Mihalik Enikő szerint a Gucci világkampány és a Pirelli naptárfotózás után "beteljesülés" lenne, ha az angol vagy a francia Vogue címlapján szerepelhetne. A 22 éves békéscsabai lány szerint a meztelen fotózások csak eleinte kellemetlenek, és bármikor vállalna smink nélküli fotózást. Véleménye szerint a külföldi életszínvonal tényleg magasabb, mint a hazai, de az itthoni munkamorál rosszabb. Interjúnkban Mihalik Enikő elmondta, végül is ki fedezte fel, és hogy Chanel táskára költötte a Gucci kampányért kapott fizetését.

A models.com oldalon a 16. helyezett vagy, ami nemzetközi szinten jó eredménynek számít. Hozott ez valamilyen változást az életedben?

Azt hiszem, nem a helyezés hozta meg a változásokat, hanem sokkal inkább a munkáim eredményeként lépkedek előre az oldalon. Az viszont biztos, hogy nagyon nagy népszerűséget hoz, hogy fent vagyok ezen az oldalon.

Az első világkampányodra a Gucci kért fel tavaly ősszel. Mit vettél a kampányért kapott fizetésedből?

Úgy emlékszem, akkor vettem meg életem első Chanel táskáját, ami régi nagy álmom volt.

Legutóbb a Pirelli naptár fotózásra válogattak be, topmodellekkel dolgoztál. Hogyan kell elképzelnünk a Pirelli válogatását?

Válogatás nem volt. Annyi történt, hogy felhívott az ügynököm, hogy opciót kértek rám a Pirellire, miután találkoztam Terry Richardsonnal, a fotóssal. Ezek után hívott az ügynökség, hogy enyém a munka, és utaznom kell.

Ezt elég egyszerűen elmondtad, pedig félaktról van szó, ami már nem az első az életedben. Mi játszódott le benned, amikor az első félmeztelen fotózására felkértek?

Sosem voltam szégyellős, de azt hiszem, az első alkalommal nagyon izgultam, mert a fotóson kívül egy egész stáb engem nézett. Aztán idővel hozzászoktam. Ebben a szakmában amikor félmeztelen képek jellenek meg, általában művésziek, és sosem erotikus töltetűek.

Adriana Lima egyszer úgy nyilatkozott, hogy a Pirelli naptár a karrierjének második legfontosabb munkája a Victoria's Secret bemutató után. Szerinted is ennyire fontos ez a felkérés?

Adrianának igaza van, ez egy óriási dolog szerintem is. Kiegészíteném azzal, hogy a Sport Ilustrated magazinban szerepelni még hihetetlen nagy áttörést jelenthet.

Sokat dolgozol? Milyen munkáid voltak mostanában, és mik lesznek a közeljövőben?

Nagyon sok munkám volt mostanában. Éppen indulok Brazíliába egy Japán Vogue anyagot csinálni, és nemrég jöttem vissza Londonból, ahol egy francia Vogue anyagot fotóztunk. A jövőt tekintve már most tudom, hogy le vagyok konfirmálva Karl Lagerfelddel az új Chanel Haute Couture kampányára, és Csabi [Mihalik Enikő ügynöke, Kajdi Csaba - szerk.] most szólt, hogy esélyem van a Givenchy új parfümkampányára is. De babonából erről még inkább nem mondok semmit.

Milyen kampányra vágysz a leginkább?

Mindaz, ami történt velem mostanság, nagy álmom volt, ezek szépen megvalósultak. Talán, ha egyszer a francia vagy az angol Vogue címlapján szerepelhetnék, az nagy beteljesülés lenne.

És melyik nemzetközi hírű fotóssal lenne nagy beteljesülés dolgozni?

Nagyon élveztem a közös munkát Terry Richardsonnal, tényleg jól kijöttünk egymással. Akivel viszont borzasztóan szívesen dolgoznék, az Steven Meisel. Szerintem fantasztikus fotós és egy igaz nagyágyú a szakmában.

A Pirelli naptár fotózásáról megjelentetett cikkünk után megkeresett minket a bY-CAndy Modellügynökség egykori vezetője, Boldogné Horváth Ilona. A levelében arról ír, hogy ő fedezett fel téged, neki köszönheted karriered. Elmondása szerint több alkalommal is saját pénzéből segítette az előrejutásod, te azonban a leveleit válaszra sem méltatod, és meg sem köszönted a támogatását.

Ez nagyon érdekes. Ő egy örökösen visszatérő hölgy az életemben, de remélem most egyszer s mindenkorra elmondhatom az én verziómat. Icával úgy ismerkedtem meg, hogy a békéscsabai Csaba Plazában sétálgattam 15 évesen, amikor leszólított, hogy lenne-e kedvem indulni az Elite Model Look versenyén, amin a szüleim egyetértésével el is indultam, és megnyertem. Ezt megelőzően Ica, mint „fotós" készítette el az első portfoliómat, amit én ki is fizettem neki. Akkor Ica vitt el a válogatásra, és talán a verseny után Ő hozott haza, bár én mehettem volna a szüleimmel is, vonattal. Ekkor még csak 15 éves voltam, nem hiszem bármi felelősség is terhelne, hiszen a karrierem csak jóval később kezdett beindulni, miután 18 évesen a Visage Model Managementhez kerültem. Ők voltak azok, akik elkezdték szervezni az utazásaimat, a külföldi szerződéseimet. Rajtuk keresztül jutottam el Japánba, Koreába, Londonba, és az ügynököm Kajdi Csaba volt az, aki elindított New Yorkban is. New York hozta meg az igazi áttörést és az igazi sikereket, de ekkor már Icával nem is tartottam a kapcsolatot, hiszen ahhoz hogy Ő manageljen, kellett volna beszélnie angolul. Ezért végképp nem értem Icát, aki nagyon jól tudja, nagyon hálás vagyok azért, hogy akkor elküldött az Elite Model Look versenyére. De ennél tényleg nem tett többet értem.

