John McCain, a Republikánus Párt elnökjelöltje augusztus végén bejelentette, hogy Alaszka kormányzója, a 44 éves Sarah Palin lesz az alelnök, amennyiben ő nyeri meg a választásokat. A magát pitbullként definiáló egykori szépségkirálynő az elmúlt pár hónapban megváltoztatta a paróka- és a szemüvegdivatot, és emellett bebizonyította, hogy nem kell feltétlenül a legokosabb és leghozzáértőbb politikusnak lenni ahhoz, hogy valaki az Egyesült Államok élére kerüljön. Folytatva a George W. Bush által megteremtett hagyományokat, Sarah Palin személye köré egy egész hülyeségipar épült.

November 4-én eldől, hogy a demokrata Barack Obama vagy a republikánus John McCain lesz-e az Egyesült Államok következő elnöke. A 2008-as választási cirkusz egyik legellentmondásosabb főszereplőjének címe azonban nem az elnökjelölteket illeti, hanem McCain alelnökjelöltjét, Sarah Palint. Alaszka jelenlegi kormányzójáról pár hónap alatt kiderült, hogy egy igazi hokianyu, akinek öt gyermeke és egy csodálatos férje van; hogy néha talán visszaél hatalmával; hogy rajong a rénszarvashúsért és a fegyverekért, ennek folyományaként imád vadászni; hogy egykoron szépségkirálynő volt, de magát azóta már hokianyuként definiálja. Ez utóbbi nem olyan ártatlan jelző, mint amilyennek látszik, az ő olvasatában ezt jelenti: "Tudják mi a különbség egy hokianyu és egy pitbull között? A rúzs".

Hokianyuból lett alelnökjelölt

Mert hülye azért nem vagyok

Egyesek szerint azonban az a legfőbb ismérve, hogy nem elég tájékozott és néha bizony hülyeségeket beszél. Bár George W. Bush regnálása alatt már megszokhattuk, hogy a világ egyik legbefolyásosabb országának vezetője nem feltétlenül rendelkezik csillogó intellektussal, mindenki félelemmel vegyes izgalommal figyeli az USA új lehetséges vezetőinek csetlés-botlásait. Egyes oldalak például csokorba gyűjtötték Sarah Palin legmegdöbbentőbb nyilatkozatait, de vannak honlapok, amik nemcsak szöveges, hanem mozgóképes bizonyítékokkal is rendelkeznek arról, hogy az alelnökjelölt asszonynak van még mit tanulnia az Egyesült Államok - és úgy általában a világ - ügyes-bajos dolgairól. Kihasználva a remek pénzszerzési lehetőséget, a reklámtárgyakat gyártó cégek is lecsaptak erre a remek lehetőségre, így bárki vásárolhat magának pólókat és egyéb apró tárgyakat Just Palin Stupid felirattal, ami a "plain stupid" (kb. síkhülye), esetleg a "just playin’ stupid" (csak játssza a hülyét) kifejezésre rímel.

A sok idézettel és videófelvétellel párhuzamosan felkerült a világhálóra egy olyan dokumentum is, nevezetesen Sarah Palin főiskolai felvételi szabvány tesztje, melynek eredményeiből kiderült, hogy az Egyesült Államok polgárainak van miért aggódniuk. A Demokrata Párt elnökjelöltjének neje, Michelle Obama is finoman beszólt férje ellenfelének és lehetséges jobbkezének. Egy alapítványi esten ugyanis kifejtette, hogy férje épp azért választotta Joe Bident alelnökjelöltjéül, mert nem fél az okos emberektől - utalva így arra, hogy John McCaint talán pont az ellenkezője motiválta, amikor épp Palint találta meg magának erre a posztra. A CNN pedig a National View egyik publicistájának kritikáját felolvasva próbált utalni arra, hogy Sarah Palin - aki egyébként nem szívesen nyilatkozott a sajtónak - esetleg hülye, vagy nem egészen ért ahhoz, amihez egy jó alelnökjelöltnek kellene.

