horoszkóp

Világsztárrá tette Speaket a jekaman

2007.02.28. 18:53
Már több mint 250 ezren töltötték le Speak, a magyar wannabe rapper háborúellenes videoklipjét, amit októberben tett fel ismeretlen rajongója a YouTube videómegosztóra. A kommentek alapján úgy tűnik, Speak végre hat a világra. Még ha az eredmény nem is egyértelmű.

Speak, azaz Deák Tamás maga sem tudja, ki töltötte fel a YouTube-ra Stop The War című békehimnuszának klipjét. A 2001. szeptember 11-i események hatására született mű a világ politikusait szólítja fel, hogy hagyjanak fel a háborúkkal, amik mögött csak önös üzleti érdekeik állnak; kifejezi az elhunyt Tupac Shakur iránti tiszteletét, és megértéséről biztosítja fekete testvéreit.

A Velvet 2005 őszén már megpróbálta befuttatni a művet, ám a magyar közönség akkor nem volt vevő az abszurdba oltott költészetre. A nemzetközi közönségnél azonban úgy tűnik, értőbb fülekre talált az üzenet: bár csak 2006 őszén került fel a videómegosztóra, azóta már több mint 250 ezren töltötték le, ötből négy csillagra értékelik, sőt 1245-en egyenest a kedvenceik közé sorolták.

Deák csődbement vállalkozóként, utolsó hárommillió forintjából készítette el 2003-ban a szerény visszhangot kapott művet. Bár a Velvet 2005-ben műelemzés keretében mutatta be a semmiből hirtelen feltűnt reménybeli rappert, a várt áttörést ez nem hozta meg: az itthoni zenecsatornák nem voltak rá vevők. Az akkoriban gyógymasszőrként dolgozó – szabadidejében amatőr színészként önmegvalósító – Deák lemezszerződés helyett kapott ugyan egy filmfőszerep-ajánlatot, ebből azonban eddig nem lett semmi; csak a Jóban rosszban című szappanopera pár részének mellékszereplőjeként láthattuk.

Borat vagy Jézus?

A YouTube azonban megváltoztathatja Speak életét: a videokliphez íródott kommentek alapján úgy tűnik, mély hatást gyakorolt a netfüggők nemzetközi közösségére. „Újra és újra meghallgatom, és nem hiszem el” – írja egyikük, és ez még egy visszafogott vélemény. Ibeinacho például nem tudja ennyire fékezni lelkesedését: „Most néztem meg pár napos szünet után újra… és ismét arra a köveztetésre kellett jussak, hogy igen, ez a LEGJOBB DAL, AMIT VALAHA ÍRTAK!!! RAJTA, SPEAK, HAJRÁ, SPEAK!!! Szép galamb” – fűzi hozzá még kijózanodva.

Mások ennél szűkszavúbbak: „Jézus 2.0” - írja 8bodiddley8, míg más úgy véli, Speak ezzel a művel inkább az új Borat. Van, aki szerint a mű a YouTube tíz legviccesebb klipje közé soroható, mások gyanakvóbbak. „Ez annyira röhejes, hogy biztos valami beugratás” – véli djabtrash. Magyar kommentelők is akadnak. Egyikük Bartókot és Kodályt javasolja a népnek Speak helyett, más egyenesen szégyenkezését fejezi ki, amiért a Chuck Norris híd után ismét egy ilyen jelenséggel sikerült bekerülnünk a nemzetközi köztudatba.

Cumon, thass rite

#alt#
...és nem volt mindig kopasz

A kommentek nagy része a Speak védjegyévé vált „jíííkomon-deccrájt” nyelvi jelenségen nem képes túltenni magát. Sunch4ny szerint „lolololololol.. mekkora paródia… ez ám a valódi gangsta rap… fehér fickó kiejtési problémákkal, kaman, jeee, muhahaha”.

Vele ellentétben Redhead megérti Speak üzenetének lényegét, és próbálja elmagyarázni az értetlenkedőknek: „A politikát csinálni és megérteni is nagyon bonyolult. Soha nem tudhatjuk, mi áll mögötte. A közvélemény azt gondolja, olaj, vagy föld, vagy gazdasági érdekek. God bless America! Piece. Yee. Thass right. Cumon. Check. Bizness.” –

Mert amennyire idegesít egyeseket Speak angoltudása, mások legalább olyan egyéninek tartják, sőt élvezettel idézgetik. A „jiii-c’mon” szinte egyik hozzászólásból sem maradhat ki; második helyezett a bizniz, harmadik a „that’s rite, check” – Speak nyelvet teremtett, és az arra fogékonyak használják is.

