Augusztusban még tűnhetett úgy, hogy az Év Válása versenyszámban mindent visz Paul McCartney és Heather Mills 2008-ról áthúzódó válópere, hisz ezt mind összegben, mind botrányban szép feladat lenne felülmúlni. Aztán hirtelen mindenki belehúzott: rajtvonalhoz állt Ronnie Wood, aki húszéves orosz pincérlányra cserélte le 25 éves házasságát; Phil Collins, aki ügyes sajtósainak köszönhetően szinte teljes médiavisszhang nélkül fizethette ismét a legnagyobb összeget, amit angol celeb-válóperben valaha megítéltek; de persze mindent visz Madonna és filmrendező férje rapid válópere, még akkor is, ha nagy lehúzás végül nem lett belőle. Hisz ha Madonna bármit is csinál, az minimum a hét híre – ha meg válik, az főleg.

A 2008-as válási mezőnyben akadtak valódi meglepetések: akár azért, mert mintaházasságnak tűnő kapcsolatok borultak meglepő okokra hivatkozva, akár azért, mert óriási botrány helyett a felek képesek voltak gyors és diszkrét rendezésre. Senki se nézte volna ki például a közkedvelt komikusból, Bill Murrayből, hogy mindenféle súlyos függőséggel küzdene, ahogy David Duchovnytól is meglepő húzásnak tűnik, hogy miután neje évekig elnézte neki a csajozást, most pont ő rúgja ki az asszonyt hűtlenségre hivatkozva. John Cleese lehet a példa arra, hogy a komikusi véna a válás pozitív felfogásában is segíthet, míg a szintén vígjáték-szerepeiről ismert Robin Williams fülét-farkát behúzva, szőnyeg alatt próbál szabadulni nejétől egy barbikülsejű ifjú barátnő kedvéért. Az év dupla meglepetése Madonna és Guy Ritchie válása volt: először maga a válás ténye miatt, másodszor pedig azért, ahogy ezt szinte korrektül - de legalábbis szupergyorsan - kivitelezték.

A jó, a rossz, meg a leglazább

Az általában mindenkinek szimpatikus komikus, Bill Murray neje idén májusban például azzal állt elő, hogy férje durvaságára hivatkozva nyújtott be válókeresetet. Az asszony azt állította, a színész rendszeresen verte őt, valamint súlyos szex-, alkohol- és drogfüggő. A nej vádjait némileg gyengíti, hogy a válókereset beadása után pár héttel kiderült: korábban nem is egy alkalommal épp hozzá kellett kihívni a rendőröket, mikor részegen randalírozva kergette a gyerekeit. A színész az első pillanattól kezdve nem volt hajlandó kommentálni a fejleményeket, és hónapokkal később is csak annyit mondott a történtekről, hogy ez volt élete legborzalmasabb élménye.

Robin Williams felesége kétévi különélés után, 2008 áprilisában jelentette be, hogy válni akar, és ennek állítólag egy ifjú szőke festőnő volt az oka. Ez egyelőre nem tűnik az év válásának, de jövőre még lehet belőle az, Williams ugyanis állítólag bármilyen összeget megadna, hogy hamarosan ex-neje semmit ne szivárogtasson közös életükről.

Hozzáállásban jóval lazább a Waczak Szálló Basil Fawltyja, John Cleese, akiről szintén igyekszik a lehető legtöbbet legombolni válófélben lévő pszichológus neje: az asszony 3,5 millió fontnyi ingatlanvagyont követel, valamint 900 ezer fontot (260 millió forintot), és 1992-ig – házasságkötésük időpontjáig - visszamenőleg férje minden bevételének a felét. Ha Cleese-en múlik, itt nem lesz botrány: a színész inkább féláron adta el kaliforniai birtokát, csak hogy szabadulhasson a szörnyetegtől, de nem tűnik úgy, mint aki bármitől is parázna. „Drága buli lesz, de az utolsó fillérig megéri” – látta meg ebben is az élet napos oldalát a 68 éves Monty Python-színész, majd elhúzott nyaralni 34 éves csajával.

David Duchovny mellett több mint tíz évig tartott ki színésznő neje, Téa Leoni, annak ellenére is, hogy évek óta szexfüggőséggel küzdő férje fűvel-fával megcsalta. Ők azért kerültek a mezőnybe, mert rendhagyó házasságuk a legkevésbé valószínű fordulatot vette, amikor Duchovny idén nyáron újabb elvonókúrával próbált szabadulni függőségétől, majd miután kijött, ő rúgta ki az asszonyt. A miértre több forgatókönyv is született: az egyik szerint Duchovny újított be egy magyar tenisztrénert Leoni helyett, míg a másik szerint a nej volt hűtlen, és Angelina Jolie exférjével csalta meg Mulder ügynököt.

Nagy pénz, nagy hallgatás

A valódi élmezőny persze nem csak a válás ténye, hanem az elosztandó vagyon mennyisége miatt legalább olyan érdekes. Phil Collins, a Genesis egykori, dobosból lett énekese például nem nevezhető a tabloidok visszatérő szereplőjének, kivéve, amikor tízévente válik. Erre idén is sor került. Collins 1996-ban, az első nejének fizetett 17 millió fontos lelépési díjjal hosszú időre beállította a legdrágább angol celeb-válás rekordját. Idén februárban Paul McCartney is csak pár hónapra volt képes elhódítani tőle ezt a címet a Heather Millsnek megítélt 24,3 milliós lelépési pénzével; Collins azonban augusztusban a második nejének kifizetett 25 millióval visszavette a vezetést. Igaz, itt most csak az egyszeri kifizetést vettük figyelembe: McCartney neje az elkövetkező években gyerek- és asszonytartással együtt közel 65 milliót kasszíroz, míg Collinsék esetében nem ismert az ezután fizetendő havi apanázs összege.