Váratlan fordulat

Bár Sarah Palin nem túl elmés nyilatkozatai néha önmagukban is felérnek egy politikai öngyilkossággal, 17 éves lánya, Bristol révén már alig egy héttel jelölése után meglehetősen kínos szituációba került. Kiderült ugyanis, hogy szexualitás terén meglehetősen konzervatív elveket valló szenátor gyermekét teherbe ejtette középiskolai szerelme. A Sors furcsa fintora, hogy Sarah Palinnak azért kellett előhozakodnia ezzel a kínos részlettel, mert a Daily Kos azt állította, hogy igazából nem ő az édesanyja legkisebbik gyermekének, hanem 17 éves lánya. Az előzetes híresztelésekkel ellentétben a még meg nem született unoka édesapjának, a 18 éves Levi Johnstonnak egyelőre nem kell nőül vennie szerelmét, bár a hokijátékos saját állítása szerint idővel oltár elé vezeti majd Bristol Palint.

Pro és kontra

Mint azt már korábban is kiderítettük, McCain győzelme esetén Chuck Norris marad az Egyesült Államok egyetlen celebje, de Sarah Palint is utálják elegen annyira, hogy emigrálással fenyegetőznek, ha ő lesz az USA alelnöke. Alaszka kormányzója Pamela Anderson ellenszenvét például azzal vívta ki, hogy imád vadászni és kedvenc étele a rénszarvasburger, Pink azért nem szimpatizál vele, mert nagyon nem feminista, Lindsay Lohan és Samantha Ronson pedig azért, mert Palin nem támogatja az azonos neműek házasságát, bár állítólag több meleg barátja is van. Matt Damonnál azzal verte ki a biztosítékot, hogy nem hisz Charles Darwin evolúciós elméletében. Természetesen az sem szól John McCain és Sarah Palin mellett, hogy rendszeresen engedély nélkül veszik kölcsön híres zenészek számait.

Persze vannak kivételek: a Pussycat Dolls formáció például ironikusan felajánlotta szívesen venné, ha belépne közéjük: ők azzal indokolták, hogy Palin egy „tökös csaj”, de inkább úgy érthetik, dalolva kevesebb kárt okoz. A Playboy magazin alapítója, Hugh Hefner alig várja, hogy a kormányzónő szerepeljen az újságjában, kollégája, Larry Flynt pedig nem is várt, hanem leforgatta a Sarah Palin ihlette pornófilmet a szenátorasszony egy bevállalós hasonmásával a főszerepben. A felnőtteknek szóló film bizonyára osztatlan sikert aratna, hiszen a közönség imádta a Saturday Night Live című szatirikus műsor azon adását, amiben Sarah Palin, valamint az őt parodizáló Tina Fey is fellépett. A politikusnő valószínűleg jobban megdöbbent, amikor a minap egy kanadai komikus verte át. Marc Antoine Audette Nicholas Sarkozynek adta ki magát, Palin pedig elhitte, hogy valóban a francia köztársasági elnökkel beszél.

A szépségért meg kell szenvedni

A Miss Wasilla szépségverseny 1984-es győztesének politikai csetlés-botlásai mellett természetesen óriási szerepet kap minden, ami külső megjelenésével kapcsolatos. Igaz, eleinte úgy tűnt, hogy a demokrata elnökjelölt neje, Michelle Obama lesz majd a figyelem középpontjában, hiszen a Vanity Fair szerint ő az egyik legjobban öltözött feleség. John McCain azonban fordított ezen a tendencián, amikor bejelentette, hogy Sarah Palin lesz az alelnökjelöltje. Alaszka kormányzójáról egyébként kiderítették, hogy 150 ezer, azaz pontosan 149 ezer dollárt költött ruhákra és kiegészítőkre kampánypénzből, hogy jól mutasson a választásai kampány során.