Claudiu1987 például őszinte lelkesedéssel írja: „Zseniális, egyszerűen zseniális… bizniss, yee that’s righte-camon… lmao”. MsMovie tömören csak annyit kommentál: „Csillag születik. Már most klasszikus”. QN5 szerint „kibaszottjó”, ManiacalMaster szerint pedig „remélem, a csávónak már van lemezszerződése”. Aweha bevallja: „Nem tudom abbahagyni. Szerintem nem volt még olyan zenei videó, amit ennyiszer megnéztem volna”. Woarkie még úgy is elismeri a mű értékeit, hogy a videóval nem igazán elégedett: „Bár vicces, igazából nagyon élveztem. A szíve pedig nagyon a helyén van. Respect”; Supremespleen szerint „mókás, de van benne valami báj”.

Az irigység és gonoszság céltáblája

Az ellendrukkerek persze az aljas és nemtelenül gonosz húzásoktól sem riadnak vissza: Rthonf22 „felfedezte” Speak MySpace-oldalát, másikuk, Svennybob pedig annyira rákattant a jelenségre, hogy válaszvideót posztolt, mindjárt kettőt is. Az első ellencsapásban egy monitoron Speak eredeti klipje fut, alatta Svennybob hisztérikus röhögése hallatszik. Ezzel azonban nem tudott betelni, egy újabb válaszvideójában önmagát vette fel, amint azon röhög, hogy a másik klipben mennyire röhög.

Ezek alapján elmondható, hogy Svennybob kövér, fogszabályzója van, és hiénaszerűen vihog, míg Speak ápolt, kigyúrt, és szép a lelke, hisz a békéről dalol.

És a jelek szerint tudhat is valamit: Odin01 szerint például „az a kórus a második refrénben, meg a végén… na, EZT nevezem harmóniának!”.

Újratöltve

Speak az ilyen elismeréseket olvasva ezért ismét új erőre kapott: bár a már többször – legutóbb 2006 tavaszára – beígért lemezanyaggal azóta sem készült el, most úgy érzi, a nagy internetes érdeklődés ismét motivációt adott neki.

A mostanság Cipruson, egy első osztályú larnacai étterem üzletvezetőjeként dolgozó tehetség ezért most újabb számokon dolgozik, és már következő klipjét is tervezi. „Itt forgatnám, még nem tudom, kikkel, de itt is rengeteg ismerősöm van már”. Tíz száma van többé-kevésbé készen, de nehezen fejezi be őket, mert „mindig új impulzusok érnek, és változtatom őket, nem kapkodom el”. Komolyan is veszi a dolgot: „A legnagyobbaknál is úgy van, hogy ha kijönnek egy lemezzel, abból 2-3 szám jó, a többi csak töltelék. Nálam egyik se lesz töltelék.”

Nem száll be a mocskos biznizbe

A munka ezért is halad lassan, de úgy érzi, neki ez a tempója, nem akarja elkapkodni: „Nem sietek, ez egy mocskos egy üzletág, amiben én már nem versenyezek. A saját divatirányzatomban dolgozom, nem szállok be a mókuskerékbe”. A kedvezőtlen kritikák ellenére kitart az angol nyelv mellett, „Ha azért kritizálnak, mert nem úgy pörgetem a nyelvem mint a Snoop vagy az Eminem, az engem nem zavar. Én nem úgy vagyok rapper, nekem nincsenek saját szabályaim, én csak csinálok valamit, ami vagy tetszik, vagy nem”.

Művészi szabadságát esze ágában sincs feladni csak azért, mert kapott pár kritikát: „Az, hogy milyen formában adok elő egy háborúellenes dalt, az az én dolgom. Ha népitáncolok, és közben monológot szavalok angolul, amiben lesz helyesírási hiba, az is az én világom”. Témáit tekintve változatlanunl a világ nagy dolgai foglalkoztatják, komoly dolgokról fog énekelni, „de lesz benne azért egy kis groteszk is. Szeretem ezeket a komoly dolgokat, de sokan ezeket túllihegik. Én szeretnék egy kis grimaszt beletenni - aki érti, az úgyis érteni fogja, aki meg nem, az úgyse.”

Hamarosan koncert és nagykanál

Speak eddigi munkássága azért itthon sem maradt teljesen visszhang nélkül. Azt állítja, márciusban két fellépésre is kapott meghívást egy főiskoláról, ahol rajongói klubja van. „Még most gondolkozom rajta, mennyit kérjek, de ha összedobják a gázsimat meg a repülőjegy árát, akkor szerintem lehet róla szó.” Bár a rajongói klub elérhetőségéről többet nem árult el, egy weboldalt a jelek szerint már összedobtak neki tisztelői.

Akit most lázba hozott az eshetőség, hogy házibuliját vagy születésnapját Speak fellépésével turbózza fel, annak érdemes még időben lefoglalnia az előadóművészt, később lehet, hogy már nem tudja megfizetni. Speak ugyanis a Velvetnek elárulta, hogy épp múlt héten kereste meg őt egy komoly menedzser, és lemezszerződést ajánlott neki: „Ha minden összejön, jövőre már talán nagykanállal eszünk.”