A TV2 aknamunkával próbálja leverni az X-Faktort: úgy döntöttek, a konkurens tehetségkutató elől levadásszák az énekelni kicsit is tudó embereket. Ijfúsági házba telefonálnak, karaoke-oldalakon kutatnak jelentkezők után. A módszer persze nem új, az RTL is bevetette már. Igaz, ők annak idején aluljárókból szedték össze a Mónika-show szereplőit.

A TV2 továbbra is nyomatja a Megasztár castingját, kedden újabb jelentkezőket hallgatott meg a négytagú zsűri Budapesten. A Velvet legnagyobb meglepetésére még mindig szép számmal érkeztek a jelentkezők Eszenyi Enikő, Friderikusz Sándor, Presser Gábor és Mester Tamás színe elé, azonban hamar kiderült, a legtöbben nem maguktól jelentkeztek a válogatásra. Az általunk megkérdezett tehetségek nagy része arra kérdésre, miért jött, nem az ilyenkor szokásos „egy álmom válik valóra” választ adta, hanem kijelentették: a Megasztár munkatársai érték utol, és hívták be őket a meghallgatásra.

„Nem jelentkeztem, behívtak egy karaoke oldalról” – nyilatkozta Czibulya Edit, aki azért jelent meg, mert be akarta magának bizonyítani, hogy képes közönség előtt is dalra fakadni. A karaoke-oldalon ugyanis szól a zene, de az énekes otthon énekel. A versenyzőtől egyúttal azt is megtudtuk, ha akart volna, akkor sem mehetett volna át az X-Faktorba, hiszen szerződésük ezt nem teszi lehetővé.

Kis Gábort szintén a szervezők találták meg: a miskolci fiatalembert az ifjúsági házon keresztül érték utol, miután zenekarával többször is fellépett. „Ha már itt vagyunk, este elmegyünk bulizni, és csak holnap megyünk haza” – mesélte az alapokat az iskolai kórusban elsajátító versenyző. Kis Gábor még egy részét sem nézte meg a tehetségkutatónak, de Bikicsunájt azért ő is ismeri, igaz, szerinte Miskolcon tízből kilenc ember utálja. „Nem tudok mit csinálni, csak sajnálni az országot, hogy ilyen sztárok vannak.”

Szintén részt vett a válogatáson Gaál Tibor, alias T-boy, aki karikaturistaként ért el komolyabb sikereket, Puskás Ferencről készült rajzával karikatúra-világbajnokságot nyert. Rá akkor figyeltek fel, amikor a Szabadság téren pompázott egyforintosokkal díszített ruhájában és Abba dalokat énekelt. A férfi a meghallgatásra csak az öltönyt hozta el, mivel már az is épp elég súlyos viselet.

A módszer, vagyis a jelentkezők levadászása egyébként korántsem új keletű, annak idején az RTL Klub vezette be. A verekedéseivel legendássá váló Mónika-show szereplőit persze nem ifjúsági házakban, vagy fellépés után, hanem az aluljárókban szólították le, hogy változatos legyen a szereplőgárda. A Tv2 sem először alkalmazza a meghívásos jelentkezőket, hívtak már be a Megasztárba Madách-díjas népművészt is, bár azóta inkább egyértelműen, előre tisztázzák a jelentkezőkkel, hogy nem fellépni hívják őket, hanem egy tehetségkutató műsorba jelentkeznek.

A Megasztár készítői saját fegyverükkel próbálják ellehetetleníteni a konkurens tehetségkutatót. Az indulók összegyűjtésével, és a kizárólagosságot magában foglaló szerződéssel valószínűleg az a cél, hogy a csatorna műsora kisebb eséllyel találjon igazi tehetséget. Bár az utóbbi tendenciát figyelve, kérdéses, hogy ez az aknamunka elég lesz-e a nézettségi versenyben a győzelemhez.

Az RTL Klub korábbi tehetségkutatója egyébként már a Megasztár keddi válogatóján is felbukkant. Friderikusz Sándor az egyik versenyző kapcsán megemlítette, jó lesz tényleg odafigyelni, nehogy úgy járjanak, mint Tabáni Istvánnal, akit elküldtek, és ezért cserébe megnyerte a Csillag születiket.