Mindkettejüket lekörözheti azonban a Rolling Stones-gitáros Ron Wood, bár az ő válását hivatalosan már csak jövőre számszerűsítik. Amikor a zenész tavasszal lecserélte feleségét egy huszonéves orosz pincérlányra, a nej, Jo Wood még hónapokig próbálta megmenteni kapcsolatukat. Mikor azonban férje továbbra is kitartott a házasságuknál is fiatalabb barátnő mellett, a nej a sarkára állt, és benyújtotta a számlát az elmúlt 23 évéért, meg azért, hogy ez idő alatt gyakorlatilag ő menedzselte férjét és minden közös vállalkozásukat. Ennek fejében - az előzetes becslések szerint - joggal követelheti majd a közös vagyon közel kétharmadát is, ami az ő esetükben akár 50 millió fontra is rúghat, sőt jó eséllyel férje bevételeinek 20 százaléka még a válás után is hozzá folyik majd be.

Az év válása helyett az év meglepetése

Mindentvivő botrány és eszelős lehúzás helyett végül már-már diszkréten zajlott és szerény összegben végződött Madonna és Guy Ritchie válása, melyről már nyár óta keringtek a pletykák, ők azonban körömszakadtukig tagadtak, sőt még egy újraesküvő hírét is belengették. Októberben aztán mégis váratlan hirtelenséggel bejelentették, a házasságnak vége, november közepére pedig már a válást is kimondták.

A bejelentés azonnal felpezsdítette a híreket, hiszen a popipar elsőszámú ikonjának vagyonát 300 millió fontra becsülik, és roppant izgalmas találgatásokra adott okot, vajon elviszi-e ennek a felét a filmrendező férj, és vajon milyen szégyenteljes titkokat teregetnek majd ki egymásról a felek. Ritchie azonban se teregetni nem volt hajlandó, se nejét legombolni: úriemberes gesztussal kijelentette, egy pennyre se tart igényt Madonna vagyonából, és még a közös vagyon ráeső 75 milliós felét se fizettette ki exnejével. A legutolsó hírek szerint a filmrendező beérte húszmillió font értékű ingatlannal meg a londoni kocsmájukkal, és csak a gyerekei láthatása miatti harcban volt hajlandó keménykedni, végül eredményesen.

Egyelőre nem egyértelmű az sem, melyik fél lehet felelős a házasság felbomlásáért: Madonna és állítólagos szeretője, Alex Rodriguez rögbijátékos váltig állítják, köztük csak barátság van, ami éppannyira lehet igaz, mint amennyire nem. Ahogy az a legújabb pletyka is, hogy az énekesnő mostanában egy néha pornófimekben is szereplő modellsráccal kavar. Ritchie viszont szinte szentté nemesülve jött ki a médiacsatározásokból, mikor nem győzte hangsúlyozni, francba a pénzzel, őt csak a gyerekei láthatása érdekli, és a köpködőhadjáratban sem vett részt: hagyta, hogy neje egyedül végezze a piszkos munkát és blamálja magát koncertszínpadról üzengetéssel.

Ezek után Amy Winehouse legfeljebb botrányban tudja majd felülmúlni az eddigi mezőnyt, mivel az ő vagyonát körülbelül tízmilló fontra becsülik, ami az előbb említett összegekhez képest aprópénz. Igaz, azt sem tudni, ez az összeg még a heti egymillió forintnyi drogszámla előtti, vagy már az azutáni állapot. Az elmúlt évben új felvételt nem készítő, botrányhősnőként viszont folyamatosan a címlapokon szereplő énekesnő férje jelenleg épp elvonókúrán van, és bár hivatalosan senki nem erősítette meg, hogy válófélben volnának, a család előszeretettel szivárogtat ki ilyen híreket. Egy korábbi börtönlevelezésből még úgy tudtuk, Fielder Civil egy esetleges válás esetén hárommillió fontra számít neje vagyonából, azóta azonban már egymillióval is beérné a hallgatásért cserébe. Ehhez se fűzhet azonban túl sok reményt, tekintve, hogy már nem sok olyan cikis infó maradt, amivel zsarolhatná nejét: a napokban egy exszerető már azt is elmesélte a pár nemi életéről és drogozási szokásairól, amit Winehouse a maga verziójából pár hete esetleg kifelejtett.

A legdiszkrétebb válás különdíját mindezek fényében Liv Tyler és rockzenész férje, Royston Langdon érdemli: a többiekkel ellentétben ők például minden médiaelőzmény nélkül, csendben bejelentették, hogy minden oké, csak épp már nem akarnak együttélni többé. A pár öt éve kötött házasságot, közös fiuk, Milo négyéves: az ő nevelését a továbbiakban is közösen tervezik, viszonyukat azóta is barátiként jellemzik, pénzügyeikről pedig szó sem esett a lapokban.