Az énekesnek négy évig sikerült megúsznia a drogbalhéit próbaidőre bocsátással, kedden azonban a bíróságról egyenesen a börtönbe vitték. Három és fél hónapig kéne maradnia, de lehet, hogy már egy hónap után szabadulhat.

Pete Dohertyt kedden egy félórás bírósági meghallgatásról egyenesen a Wormwood Scrubs börtönbe vitték, és 14 hétig ott is tartják – írja a Daily Mail. A döntést az a Davinder Lacher bíró hozta, aki tavaly nyáron tárgyalta a zenész ügyét, amikor Dohertyt crack, heroin, marihuana és ketamin fogyasztásával vádolták. A bíró akkor elnézően úgy döntött, nem tartóztattatja le a zenészt, hanem próbaidőre bocsátja, melynek feltétele egy elvonókúra és a rendszeres megjelenés az ezt ellenőrző drogteszteken.

A bírónak is leesett

Lacher bíró türelme tegnap fogyott el, amikor kiderült, a zenész többször is megsértette a próbaidőre bocsátás feltételeit. Mint azt a lapnak egy bírósági forrás megerősítette, a bírót „az előírt ütemterv megsértése, elfogadhatatlan viselkedés, a próbaidő feltételeinek be nem tartása és különféle drogok használata” háborította fel annyira, hogy most kiszabta a zenészre a tavaly októberben felfüggesztett három és fél havi börtönbüntetést. Az énekes ügyvédje, Sean Curran szerint Doherty elfogadta az ítéletet: „Pete jól fogadta. Persze nem örül, hogy börtönbe kell mennie, de belenyugodott”. Más választása persze nem nagyon volt, hiszen megszegte a próbárabocsátás feltételeit, és még így is szerencsésnek mondható: „Mivel két tárgyaláson nem jelent meg, a bíró emiatt hatályon kívül helyezte az előző, felfüggesztő ítéletet. Bár a kiszabott börtönbüntetést kicsit csökkentette, így lett csak 14 hét” – mondta el a lapnak az ügyvéd. Ez pedig még tovább csökkenhet: ha megfelelő magaviseletet és együttműködést tanúsít, akár a kétharmadát is elengedik.

Mindig van másik

Doherty rendőrségi ügyei közt emellett szerepel verekedés, fegyvertartás – egy ízben pillangókést találak nála -, és különféle, droggal és autóvezetéssel, illetve e kettő összekapcsolásával összefüggő balhék. A börtön sem lesz újdonság számára, 2003 szeptemberében azért csukták le két hónapra, mert betört akkori zenésztársa, a Libertines másik szövegírója, Carl Barat lakásába. Azóta 15 alkalommal állt bíróság előtt, de mindig megúszta a letöltendő börtönbüntetést. Legutóbb novemberben bukott le kábítószerfogyasztással, ezután ismét visszament a rehabra. Sokan elfogultsággal vádolják a bírókat is, és nem minden ok nélkül: a 2007 áprilisában Jane McIvor bírónő által drogos állapotban, jogsi nélkül történő vezetésért kiszabott 770 fontos (ft) pénzbírság és négyhavi jogsibevonás valóban röhejesen semmiség. Ami nem lehet véletlen, ha igaz, amint azt állítják: hogy a bírónő civilben nagy Doherty-rajongó.

Zenekarának azért még jól jön

Börtönbüntetése miatt a zenésznek el kell halasztania április 26-ra tervezett koncertjét a Royal Albert Hallban: ez lett volna élete legnagyobb szólófellépése. A jelenlegi szabályozás szerint Doherty akár már egy hónap után szabadulhat, ha azonban mind a 14 hetet le kell töltenie, a Glastonbury Fesztiválos fellépésüket is bukja.

A Babyshambles-tagok azonban megvárják és továbbra is számítanak rá. Mint Adam Ficek a BBC-nek nyilatkozva elmondta: „Iszonyúan sajnálom őt. Tudom, hogy baromi nehéz lesz neki odabenn, de a banda mindig mellette áll. Szerintem nézhetjük ezt a dolgot pozitívan is, és remélem, mire kijön, tanult a hibáiból, és visszatalálunk arra a csapásirányra, amin a Babyshambles azelőtt volt”.