Mindekinek üzlet a titokban készült, ám kiszivárgott házi szexvideó

2008.11.08. 20:30
Paris Hilton és Pamela Anderson szexvideói óta a sztárok házipornóinak értékesítésére külön üzletág alakult ki. A pereskedés és tiltakozás pedig csak kamu, hiszen a hírességekről készült házi pornófelvételekkel mindenki jól jár: a forgalmazó sok pénzt keres, a főszereplő is gazdagabb lesz, és hírverésnek se rossz üzlet.

Az Egyesült Államokban már valódi üzletágnak számít a szexvideó-forgalmazásban a hírességek házipornóinak forgalmazása, hiszen jóval több pénzt lehet kapni azért, ha egy-egy híres hollywoodi színész vagy színésznő erről az eddig ismeretlen oldaláról mutatkozik be. "Nem múlik el hét anélkül, hogy legalább öt ilyen ajánlatot ne kapnánk" - árulta el Steven Hirsch, a Vivid Entertainment pornóforgalmazó cég egyik vezetője a Los Angeles Timesnak. Bár a telefonálók általában idegesek, titkolják a kilétüket, és néha nem is tudják, hogyan térjenek a lényegre, a cég képviselői a vonal másik végén hamar leszűrik a lényeget: a telefonáló tud egy hírességgel készült házi szexvideóról és pénzt akar érte.

A törvények miatt rengeteg videóról maradunk le

"Az elmúlt két hétben négy B és C listás színész videóját vettem meg" - állítja Kevin Blatt, akit a Paris Hilton-szexvideók megvásárlása óta csak "celeb-szexvideó brókernek" hívnak. Blatt elmondása szerint leggyakrabban a hírességek volt szeretői vagy barátai, rokonai esetleg lakótársai ajánlanak megvételre egy-egy zaftos felvételt. Mivel egy kamerát beszerezni ma már nem kerül szinte semmibe, az eladásra felkínált felvételek száma szinte végtelen: forgalmazásuk útjába egyedül a jog állhat.

Vivid Entertainment

A cég huszonnégy éves múltra tekint vissza, és kilenc jól megválasztott videóval elérték, hogy ők uralják a celeb-szexvideók piacát. Ők hozták forgalomba azt a bizonyos Pamela Anderson-Tommy Lee nászutasvideót, melynek eladásaiból azóta már több millió dollár folyt be. Nekik köszönhető Kim Kardashian [amerikai realityshow-szereplő és tévés híresség - a szerk.] házi felvételét, illetve ők vásárolták meg Jimi Hendrix szexvideójának forgalmazási jogát is.

Az Egyesült Államok törvényei szigorúan fellépnek a privát szexuális együttlétek kereskedelmi forgalomba hozatala ellen. Ha valaki úgy értékesít ilyen felvételeket, hogy nem járult hozzá az összes szereplő, akkor jogsértést követ el. Ezek után nem csoda, hogy a hírességek, akikről ilyen felvételt kezdenek el forgalmazni, azonnal perelni kezdenek. Az ilyen ügyek általában kétféle véget érnek: az egyik, hogy a felvétel a híresség nyomására meg sem jelenik, a másik esetben pedig a videón szereplő sztár eláll a pereléstől, és némi kártérítés vagy részesedés fejében hajlandó belemenni abba, hogy a boltokba kerüljön a DVD.

Kovács "Kovi" Istvánt még nem keresték meg hazai hírességről készült szexvideóval, és elmondása szerint nem is venné meg azt, hiszen a szereplők hozzájárulása nélküli forgalomba hozatal hazánkban is sérti a személyiségi jogokat. Természetesen abban az esetben, ha a videón szereplő személyek beleegyeznének, ő is piacra dobná a felvételeket. Azt azonban nem tartja elképzelhetetlennek, hogy a későbbiek folyamán itthon is beindul ez az üzletág, és megpróbálnak visszaélni egy-egy ismert emberről készült felvétellel.

