A magyar és a külföldi sztárvilágban többen is akadnak, akik nyíltan beszélnek vagy beszéltek arról, hogy valamilyen betegséggel, zavarral vagy rendellenességgel küzdenek. Alább olyan hírességekről olvashat, akik például ADHD-val vagy pánikbetegséggel élik/élték mindennapjaikat.

Zdroba Patrik – ADHD

Az X-Faktor korábbi felfedezettjét, Zdroba Patrikot még gyerekkorábban diagnosztizálták ADHD-val, azaz figyelemhiányos hiperaktivitási zavarral, ami egy elterjedt idegrendszeri fejlődési rendellenesség. Főbb tünetei közé tartozik a koncentrációs zavar, a csapongó figyelem, a túlzott aktivitás/impulzivitás, illetve a feledékenység is. Az énekes ennek a betegségnek a számlájára írja azt, hogy nagyon finnyás. Több ételtől is undorodik – olyannyira, hogy a menyasszonyát, Bádoki Bettinát sem hajlandó megcsókolni mindaddig, ameddig az fogat nem mos.

„ADHD-s vagyok, nekem ez egy kimutatott betegség – sajnos vagy nem sajnos –, amire

már gyerekkoromban rájöttünk, mert kicsit rosszabb gyerek voltam.

Nem a rosszindulatú rossz gyerek voltam, hanem a kis csínytevős. Például ledobáltam a sulitejet a harmadikról. (...) Először pszichológushoz küldtek a tanárok. A pszichiáter azt mondta, hogy ez a gyerek tök okos, semmi baja nincs, csak ADHD-ja van” – magyarázta az RTL Reggeli című műsor néhány nappal ezelőtti adásában az énekes.

Menyasszonya, Bádoki Bettina pedig arról mesélt, hogyan kezeli pánikbetegségét, mellyel már évek óta küzd. Mint kiderült, a koronavírus-járvány idején egy nőgyógyászati problémával műtötték, ami annyira traumatikus élmény volt számára, hogy azóta is rémálmai vannak. A lány terápiával szeretné feldolgozni a történteket.

Tóth Gabi – szorongásból agorafóbia

A Sztárban sztár leszek! mesterének, Tóth Gabinak a szorongás nehezítette meg a mindennapjait. Az énekesnő korábban egy Instagramon indított élő adásban vallott rajongóinak arról, hogy a pánik annyira eluralkodott rajta, hogy nem mert emberek közé menni.

„Volt, hogy

47 kilósra fogytam, nem mertem kimenni az utcára, és nem mertem vezetni.

Ez a pánikbetegség egy úgynevezett agorafóbiába ment át” – fogalmazott az énekesnő, aki kitért arra is, hogy 2011-ben pár hónapig csak úgy tudott fellépésre járni, ha a családja elkísérte, annyira elhatalmasodott rajta a pánik.

„Iszonyat durva pánikrohamokkal kellett színpadra állnom, amiből senki nem látott semmit és hát akkoriban arra is bíztattak, hogy ne beszéljek és ne mutassam, nehogy elijesszem a szervezőket vagy bárkit, hogy nekem ilyenem van. Fél évig így dolgoztam, mentem és voltam újságok címlapján vagy tévés műsorokban. Például az x-faktoros fellépésem előtt is a vécében zokogtam, hogy nekem ki kell állnom, és nem bírok, mert nem kapok levegőt és el fogok ájulni” – tért ki a részletekre az egygyermekes édesanya.

Majka – pánikbetegség

A Sztárban sztár leszek! másik mestere, Majoros Péter, azaz Majka először 2020-ban vallott arról, hogy hosszú évek óta pánikbetegséggel küzd. A súlyos tünetek miatt, melyek a folytonos pörgés, a végeláthatatlan munka miatt jelentkeztek, kénytelen volt szakemberhez fordulni.

„Igazából most sem tudom, hogy ezek pánikrohamok-e? Akikkel beszélek és átélték ez, egészen máshogy fogalmazzák meg a pánikrohamot, mint amit én érzek. Egyébként, aki ebben járatos, az orvosok azt mondják, hogy a pánikrohamnak rengeteg formája van. Olyan is, mint az enyém.

Én kimerültem, az egy idegi kimerültség volt. Egyszerűen már nem bírtam.

Sokat melóztam, sokszor mindenkire sokat odafigyeltem, sokféleképpen próbáltam megfelelni. (...) Tud gyormoforgató lenni. Nekem volt egy olyan időszak, amikor ezt megsínylettem, amikor azt hittem, hogy elrontottam az egész életemet azzal, hogy olyan vagyok, amilyen. Nem bírom elviselni azt, hogy ha valaki a környezetemben hülye. Aki ezt a szívére veszi, abból lesz a szívinfarktus, én az agyamra vettem, ebből lett az idegi kimerülés. Elfáradtam, érzékenyebb lettem” – mondta pár éve a rapper-műsorvezető Kadarkai Endre Világtalálkozó című műsorában.

Nagy Alexandra – ADHD

A Barátok közt egykori szereplője, Nagy Alexandra korábban szintén az RTL Reggeli című műsorában mesélt arról, hogy az interneten elé kerülő anyagokat böngészve döbbent rá, hogy ADHD-s, azaz figyelemzavaros lehet.

