, milyen nehéz és stresszes lehet valakit kivinni a nagyvilágba, és ott biztonságosan eligazítani, akár csak egy csésze kávé erejéig is

– magyarázta korábban Willis felesége, Emma Herming Willis, aki megkérte a paparazzókat, hogy ne ordibáljanak a színésszel az utcán és ne próbáljanak meg kapcsolatba lépni vele.

Justin Bieber és a Ramsay Hunt-szindróma

A 29 éves kanadai énekes tavaly júniusban sokkolta rajongóit egy videóval, amelyben megmutatta, hogy lebénult a fél arca, így több koncertjét is le kellett mondania. A felvételen jól látszik, hogy nem tudott mosolyogni és a szemét sem volt képes becsukni. Bieber panaszait az úgynevezett Ramsay-Hunt szindróma okozta, amely herpeszvírus-fertőzés következtében alakul ki.

Aki átesett valaha a bárányhimlőn, abban benne marad a vírus, és ha éppen nem működik jól az immunrendszerünk védekezőképessége, aktivizálhatja magát. Így járhatott az énekes is

– nyilatkozta Halász Ágnes, fül-orr-gégész.

A betegség nőknél és férfiaknál egyaránt kialakulhat, de évente 100 ezer emberből csak körülbelül 5-10 személyt érint. Ez a herpeszvírus az érző ideget támadja meg, az arcon és a fülben herpeszes hólyagok jönnek létre, súlyosabb esetben érintheti a mozgatóágakat is és arcbénulást okozhat. A bénulást kellemetlen tünetek, erőteljes fájdalom, hólyagok, arczsibbadás, ízérzés-zavarok kísérhetik.

A betegséget megelőzni nem lehet, csupán a kialakulása után kezelni. A gyógyulási idő hetekbe, akár hónapokba is telhet, de a szakértő szerint mivel Bieber még fiatal, valószínűleg hamar túlesett rajta az ilyenkor szükséges kezelés segítségével.

Michael J. Fox és a Parkinson-kór

A 61 színészt még fiatal korában, 29 évesen diagnosztizálták Parkinson-kórral, orvosai pedig azt mondták, pár éven belül dolgozni sem fog tudni. Feleségével, Tracy Pollannal az 1980-as években ismerkedett meg, aki azután is a színész mellett maradt, hogy kiderült annak gyógyíthatatlan betegsége.

A házasságunk elején zúdult rá Tracy-re ez a dolog. Akkor, amikor elmondtam neki, hogy mivel küzdök, az volt az utolsó alkalom, hogy együtt sírtunk emiatt.

Végül megbirkóztunk vele és éltük az életünket″ –  magyarázta egy későbbi interjúban Fox, aki azt is elárulta, hogy akkoriban csupán a kisujja rángatózott, így fogalmuk sem volt róla, hogy mire számíthatnak majd.

A Parkinson-kór egy progresszív agyi rendellenesség, amely idővel lehetetlenné teszi a normális mozgást és kihatással van a beszédre. Bár a tudósok jelentős előrelépéseket tettek a betegség kutatása, és így a különböző, egyre hatékonyabb kezelések kialakítása terén, gyógymód még mindig nincs rá.

Bár Fox karrierje elején még titkolta, ma már nyíltan beszél betegségéről sőt, néhány olyan szerepet is eljátszott az évek során, amelyben állapota is előtérbe került. A Vissza a jövőbe című film sztárja csupán 2022-ben, 60 évesen döntött úgy, hogy visszavonul a színészettől. Azóta egyre jobban küzd néhány alapvető napi funkcióval, sokszor például a családjával való közös vacsorázás is nehézséget okoz a számára. A küzdelmet azonban továbbra sem adta fel: létrehozta a Michael J. Fox Alapítványt, hogy Parkinson-kórban szenvedő, vállalkozó kedvű önkénteseket kapcsoljon össze a betegséget kutatókkal, akik különböző klinikai vizsgálatokat végeznek annak érdekében, hogy mielőbb gyógymódot találjanak, vagy legalább jobb terápiákat biztosíthassanak a Parkinson-kórban szenvedőknek.

Charlie Sheen és a HIV-vírus

A Két pasi meg egy kicsi sztárját 2011-ben diagnosztizálták HIV-vírussal. A színész ezt 2015-ben, Amerika egyik legnépszerűbb beszélgetős műsorában vallotta be a nyilvánosságnak. A nagy nőcsábász hírében álló Sheen állítása szerint minden partnerével közölte betegségét és soha nem létesített szexuális kapcsolat senkivel védekezés nélkül, így véleménye szerint kizárt, hogy valaha is megfertőzött volna bárkit. Családjával és barátaival azonnal közölte a diagnózist, amint tudomást szerzett róla.

A színész nem teljesen önszántából állt a nyilvánosság elé, ugyanis sokan megzsarolták őt az évek során azzal, hogy felfedik betegségét. Sheen elmondása szerint több millió dollárt fizetett ki az évek alatt különböző zsarolóknak. Egyszer egyik partnere lefotózta a színész HIV gyógyszereit és azzal fenyegette Sheen-t, hogy nyilvánosságra hozza a fotót. Bár a színész fizetett, a fénykép mégis kikerült a közösségi oldalakra. Akkoriban Sheen azt hazudta, hogy csupán gyógynövényeket szed immunrendszere megerősítése érdekében és elcsitult az ügy.

Azért döntöttem úgy, hogy előállok a dologgal, hogy megállítsam a folyamatos találgatást és a teljesen hamis hírek terjedését

– mondta Sheen a 2015-ös interjúban.

