Britney Spears nem elmebeteg, csak drogfüggő

2007.11.26. 10:43
Az énekesnő "kétségkívül drogfüggő". Az ok pedig a problémás gyerekkor: elvált szülők, drogfüggő és alkoholista édesapa, öngyilkos nagyanya. A gének mellett a stresszes karrier és a rosszul sikerült házasság már csak a ráadás - véli dr. Drew Pinsky amerikai tévépszichológus, aki egy interjúban elemezte Spears személyiségét.

Elvált szülők, drogfüggő és alkoholista apa, öngyilkos nagymama, stresszes karrier és a válás - ezek okolhatók Britney Spears jelenlegi mentális állapotáért, de zavart viselkedéséről nem ezek, hanem drogfüggése tehet. Dr. Drew Pinsky amerikai rádiós pszichológus a US Magazine-nak adott interjújában hosszasan elemezte Britney Spears múltbeli traumáit és köztudottan problémás családi hátterét, majd megállapította: Spears barátai véleményével ellentétben mégsem egyszerűen csak pszichiátriai eset, hanem "kétségkívül drogfüggő". A helyzet viszont nem reménytelen, mert "az állapota javulhat, csak ő ezt nem akarja" - elemzett a pszichológus.

A gének a hibásak

A Dr. Drew néven rádiós műsorvezetőként is tevékenykedő szakember szerint Britney Spears nem pszichiátriai kezelésre szorul, hanem egy minimum kilenc hónapos elvonókúrára. Függőségének oka viszont nagyrészt genetikai: "Az esetek legalább 60 százalékában a függőség genetikai okokra vezethető vissza. Valahonnan örökölni kell ezt. Tudjuk, hogy Britney is függő, hiszen felvették egy rehabilitációs intézménybe,, ennek pedig az a feltétele, hogy a páciens függő legyen" - érvelt dr. Drew, aki szerint ha csupán pszichés problémái lennének, biztosan nem egy drogelvonó terápiára jelentkezne, és bizonyára a családja sem újabb rehabra akarná küldeni.

Az énekesnő labilis személyiségéért a családi háttér felelős: a família nem éppen nevezhető kiegyensúlyozottnak. "Családjában hosszú története van a mentális megbetegedéseknek" - mondta dr. Drew: édesapja drogfüggő és alkoholista, szülei elváltak, depressziós nagymamája pedig 31 éves korában öngyilkos lett. A saját karrierjével és válságba jutott házasságával, valamint a gyerekelhelyezési perrel együtt ez vezetett "bizarr viselkedéséhez és a paranoiás állapothoz". Ennek ellenére nem szabad felelőssé tenni a szülőket - mondta a pszichológus. Bár nemrég az énekesnő édesanyja, Lynn is azt nyilatkozta, saját magát okolja lánya sorsáért, a pszichológus szerint ebben a történetben nem kell bűnösöket keresni: "emberekről van szó, akik megpróbálnak boldogulni az életben" - mondta.

Klikk!

Anna Nicole Smith-szel egy cipőben

A magazin arra is rákérdezett, vajon hozzájárult-e a korán jött hírnév az énekesnő pszichés problémáihoz: "Az elmeállapotának semmi köze ahhoz, hogy híres. A hírnév csak azt nehezíti meg, hogy megkapja a megfelelő kezelést. Nagyon nehéz közel kerülni hozzá, a környezetében dolgozók közül ugyanis kevesen áldoznák fel ugyanis a biztos megélhetésüket azért, hogy elvonóra küldjék az énekesnőt. Ez a legfontosabb probléma. Ez vezetett Anna Nicole Smith halálához is" - véli dr. Drew.

Kevin Federline-ban is az apját kereste

Britney apja folyamatosan csalta feleségét, a pszichológus szerint ez is hozzájárult ahhz, hogy Spears kpcsolata megromlott Justin Timberlake-kel. "Furcsa, de a gyermekkori traumák felnőttkorban megismétlődnek. Olyan típusú emberekhez vonzódunk, akik gyerekkorunkban terrorizáltak minket. Így Britney apja és Federline egy és ugyanaz a személy" - nyilatkozta a pszichológus, aki szerint az énekesnő az "új Michael Jackson, mert nem képes felelősséget vállalni saját tetteiért".

Dr. Drew viszont nem tartja reménytelennek a helyzetet: Spears nem kezelhetetlen, csak elvonóra kell vonulnia, legalább kilenc hónapra, ahol csakis a saját gyógyulására koncentrál. Ennek csupán egy akadálya van: Spears nem akar gyógyulni - véli dr. Drew.