„Nálam ezt nem diagnosztizálták soha. Ez egy olyan dolog, amivel az én gyerekkoromban nem foglalkoztak. Teljesen megváltoztatja az életemet, hogy ennek a tudatában vagyok” – mondta a színésznő, aki

olyan egyszerűbb cselekvések elvégzésére is nehezen veszi rá magát, mint a teregetés.

Néha napokon keresztül halogatja, mígnem annyi energiája nem lesz, minden területen 150 százalékkal teljesít. Teszteket is kitöltött, és később orvosnál is járt, így most már biztos az öndiagnózisban.

„Visszaigazolja, hogy amilyen vagyok, hogy tényleg sokszor sokat beszélek, nagyobb a lendületem, szeleburdinak vagy figyelmetlennek tűnök, annak van magyarázata.” 

Fluor Tomi – pánikbetegség

A Wellhello zenekar egyik frontembere, Karácson Tamás, azaz Fluor Tomi is pánikbeteg lett, mégpedig a rengeteg bántás miatt, amit kapott. Évekkel ezelőtt a Mizu című dala miatt sokan az online és offline térben is megfenyegették.

„Ebben az volt a rossz, hogy azért én ennél érzékenyebb, nagyon önelemző vagyok, alapból is tudom rágni magam mindenen. És ha ennyi bántást kap az ember, nem viseli jól, hogy van, hogy meg akarják verni. Ki akarták kaparni a szemem a villamosmegállóban. Az ember úgy áll: azért, mert csináltam egy dalt, ami nekik nem tetszik? Kicsit nehéz volt, hogy hirtelen mindenki véleményt alkotott, és akkoriban kifizetődő is volt engem bántani, mert az egyből címlap volt” – mondta A dal a miénk podcast korábbi adásában a rapper, aki az az első évben nyolc hónap alatt több mint 300 fellépést nyomott le. végül fulladni kezdett, pánikrohamai lettek, ám amikor édesanyja kérte, keressen fele gy szakembert, nem vette komolyan.

„Utána jött már az, hogy az

egyik pillanatról a másikra zokogás, kórház, minden.

Végigvittem a játékot. Amikor az embernek a legboldogabbnak kellene lennie, néha pont akkor éli meg ezeket a mélységeket” – árulta el Fluor.

Tóth Andi – pánikbetegség

Korábban az X-Faktor és a Dancing With The Stars győztese, Tóth Andi is őszintén vallott súlyos tüneteket produkáló pánikbetegségéről. Az énekesnő problémája lelki eredetű volt, ám a pánikolását először pilepsziás rohamnak hitték.

„Persze, [hogy érzékenynek tartom magam alapvetően is]. Bármennyire is tökösnek tűnik egy előadó, vagy én például, engem nagyon karakán csajszinak tartanak, nem tudják, hogy egyébként nagyon érzékeny vagyok.

Én is szenvedtem pánikrohamok miatt, azt hitték, hogy epilepsziás rohamaim vannak. Felakadt a szemem, hiperventilláltam, habzott a szám. (...)

Kivizsgáltak, két hétig csövek álltak ki belőlem meg minden, és azt mondták, pánikroham, meg egy enyhe kattanás a fejemben, de hát az kinek nincs. (...) Először is mindenki nyugtatóval akart tömni. Javasolták a sok kedélyjavítót, meg minden csodát, de szerettem volna önmagam maradni. Két évig jártam pszichológushoz, aki elég sok mindenre nyitotta fel a szemem, olyan mély sebekre, amikre eddig nem gondoltam, elástam mélyre. Utána könnyebb volt, de párkapcsolatban ugyanúgy megjelent az életemben a pánik. Javasolt már mindenki mindent, de aminek tényleg sikerült lenyugtatnia, az a sport” – mesélte korábban a Life Tv Bréking című műsorában Tóth, aki úgy véli, nem tett jót neki, hogy 15 éves korában egyedül költözött Budapestre Erdélyből, ahogy az sem, hogy amikor hirtelen belecsöppent a művészvilágba, rögtön kapta a savazást. Utóbbi – elmondása szerint – nagyon megrázta.

Ashley Tisdale – stressz okozta alopecia

A High School Musical sztárja, Ashley Tisdale néhány nappal ezelőtt tudatta, hogy éppen azzal az autoimmun betegséggel küzd, amellyel Will Smith felesége, Jada Pinkett Smith is – azaz alopeciával, melynek tünete a foltos hajhullás. Mint kiderült, a színésznőnél a húszas évei elején diagnosztizálták az alopeciát, méghozzá nem sokkal azt követően, hogy észrevett egy kopasz foltot a fején. Úgy tudni, Tisdale haja a sok stressz miatt hullik.

„Az alopecia és a hajhullás gyakoribb dolog, mint a gondolnánk, az emberek mégis túlságosan kínosnak érzik az ilyesmit ahhoz, hogy beszéljenek róla. Éppen ezért döntöttem úgy, hogy nyíltan beszélek róla – nincs semmi szégyellnivaló ebben” – jegyezte meg Tisdale. 

Lady Gaga –  fibromialgia

Az Oscar-díjas énekes-színésznőről, Stefani Germanottáról, azaz Lady Gagáról minden bizonnyal csak kevesen tudták, hogy az ún. fibromialgia betegséggel diagnosztizálták. A fibromialgia állandó fájdalommal jár együtt, sérülés vagy gyulladás nélkül is. Az orvostudomány máig kutatja, mi lehet ennek az oka. 

(Borítókép: Tóth Andi és Majka. Fotók: TV2)