Flipper Öcsi mellől indult, majd a külföldi szárnypróbálgatások és tízévnyi alkotói válság után a Jack Jack zenekarban keményrocker szerepet vállalt. Mester Tamás mára inkább spirituális lélekgondozó lett, mint zenész. Bár négy éve nem jelent meg lemeze, az, hogy generációk ismerik a nevét, biztosítja a helyét a szakmában és a Megasztár zsűrijében, ahol arra figyel, megmozgatja-e az előadás vagy sem. De bohóc vagy szakember a Megasztárban?

Több évtizede mozog a magyar zenei – újabban inkább média és bulvár – palettán a tollas fülbevalóiról ismert Mester Tamás, akire annak ellenére tekintenek nagy szakemberként, hogy az elmúlt négy évben sem új dala, sem lemeze nem jelent meg. Valójában ez annyira nem is meglepő, a negyvenéves lélekember karrierje sohasem volt kiugró. Mester Ákos és Pásztor Magdolna újságírók fia 17 évesen kezdte el az önkifejezést a Charme együttesben, ahonnan 1989-ben azért lépett ki, hogy vokalistaként és basszusgitárosként kitűnhessen a Jeszenszky Béla nevével fémjelzett STEP együttessel. STEP-beli pályafutása kérészéletű volt, Flipper Öcsi ugyanis egy évvel később bejelentette kiválását a zenekarból, ami az együttes feloszlásához vezetett.

A színházban is próbálkozott

Még ennél is kevesebb nyomot hagyott Dream Team nevű formációjával, amellyel 1991 és 1992 között Európa szerte turnézott. Próbáltunk erre bizonyítékot találni, de a YouTube nem volt a barátunk. Csak annyi biztos, hogy a zenész '93-ban visszaköltözött Magyarországra, hogy aztán a Mester és tanítványai nevű együttesével betörhessen a zeneiparba.

A mára egyértelműen spirituális előadóvá lett énekes identitáskeresése már akkoriban is érezhető volt a dalokon, és valószínűleg épp puhalelkűségének köszönhető, hogy neve ismert lett. Egy lemez erejéig a magát ugyancsak ezoterikusként definiáló Pataky Attilával is dolgozott, biztos azért, mert már akkor is lélek-ikertestvérek voltak.

Mester Tamás zenekara 1995-ben oszlott fel, de a három év alatt igyekeztek termékenyek lenni: két lemezük is megjelent, legismertebb számuk, a Hívők földjén ha másért nem, azért biztosan érdekes, mert énekesében Adam Ant és Amanda Lepore közös gyermekét lehet felfedezni. 1996-ban egy rövid ideig a színházban is kipróbálta magát, és bár állítólag sikeres volt az Elisabeth Halálaként, a magát rockzenésznek valló Mester hamar megunta a szerepet. Négy évvel a zenekar feloszlása után Mester Tamás elhagyta az országot, és előbb Los Angelesben, majd New Yorkban próbált világhírű rockzenésszé válni, ám idővel rájött, nem erre hivatott. Hogy a ráeszmélés mikor történt, csak sejteni lehet, 2006-ban ugyanis még kiadott egy lemezt A pillanat címmel.

Bohóc vagy szakember Mester Tamás?

Már lemondhatott a világsztárságról, amikor nagy médiafelhajtás közepette Ganxsta Zoleeval, Papp Szabival és Tóth Tibivel megalapították a Jack Jack nevű zenekart, ami annyira sikertelen volt, hogy még a lemezbemutató koncertjüket is le kellett mondaniuk. Nem baj, lemez lett, sőt, Mester Tamás oldalán a mai napig megvásárolható 2500-ért, ami pontosan ezer forinttal kevesebb, mint amennyit Az élet misztériuma lélekvezető CD-ért kérnek. Merthogy Mesternek ilyen is van, sőt, mostanában leginkább csak ezzel foglalkozik: könyvet ír a spirituális tapasztalatairól, és előadások keretében meg is osztja azokat a kiutat keresőkkel. Az énekes ugyanakkor állítja, nem akar ő ezoterikus szemfényvesztő lenni, sőt, a zenélést sem hagyta abba, ezt bizonyítandó, négy év után újra énekelni fog a Magyar Dal Napján, és persze továbbra is zsűrizik a Megasztárban, ahol többek között az alapján szelektál, hogy megmozgatja-e az előadás vagy sem.