A modellkereső verseny a legjobb lehetőség azok számára, akik a modellszakmában szeretnének dolgozni?

A modellkereső versenyt azért tartom jó dolognak, mert én biztos, hogy nem mentem volna el egy ügynökséghez azzal, hogy modell akarok lenni. Azzal pedig, hogy egy modellversenyre jelentkeztem, mindenféle kockázat nélkül be tudtam mutatni magam. Ezen keresztül ismerhettem meg ezt a szakmát. 15 éves voltam, amikor részt vettem a versenyen, de nagyon sokat tanultam, és rengeteg lánnyal találkoztam, akikkel még mindig tök jóban vagyok. De egy csomó szupermodell is ugyanúgy az Elite Model Look-on keresztül lett modell, mint például Cindy Crawford, vagy Gisele Bündchen is

Szerinted igaza van Csősz Boglárkának abban, hogy Isztambul az új divatfőváros?

Nem tudom, azt sem, hogy Csősz Boglárka mit csinál és azt sem, hogy Isztambulban milyen a divat, mert még nem jártam ott. Azért azt hiszem, a világ legnagyobb tervezői Párizsban vannak, a legnagyobb kozmetikai cégek ugyancsak, és a világ vezető fotósai pedig New Yorkban élnek. Így nem tudom elképzelni, hogy hirtelen mindenki átköltözik Isztambulba, és Törökország lesz a divat hazája.

A francia ELLE magazin április száma címlapjára három smink nélküli színésznő képét retusálatlanul rakta ki, ráadásul a Pirelli naptár is a természetességre próbálja felhívni a figyelmet. Szerinted hogyan reagál majd erre a divatszakma?

Két teljesen különböző dolog a smink nélküli és a retusálatlan fotó. Az, hogy enyhe sminkeket használnak, amelyek szinte már láthatatlanok, az szerintem nagyon szép, de nincs olyan fotó, amihez ne nyúlnának hozzá, ne vennének ki egy árnyékot, ne tüntetnének el egy bőrhibát stb. Retusálni mindig fognak, ami nem azt jelenti hogy megváltoztatják a képet, csak tökéletesebbé teszik.

Vállalnád az arcod smink nélkül címlapon?

Úgy érted, hogy ezzel együtt retusálatlanul jelenjen meg rólam valami anyag? Persze, ilyet minden további nélkül, miért is ne.

Egy korábbi interjúd során azt nyilatkoztad, a külföldi sikereid ellenére mindenképpen itthon szeretnél majd élni, és saját vállalkozást nyitnál. Miért?

Nagyon büszke vagyok arra, hogy magyar lány vagyok. Ebben a szakmában annyira nem számít, hogy ki honnan jön, csak az a fontos, hogy különleges legyél a magad nemében. Kötődöm a hazámhoz a családomhoz és természetesen a barátaimhoz. Így biztos, hogy Magyarország mindig is egy biztos bázis marad az életemben.

Békéscsabai lányként költenél arra, hogy a csabai kolbász ismert legyen világszerte?

Miért a csabai kolbász nem világhírű? Arra már nem kell költeni szerintem [nevet].

Említetted, hogy a divatszakmában nem számít, hogy melyik országból érkeztél. A Britain's Top Model versenyen egy magyar lány, Székely Csilla Viola lett az ötödik helyezett. Szerinted kijelenthető, hogy sem előnyt, sem hátrányt nem jelent, hogy honnan érkeztél?

Igen, kijelenthető. Az viszont tény, hogy a modellek legnagyobb része közép-kelet európai, nagyon sok orosz, ukrán, román lányt ismerek.

Egy hazai tanulmány szerint a magyar fiatalok 85 százaléka szerint itthon kilátástalan a fiatalok számára a helyzet , és az egyetlen kiút számukra a külföldi munkavállalás. Szerintük külföldön kevesebb a stressz, nagyobb megbecsülésben van részük a munkahelyükön. Mit gondolsz erről?

Az biztos, hogy elég nehéz otthon a helyzet, de azért szerintem nem kilátástalan. Nem tudok olyan objektív véleményt mondani, hiszen évek óta külföldön dolgozom. de szerintem odakint sem egyszerűbb a helyzet. Persze az emberek magasabb életszínvonalon élnek, alapvetően udvariasak egymással, de az inkább kulturális kérdés, és nem anyagi. Az én szakmámban az elvárások nagyon magasak: nincs munkaidő, ha munka van, akkor addig kell dolgoznunk, amíg tart. A divathét alatt a bookerek néha hajnal 2-3-ig bent vannak az ügynökségen, és másnap reggel 9-kor már kezdenek is. Azért ez is hozzátartozik a kinti élethez, és szerintem otthon még nem ilyen a hozzáállás.

Van olyan napod, amikor nincs kedved New Yorkba vagy bárhova elutazni egy fotózásra?

De még hányszor. Nincs mit tenni olyankor, ha munka van, akkor menni kell. Amerikában az örök mosolygás és elégedettség tükrözése elengedhetetlen. Senki nem kíváncsi a problémáidra, csak arra, hogy amit csinálsz, abban profi légy.

Szerinted miért Gisele Bündchen a világ topmodellje? Miben a legjobb?

Gyönyörű nő. Fantasztikus alakja van, nagyon különleges arca, és mindig híres pasijai voltak. Azért, ha én is Leo DiCaprio oldalán mennék be néhanyszor egy klubba, azt hiszem, hamar sztár lehetnék [nevet].