A világon több mint 38 millió HIV-fertőzött él, de mindössze kétharmaduk jut hozzá az úgynevezett antiretrovirális kezeléshez. Az úgynevezett, ma már sok esetben egyetlen pirulában összpontosított „gyógyszerkoktél” (cART) fegyelmezett szedése és rendszeres orvosi kontroll mellett a HIV-vel élők vérében és egyéb testnedveiben nem mutatható ki a HIV jelenléte, vagyis nem fertőzik meg a partnerüket, sőt, a nők egészséges kisbabának adhatnak életet, akit anyatejjel is táplálhatnak. Amennyiben valaki nem jut hozzá a kezeléshez, esetében éveken belül kialakul az AIDS-betegség (szerzett immunhiányos tünetegyüttes), a HIV-vírus előidézte fertőzés utolsó szakasza, amely bár gyógyíthatatlan, korai stádiumban még visszafordítható. Az immunrendszer legyengülése következtében jellegzetes velejárói többek között a Kaposi-szarkóma, tüdőgyulladás és különböző gombás fertőzések tünetei. A betegségre való figyelemfelhívás és a kórban elhunytak gyászának nemzetközi világnapja december 1. Szimbóluma a vörös szalag.

Hugh Jackman és a bőrrák

A színésznél évekkel ezelőtt diagnosztizáltak bőrrákot, 2013-ban pedig sor került a legelső műtétjére, ám azóta még számos beavatkozáson átesett. Jackman korábban is előszeretettel tájékoztatta rajongóit aktuális állapotáról az Instagram-oldalán, azonban legutóbbi bejegyzése igazán aggasztóra sikerült.

A felvételen a világsztár letapasztott orral látható és közli, hogy továbbra is orvosi kezelésekre kell járnia, továbbá rákszűrési teszteknek kellett alávetnie magát, amelyeknek az eredményeit pár nap múlva fogja megtudni. Erős az orvosok gyanúja, hogy a színész bőrén az általuk felfedezett apróságok úgynevezett bazálsejtes karciómák is lehetnek, amelyek a nem festékes bőrrák típusába tartozó rosszindulatú daganatok.

Jackman igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy a bazálsejtes karcióma a legkevésbé veszélyes bőrrák-típus. Ezután hozzátette: reméli, intő példával szolgálhat mindenkinek, aki hozzá hasonlóan sosem használt naptejet napozáskor.

Robert de Niro és a prosztatarák, demencia

Az Oscar-díjas színészről 2015-ben derült ki, hogy demenciában szenved, de állítása szerint a betegség egyelőre nem sokban nehezíti meg a mindennapjait, bár néha nehezen jutnak eszébe korábbi szerepei és filmjei. Niro igen keveset beszél a magánéletéről, de minden bizonnyal nem súlyos az állapota, hiszen szakmájában a mai napig aktív. Ugyanakkor nem a demencia az egyetlen betegség, amellyel a hollywoodi sztárnak meg kellett küzdenie az évek során.

2003-ban diagnosztizáltak nála prosztatarákot, amikor a Bújócska című horrorfilmet forgatta.

Az időben felismert prosztatarák gyógyítható, visszaszorítható, a beteg számára így jó minőségű, lényegében tünet- és panaszmentes élet biztosítható. Persze csak akkor, ha a beteg jól megválasztott és időben alkalmazott terápiás beavatkozásban részesül. Niro a kitartásának, egyébként jó általános egészségi állapotának, valamint a folyamatos szűrővizsgálatoknak köszönhette azt, hogy időben észrevették az elváltozásokat és sikeresen le tudta győzni a rákot.

Ben Stiller és a prosztatarák

Ben Stiller 2016-ban beszélt először arról, hogy 48 éves korában prosztatarákot diagnosztizáltak nála. A színész hirtelen nagyon megrémült, ám szerencsére a korai felismerésnek és a hatékony orvosi kezelésnek köszönhetően mára legyőzte a rettegett kórt.

„Először bepánikoltam, fogalmam sem volt, hogy mi történhet majd velem.

Három hónappal a diagnózis után megműtöttek, eltávolították a prosztatámat, és szerencsére teljesen eltűntek a rákos sejtek a szervezetemből

– magyarázta Stille­r Howard Stern műsorában. 

A színész hosszasan beszélt arról, hogy véleménye szerint a legtöbb beteg azért nem veszi észre időben a betegséget, mert az első stádiumban szinte semmilyen tünete nincsen. Továbbá a legtöbben nem járnak rendszeres szűrésekre, így sokaknál egészen addig észrevétlen marad a betegség, amíg szinte visszafordíthatatlan lesz.

„Előtte semmit nem tudtam erről a betegségről, és szerintem ezzel a legtöbb férfi ugyanígy van. Szerencsére remek orvo­saim voltak, akik minden lehetőségről beszámoltak, végül közösen döntöttünk a műtét mellett. Voltak kockázatai, például, hogy később vizelettartási problé­máim és mereve­dési zavaraim lehetnek.

Emlék­szem, az egész olyan volt, mint amikor egy filmben közlik a beteggel, hogy hamarosan meghal, és hirtelen megszűnik a külvilág. Csakhogy ez most a valóság volt, és nem színészként, hanem egy rákos férfiként néztem szembe az orvossal

– emlékezett vissza a sokkoló pillanatra Stiller.

(RTL, Outlookindia)

(Borítókép: Hugh Jackman. Fotó: Getty Images)