A hormonkezelés felelős lehet Terry Black mellrákjáért

2007.11.13. 11:50
Terry Black melléből nemrég rosszindulatú daganatot távolítottak el. Az egykori transzvesztita előadóművész plasztikai sebésze nem tartja kizártnak, hogy a szövődményeket a hormonkezelések okozták, amelyeket évekig a nőiesebb külseje érdekében vett igénybe.

Terry Black melléből rosszindulatú daganatot távolítottak el októberben. A transzvesztita előadóművész mellkasában néhány hónapja találtak egy nagy méretű csomót, nem sokkal később megműtötték. Miután Rácz Károly a Mokkában betegségéről beszélt, megkerestük a további kérdéseinkkel, az előadóművészt azonban nem nyilatkozott arra hivatkozva, hogy televíziós interjúja után nem szeretne erről a témáról beszélni.

Évekig hormonkezelést kapott

Rácz Károly

Úgy tudjuk, a korábban transzvesztita előadóművészként dolgozó Terry Blacknek nem volt mellimplantátuma, aktív nőimitátorként hormonkezelésekkel érte el, hogy a melle a lehetőségekhez képest nőies legyen. Amikor úgy döntött, örökbe fogad egy kisfiút, a leendő családja kedvéért abbahagyta a hormonkezelést, és a mellén korrekciós műtétet végeztetett. A korábbi kezelései miatt javasolták neki, hogy rendszeresen vegyen részt mammográfiai szűrővizsgálatokon.

Több onkológust is megkerestünk, hogy megtudjuk, milyen szövődményeket okozhat a hormonkezelés, de meglepetésünkre nem szerettek volna nyilatkozni. Dr. Gill Endre plasztikai sebész azonban - aki Rácz Károly korrekciós műtétét végezte - válaszolt a kérdéseinkre.

Örökletes tényezők is közrejátszanak

„Nem lehet kizárni, hogy a hormonkezelések miatt keletkezik rosszindulatú daganat. Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy örökletes tényezők is szerepet játszhatnak az emlőrák kialakulásában, még a férfiaknál is”- mondta a sebész, majd a kezelést részletezte.

„A mirigyállományt nála kétfajta hormonhatás érte: kamaszkorban a férfihormonok, később pedig, mivel nőként akart élni, női hormonokkal bombázta a szervezetét, hogy ezzel serkentse a mirigyállományt növekedését. Így sejtosztódás jött létre. Hogy a későbbiekben erre mennyire vezethető vissza a betegség, azt majd csak a végleges hormonreceptor-meghatározás fogja eldönteni. A kezelés része lesz a műtét, amiben a rosszindulatú daganaton kívül a hónaljban lévő nyirokcsomók eltávolítása is bevett gyakorlat. Az ilyenkor szokásos kezelések körülbelül egy-két évig tartanak” – mondta Dr. Gill Endre.

Normális család

Terry Black korábban úgy nyilatkozott: jó ideje kerüli a stresszt. Két év óta hivatalosan a hatéves Dani gyámja, aki mellett a kisfiú húgát, Fannit is neveli. Szintén Vajna Éva kisfia Zolika, akit Rácz Károly magához vett, de tavaly nyári nyilatkozata alapján őt nem szándékozza hivatalosan is örökbe fogadni.

Mint arról korábban beszámolt a Velvetnek, egy nőt választott élettársául, mert az a célja, hogy gyerekeinek normális családja legyen. Egy Mogyoród közelében található birtokon élnek, és a nyilvánosságot egy ideje kizárják a mindennapjaikból. Terry Black időnként azonban hírt ad magáról. Például az egészséges táplálkozás kapcsán, amikor azon dolgozott, hogy sertéshúsmentes étrendjéről receptgyűjteményt adjon ki. Mint elmondta, több diétás módszerrel is próbálkozott – többek közt az update-módszerrel – de egyik sem vált be nála, így megtervezett egy saját fogyókúrás étrendet.

A szülők is betegek

Az utóbbi években egy bécsi színházban játszott, ahol főszerepet kapott az Öreg hölgy látogatása című német nyelvű darabban. Bagi Ivánnal és Nacsa Olivérrel is forgatott a Médiacápák című műsorban, akik miatt egyébként 10 millió forintra akarta perelni a TV2-t, mert Banánhéj című műsorukban megsértették.

Mint arról Rácz Károly a napokban beszámolt, édesanyja nemrég kórházba került, apja pedig szintén daganattal küzd. A volt transzvesztita előadó elmondta, miattuk, és két nevelt gyereke miatt nem teheti meg, hogy összeomlik.

Emlőrák
A mellrák a leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganat. Az esetek jelentős részében 50 éves kor felett alakul ki. Férfiaknál is megjelenhet, de náluk ritkábban fordul elő a betegség, viszont ha megjelenik gyorsabb lefolyású, ugyanakkor az estek többségében rosszindulatú. Kezelése elsősorban attól függ, hogy milyen korán fedezhető fel a daganat. Éppen ezért fontos a rendszeres önvizsgálat és szűrővizsgálat, azaz a mammográfia. Korai stádiumában a daganat még gyógyítható, későbbi esetekben azonban a gyógyulás esélye egyre jobban csökken. Évente körülbelül 8000 emlőrákos esetet diagnosztizálnak ugyanezen statisztika szerint a betegséget 2600-an élik túl.