Nemzetközi viszonylatban elmondható, hogy az eltűnt személyek 90 százaléka megkerül egy éven belül, viszont az eltűntek 1 százalékát sosem találják meg. Gyakran gondolhatjuk azt, hogy az ismert emberekkel semmi baj nem történhet, pedig az alábbi példák bizonyítják, hogy ez nem igaz.

Bison Dele

Bison Dele, azaz ismertebb nevén Brian Williams – az NBA-ben utóbbi névvel játszott – az Orlando Magic, a Denver Nuggets, a Los Angeles Clippers és a Detroit Pistons centere volt, a Chicago Bullsszal 1997-ben bajnokságot is nyert. Olyan csapattársai voltak, mint Michael Jordan, Dennis Rodman és Scottie Pippen. Sikeres pályafutása után, 1999-ben visszavonult, majd 3 évvel később rejtélyes módon eltűnt.

Az egykori kosárlabdázó 2002. július 6-án barátnőjével, Serena Karlannal, Bertrand Saldo kapitánnyal és testvérével, Miles Daborddal katamaránra szálltak Tahiti partjainál, majd útra indultak. Nem sokkal később a hajó visszatért, de a fedélzeten már csak egy ember volt, Miles Dabord, a sportoló testvére.

Miles Dabord július 20-án kötött ki Tahitin, nem sokkal később a hatóságok fegyvertől származó nyomokat fedeztek fel a hajón és előkerült egy telefonhívás is, amelyben Dabord az édesanyjának elmondja, hogy soha nem bántaná a testvérét, és hogy nem volna képes túlélni a börtönt. A férfi 2002. szeptemberében inzulintúladagolással vetett véget életének. Az FBI a mai napig azt gyanítja, hogy ő gyilkolta meg a három másik embert, és dobta holttestüket a Csendes-óceánba.

Richey Edwards

A Manic Street Preachers a rock kedvelői számára valószínűleg nem ismeretlen. Az együttest 1986-ban alakították és a valaha volt legsikeresebb walesi banda lett. Az alapítás után nem sokkal csatlakozott a zenekarhoz Richey Edwards, aki nemcsak ritmusgitárosuk, de egyik dalszövegírójuk is lett. Erősen politizáló szövegeivel kultikus figurájává vált az akkori zenei színtérnek és bár a banda nagyon problémásan viselkedett a brit zenei sajtónak tettszett a vadság, így egyre több rajongót szereztek.

Richey Edwards 27 éves volt, amikor 1995. február elsején, aznap, amikor neki és James Dean Bradfield énekesnek az Egyesült Államokba kellett volna repülnie egy promóciós útra, egyszerűen eltűnt, bérelt autóját két hétre rá találták meg, mégpedig egy olyan híd közelében, amely gyakran volt öngyilkosságok színhelye.

Az eltűnésének napján már reggel hétkor kijelentkezett az Embassy Hotelből, majd a walesi Cardiffban lévő lakására hajtott. A következő két hétben sokan állították, hogy látták a sztárt, de ő semmilyen nyomot nem hagyott maga után.

Eltűnésével kapcsolatban több elmélet is született, széles körben ismert drog- és alkoholproblémái, illetve korábbi önsértései miatt az emberek egyértelműnek gondolták, hogy öngyilkos lett. 2008-ban halottnak nyilvánították, bár holtteste sosem került elő. 2019-ben azonban megjelent a Visszavont nyomok: Az igazság keresése Richey Manic ügyében című könyv, amelyben az állt, hogy vannak olyan nyomok, amelyek alapján feltételezhető, hogy a zenész direkt tűnt el, mert elege volt a hírnévből.

Az utóbbira utaló egyik ilyen nyom például az, hogy az eltűnése előtti két hétben naponta 200 fontot vett fel a bankszámlájáról, ami a tervezett repülés napjára elérte a 2800 fontot. 

