Sokan azt gondolhatjuk, hogy ha egy sztár feljutott Hollywood csúcsára, akkor onnantól kezdve már az egész életét ott is tölti. Az évek, évtizedek során azonban jó néhány híresség bemutatta, hogy a hírnév nem örökkévaló.

Charlie Sheen

2010-ben Charlie Sheen még a legjobban fizetett hollywoodi színészek listáján szerepelt. A Két pasi – meg egy kicsi című sorozat egyik epizódjáért 1,5 millió dollárt kapott. Ekkor a kritikusok is elismerően vélekedtek róla, a színész Arany Glóbusz-díjat is nyert a Kerge város című sorozatban játszott főszerepéért.

A színész azonban alkohol- és drogfüggőséggel küzdött, amit kollégái a Két pasi – meg egy kicsi című sorozatban egyre nehezebben bírtak. A végső pontot az jelentette, amikor Charlie Sheen 50 százalékos fizetésemelést kért, majd nyilvánosan sértegette a sorozat forgatókönyvíróját, Chuck Lorre-t.

A színészt ezután leváltották Ashton Kutcherra, majd felkerült Hollywood feketelistájára. A színész 2015-ben jelentette be, hogy HIV-fertőzött.

Napjainkban az egykor legendás színésznek már csak B-kategóriás filmeket kínálnak fel, mint a 2020-as Grizzly 2 című horrorfilm, de saját bevallása szerint, már több mint 6 éve józan.

Mel Gibson

A színész karrierje a 70-es évek végén kezdődött és bármiben is szerepelt az kasszasiker lett. Leghíresebb alakítása A rettenthetetlenben volt, de amellett is olyan filmekben szerepelt, mint a Mi kell a nőnek? vagy a Halálos fegyver. Azonban nem véletlen, hogy ma már nem látjuk a vörös szőnyegen.

Mel Gibson karrierje 2004-ben zuhant be meredeken, amikor egyre feltűnőbb volt alkoholizmusa és egyre több antiszemita kijelentése került napvilágra. Fekete listára azután tették, hogy Los Angelesben ittas vezetésért letartóztatták. Mel Gibson ekkor ugyanis zsidónak nevezte a rendőrt, és azzal vádolta, hogy részt vesz egy világméretű összeesküvésben. A színész kijózanodva bocsánatot kért, de néhány héttel később nyilvánosan javasolta a zsidóknak, hogy térjenek át a kereszténységre.

A színészt azóta sem láthattuk nagyon filmekben – olyan B-kategóriás filmeket leszámítva, mint a 2022-es On the Line –, de 5 év kihagyás után Mel Gibson producerként találta meg számításait és a mai napig a filmiparban keresi kenyerét, igaz, már nem Hollywoodban.

Rose McGowan

A színésznő a Sikoly című horrorfilm és a Bűbájos boszorkák című tinisorozat főszerepeivel vált híressé. A 2000-es években Rose hirtelen eltűnt a képernyőkről, annak ellenére, hogy nem vett részt semmilyen nyilvános botrányban – írja a Liked.

Sokáig csak alacsonyköltségvetésű filmekben szerepelt, azokban is elsősorban csak szinkronhangként, sőt később gyerekkönyveket is kiadott, de az eltűnésének okára, csak 2017-ben derült fény, amikor a MeToo mozgalom kibontakozásakor kiderült, hogy Harvey Weinstein megerőszakolta, majd miután a színésznő a rendőrséghez fordult, Weinstein filmproducer képviselői nyomást gyakoroltak rá és arra kényszerítették McGowant, hogy vonja vissza a feljelentést, ellenkező esetben feketelistára kerül.

A színésznő karrierjét választotta és visszavonta a vádakat, ennek ellenére kizárták minden hollywoodi projektből „magyarázat nélkül”. Az egykori színésznő napjainkban az erőszak áldozatainak védelmével foglalkozik, sőt még egy Brave című könyvet is kiadott, amelyben leírta a történetét.

Vince Vaughn

A színész a 2000-es évek vígjátékainak egyik legnagyobb alakja volt. Olyan sikerfilmekben szerepelt, mint az Ünneprontók ünnepe, a Szakíts, ha bírsz és a Télbratyó, amelyek milliókat hoztak a mozipénztáraknál. Ezeknek köszönhetően a színész évtizedekig élvezhette a hírnév gyümölcsét, de úgy döntött kinőtte már az egyhangú vígjátékszerepeket.

Az arculatváltáshoz Vince Vaughn a HBO Törvény nevében című minisorozatát választotta, ami nem nyerte el a kritikusok tetszését, a színész játékát pedig „unalmasnak és nevetségesnek” tartották. Ennek ellenére a színész nem akart visszatérni a vígjátékokhoz, ennek pedig az lett az eredménye, hogy egy idő után már nem kapott meghívásokat.

Sokak szerint azonban nem a karrierváltási döntés, hanem a furcsa kijelentései okozták a színész karrierjének végét. „A fegyverek betiltása olyan, mint a villák használatának betiltása a nemzet elhízása elleni küzdelemben” – fogalmazott egyszer Vince Vaughn.

Az elmúlt 10 évben Vince Vaughn csak alacsony nézettségű filmekben szerepelt, igaz vagyonát nagyjából 50 millió dollárra, vagyis 18 milliárd forintra becsülik, így nem kell aggódnia amiatt, hogy nem talál munkát.

Katherine Heigl

A gyönyörű színésznő a 2000-es évek végén számtalan vígjátékban szerepelt, amelyek elképesztő pénzeket hoztak a mozipénztáraknál. A sikerek a színésznő fejébe szálltak és úgy döntött kinőtte már a mellékszerepét a kultikus Grace Klinika című sorozatban.

A népszerű orvosi dráma alkotói árulásnak tartották ezt a lépést. Hollywoodban elterjedtek a pletykák, hogy a színésznő nehéz természetű, és nem viselkedik elég profi módon. Ezt követően a színésznő még kapott szerepet a Szingli fejvadász című filmben, amelyért jelölték a legrosszabb alakításért járó Arany Málna díjra, ezt követően pedig eltűnt Hollywoodból.

A színésznő azóta alacsonyköltségvetésű, kevésbé ismert filmekben és sorozatokban tűnt csak fel. Bár az egyik legutóbbi munkája, a Netflix Firefly Lane – Szentjánosbogár lányok című sorozata jó kritikákat kapott a nézőktől a streaming platformon futó sorozat sikere össze sem hasonlítható a karrierje elején futó filmjeivel és sorozataival.

(Liked)

(Borítókép: Mel Gibson. Fotó: GettyImages)