Természetesen John McCain gyorsan reagált, a botrányt elkerülendő megígérte, hogy a pénz egyharmadát visszaadják, a fennmaradó összeget pedig jótékonysági célokra fordítják majd. Tracey Schmitt, Palin kampányának szóvivője pedig azt mondta, a kormányzó általában a saját ruháit hordja, és a jelölőgyűlés után a ruhák egy részét már visszaadták, "a többi ruha jó részét nem is használták, amelyeket pedig használtak, a választások után jótékonysági célokra ajánlják fel." A SawfNews információi szerint Palin egy használt szoláriumot is beszerzett, hogy munka közben is tudjon barnulni.

Sarah Palin, a divatdiktátor

Annak ellenére, hogy nem tartozik a legnépszerűbb politikusok közé, Sarah Palin a divat területén igazi forradalmat indított el, és most nem feltétlenül arra gondolunk, hogy Halloweenkor sokan az ő bőrébe akartak bújni, többek közt Lindsay Lohan is. Egyébként, aki követni szeretné a színésznő példáját, annak több oldalon is pontokba szedték a legfontosabb irányelveket. Az alelnökjelölt valóságos divatforradalmat generált a parókaiparban, egyre keresettebbek azok a parókák, amit Sarah Palin frizurája alapján készültek. „Egyszerre konzervatív és divatos. Feltűzve és leengedve is lehet hordani. Nagyon sokféle frizura készíthető belőle” – nyilatkozta a New York Postnak a Georgie Wigs parókakészítő cég elnöke, Shlomo Klein. A vállalat vásárlókörét főként az ortodox zsidó hölgyek teszik ki, akiknek a házasságkötés után el kell takarni hajukat, illetve azok a nők, akiknek valamilyen betegség miatt van szükségük póthajra. Klein hozzátette, amióta bejelentették, hogy az egykori szépségkirálynő lesz McCain alelnökjelöltje, több tucat Palin-parókát adtak el.

Szintén kötelező darabnak számít a Palin-szemüvegkeret, amit egyébként Kazuo Kawasaki tervezett. A szemüveget gyártó cég, az Italee Optics alenöke elmondta, hogy Palin képbe kerülése óta a forgalmazók komoly készleteket rendeltek az ominózus keretből, amit az egyik vásárló a következőképpen definiált:„elegáns, kifinomult és jól össze van rakva.” Egy bennfentes szerint mostanában nem volt olyan közismert ember, aki ilyen nagy hatással lett volna az emberek stílusára. Az ABC News információi szerint a keret lencsével együtt minimum 375 dollárt kóstál, de utánzatokért, vagyis hasonló darabokért már jóval olcsóbban is hozzá lehet jutni mondjuk a bleudame.com oldalon. Az USA Today úgy tudja, hogy Palinnak családja segített kiválasztani a híressé vált keretet egy 300 darabos választékból még tavaly decemberben, és Joy Leedham optikus a politikusasszony konyhájában igazította Palin paramétereihez az ultrakönnyű, titánból készült keretet.

Sarah Palin élete és munkássága

Sarah Louise Heath 1964. február 11–én született Idaho államban egy iskolai titkárnő és egy edzőként is dolgozó tanár harmadik gyerekeként. Családja még akkor költözött Alaszkába, amikor ő még csak csecsemő volt. A középiskolában a női kosárlabdacsapat kapitánya volt, valamint egy keresztény sportszövetség helyi csoportjának elnöke. Miután elvégezte középiskolai tanulmányait, több egyetemen és főiskolán is tanult, végül 1987-ben diplomázott le Idaho államban kommunikáció szakon. Először ő lett Miss Wasilla, 1984-ben pedig dobogós lett a Miss Alaska versenyen. A diploma megszerzése után hozzáment iskolai szerelméhez, Todd Palinhez, és amellett, hogy besegített férjének, sportriporterként is dolgozott. 1992-1996 a városi tanács tagja volt Wasillában, 1996 és 2002 között pedig a város polgármestere. Miután megfordult az Alaszkai Olaj és Gázkonverzációs Bizottságában, ő lett Alaszka kormányzója, majd 2008. augusztus 28-án John McCain bejelentette, hogy ő lesz a Republikánus Párt alelnökjelöltje.

Forrás: Wikipedia