Veszélyes eszköz az exek kezében a házipornó

Colin Farrell ágybeli képességeit egy volt barátnője akarta megosztani a világgal, azonban a színész nem hagyta annyiban a dolgot. Farrell bírósághoz fordult, ahol egy tiltó határozattal sikerült elérnie, hogy a videójukkal házaló barátnőjének semmi esélye sem legyen eladni a felvételt.

Colin Farrell

Szintén perelni próbált Verne Troyer is, akit korábban az Austin Powers című filmekben nyújtott alakításai tettek ismertté, mostanában meg inkább az excsaja által piacra dobott házipornója. A 81 cm magas színész állítása szerint a felvételt csak privát célokra készítette, és egyáltalán nem akarta, hogy azok nyilvánosságra kerüljenek, ezért beperelte a SugarDVD-t 20 millió dollárra, amiért megsértették a magánélethez való jogát és a személyiségjogait. Később kiderült, hogy a felvételt volt barátnője Troyer tudta nélkül adta el ötezer dollárért, és ma már 10 dollárért bárki letöltheti a filmet az internetről.

Verne Troyer

A pereskedés kamu, a cél a hírnév

A pereskedés és a heves felháborodás azonban sok esetben csak álszent reklámfogás, hiszen az egész felhajtás csak arra szolgál, hogy a felvétel szereplői még híresebbek legyenek. Valójában az sem számít igazán, hogy előkerül-e a videó; hogy a felvétel rossz minőségű; hogy csak negyedóráig tart; sőt az se baj, ha nem is az adott sztár szerepel a filmen: a lényeg, hogy írjanak róla a lapok.

Erre a legjobb példa Paris Hilton, akinek One Night In Paris című videóját több mint 600 ezer példányban adták el. A film megjelenését a főszereplőnő először megpróbálta megakadályozni, végül beérte 400 ezer dollár kártérítéssel. Ennek a házi videónak köszönhetően a korábban szinte ismeretlen Hilton-örökösből világszerte ismert híresség lett, több kisebb filmszerepet kapott, saját parfümöt, cipőt dobott piacra, sőt még egy könyvet is írt önmagáról.

Hasonló sorsra jutott Pamela Anderson is, akinek a nászútja során készített házi szexvideóját ellopták. A felvétel természetesen napvilágot látott, és miután Anderson és akkori férje, Tommy Lee beperelte a forgalmazót, tetemes kártérítést ítéltek meg nekik, és persze Anderson színészi karrierjén is lendített a nyilvánosság.

A jövő reménységei

Természetesen a legjobban várt és valószínűleg minden idők legtöbb példányban eladott házi szexvideója Angelina Jolie és Brad Pitt közös kisfilmje lenne, de ennek a felvételnek a boltokba kerülésére az esély a Pointless Bainter szerint nagyjából egyenlő a nullával. Persze reménykedni azért még szabad. Szintén kasszasiker lehetne Lindsay Lohan és barátnője, Samantha Ronson házi videója. Bár Lohan nemrégiben azt állította, hogy ő tulajdonképpen biszexuális, ez a felvétel végre egyértelműen megválaszolná a kérdést, milyen kapcsolatban is áll Samantha Ronsonnal. Szintén az elkövetkező évek egyik nagy befutója lehet Demi Moore és Ashton Kutcher is, hiszen az állandóan fiatalodni vágyó színésznőnek egy házi szexvideó mindjárt három remek lehetőséget is kínálna: bebizonyíthatná, hogy még mindig fiatalos és hajlékony; ismét visszatérhetne a rivaldafénybe; a befolyó pénz pedig jól jönne a további műtétekre.

Szerény hazai felhozatal

Csak idő kérdése, legalábbis mi nagyon várjuk, mikor szivárog ki végre egy igazi hazai szexvideó, merthogy amik idáig kiszivárogtak, azok vagy nem szexvideók voltak, vagy hasonmásokról készültek, igaz igazán jólsikerült hasonmásokról. Így megy ez.