Barbara Newhall Follett

Az 1914. március 4-én a New Hampshire állambeli Hanoverben született Barbara Follett mindkét szülője az irodalmi világban mozgott, édesapja szerkesztőként és kritikusként dolgozott, édesanyja pedig gyerekkönyveket írt, így egyáltalán nem meglepő, hogy ő maga is már négyévesen folyékonyan írt és olvasott.

Első regényét 12 évesen adta ki, Ház ablakok nélkül címmel, ami hatalmas siker volt, manapság mégis keveset hallunk az írónőről. Barbara Follet 25 éves volt, amikor depressziós lett, mert azt feltételezte, hogy férje megcsalja őt. A pár egyik veszekedése után, az írónő mindössze 30 dollárnyi készpénzzel és egy jegyzetfüzettel a zsebében gyalogosan elhagyta lakásukat és soha többé nem látta senki.

A nyilvánosságnak azonban fel sem tűnt, hogy 1939-ben nyoma veszett az írónőnek, mert a férje nevével, Barbara Rogersként került fel az eltűntek listájára, így a sajtó csak 27 évvel az eltűnése után, 1966-ban dolgozta fel az esetet, miután Barbara Follet édesanyja kiadta az erről szóló könyvét. Az írónőt jelenleg is eltűntként tartják számon, immár 84 éve, 6 hónapja és 8 napja.

Joe Pichler

1987-ben született meg az amerikai Joe Pichler, akiről sokáig úgy tűnt, hogy nagy színész lesz, hiszen már gyerekként is nagyon síkeres volt. 16 filmben és sorozatban szerepelt, ezek közül a Beethoven 3. és Beethoven 4. című családi vígjátékok a leghíresebbek. 2006 januárjában, 19. születésnapja előtt azonban egyszer csak örökre nyoma veszett.

Barátai állítólag 2006. január 5-én látták utoljára a jó hangulatban lévő színészt. Ezt követően Joe Pichler autóját, egy ezüst színű Toyota Corollát 2006. január 9-én találták meg. Az autóban volt egy cetli, amelyre a színész azt írta, hogy „erősebb fivér” szeretne lenni, illetve azt kérte, hogy személyes tárgyait adják át egyik testvérének. A család szerint ez nem egy búcsúlevél volt, de a hatóságok egyértelműen öngyilkosságot feltételeznek, rejtélyes bűncselekményre pedig semmilyen jel nem utal. Joe Pichler holttestét sohasem találták meg.

Antoine de Saint-Exupéry

Szinte napra pontosan 124 éve, 1900. június 29-én született meg Antoine de Saint-Exupéry, a híres regény, A kis herceg írója. Az író azonban nem csak kalandos történeteket tudott megálmodni, hanem ő maga is nagyon izgalmas életet élt. Az 1943-ban megjelent A kis herceg szerzője és illusztrátora egyszerűen köddé vált egy évvel a világ egyik legismertebb könyvének megírása után.

Antoine de Saint-Exupéry a repülés úttörőjeként dolgozott nemzetközi postajáratokon, miközben gyakran hagyatkozott az ösztöneire, amikor a kezdetleges műszaki felszereltségű gépeken, rádió nélkül repült többek közt a Szaharában és az Andokban. Legendás és hősies pilóta hírében állt, majd kalandjairól írni kezdett, például az 128-ban megjelent A déli futárgép – Postajárat délről című könyvében.

A második világháborúban kora és korábban szerzett sérülései ellenére Antoine de Saint-Exupéry kémkedéssel segítette a francia erőket. Utolsó küldetése 1944. július 31-én vette kezdetét, amikor magasba emelkedett egy Lockheed P–38-as Korzikáról, majd sosem tért vissza. Egy francia halász 1998-ban Marseille-nél találta meg azonosító karkötőjét, 2000-ben pedig búvárok találták meg repülőgépének maradványait, azonban sokan azt feltételezik, hogy az írót nem ellenséges erők lőtték le, hanem szándékosan törte össze repülőjét és tűnt el.

(Borítókép: Rejtélyes férfi. Fotó: GettyImages)