horoszkóp

Anorexiás volt a 2testŐr műsorvezetője

2007.08.13. 12:49
A TV2 egészséges életvitellel foglalkozó műsorának egyik háziasszonya, Vámos Erika korábban anorexiás volt, és ő is alkalmazta a gyors fogyás durva módszereit. A fogyókúrából testképzavaros betegséggé alakult időszakról egy videó interjúban beszélt.

Vámos Erika a juj.hu-nak mesélt arról, hogy mielőtt elkezdte volna Pistyur Veronikával a fitnesszel, a megfelelő táplálkozással és szépségápolással foglalkozó műsorát, a 2testŐrt, egy túl jól sikerült fogyókúra után azon vette észre magát, hogy anorexiás.

Túlvan rajta

Anorexia Nervosa
Elsősorban az iskolázott, teljesítményorientált fiatal lányok szenvednek anorexia nervosában, kóros étvágytalanságban. Fő tünete a testkép-zavar: bár a beteg önkéntes koplalással (éhezéssel) és megerőltető testedzéssel testsúlyának akár 25–30 százalékát is elveszíti, még mindig visszataszítóan kövérnek látja magát. Fő pszichológiai ok: a női szerep konfliktusa, a túlzott elvárások, a felnövekvéstől való félelem. Számos testi következménye közül a menstruáció elmaradása, a csontritkulás, a testhőmérséklet-, a vérnyomás- és a pulzuscsökkenés a legfontosabb. A nők kb. 1 százaléka szenved anorexiában. Minden száz esetből egyszer az anorexia halálos, ez az adat néhány évtizede még 10-20 % volt.
forrás: enc.hu

A műsorvezető elmondta, hogyan alakult ki nála szép lassan a betegség, ami azzal kezdődött, hogy sokat cikizték a túlsúlya miatt: „életformámmá vált a diéta, képes voltam magam csontsoványra éheztetni, mit tudom én, képes voltam tűző napon nejlonzsákban futni”. A fogyás vége felé már nem tudta magáról megállapítani, hogy mennyire sovány: „Mutattak nekem egy nagyon szép, karcsú, csinos lányt az utcán: „Látod, hogy ő milyen szép csinos?” és mondom: „de szeretnék olyan lenni”. Mondták, hogy te fele ilyen vékony vagy. És akkor meglepődtem”.

Anorexiás típusok

Vámos betegségével nem tartozott az anorexiával küzdő betegek négy nagy táborába. A betegségben a legtöbben valami családi, magánéleti probléma kivetülését látják, vagy korunk kultúrájának rossz hatását, miszerint a televízióban és a moziban látott sikeres emberek között sok a karcsú, vagy a feltűnően vékony. Annak ellenére, hogy egyelőre nem ismertek az anorexia pontos okai, Jean-Pierre Corbeau francia táplálkozás-szociológus négy típusba sorolta az a betegeket aszerint, hogy mi okozhatja náluk a kóros soványságot. A kategóriákból kettő kifejezetten tinédzserekre jellemző. A tinédzserek között megtalálható az „én is létezem” típusú változat, amikor a serdülő azért nem eszik, hogy felhívja magára a figyelmet, valamint a „tanuló” típus, aki általában városi környezetben azért lesz anorexiás, mert elkezd egyedül élni, nem táplálkozik rendesen, főleg junk foodot fogyaszt, amitől bűntudata lesz, amiért vagy bulimia alakul ki nála, vagy áttér a nullkalóriás ételekre. A „cápák” közé tartoznak azok a nők, akik úgy akarják elkerülni a férfiak néha bántó, vagy túlzó közeledését, hogy maguk is férfivá válnak. Vagyis nagyon sportosak, rövid a hajuk és általában férfias fellépésük van. Az anorexiások között sokan vannak az „üzletasszony” típusból, akik nagyon aktív életet élnek, akik a férfiakkal teljesen egyenjogú partnerekként kiveszik a részüket az irányításban, kevés időt fordítanak az evésre, és amikor esznek, akkor is a lehető legkímélőbb ételeket fogyasztják, vagyis párolt zöldségeket és 0 %-os zsírtartalmú sajtokat.

Tippek, trükkök, negatív kalória

A TV2 műsorvezetője a videóban megemlíti, hogy magát műanyagba tekerve volt képes futni. Ez azért pratkikus, mert így többet izzad a szervezet, tehát fogy belőle folyadék, így az könnyebb lesz, ami a fogyni vágyónak jó. Emellett még egy csomó technika létezik, amiket fogyókúrások és anorexiások egyarán alkalmaznak. Az egyik alap, hogy folyadéknak csak vizet igyon az ember, abból is jó hideget. A vízben nincs kalória, viszont a hideg víz fogyasztásakor a szervezet hőt termel, vagyis kalóriát éget, tehát fogy, hogy fenntartsa a szervezet hőmérsékletét. Az is fontos, hogy az ember ne nagyon koplaljon, mert az lelassítja az emésztést, így a szervezet több anyagot raktároz el az elfogyaszott ételekből, ezért érdemes többször, de keveset enni. A legnagyobb cselt viszont a negatív kalóriás ételek hordozzák magukban. Ezek általában olyan zöldségek, de akad köztük gyümölcs is, aminek a megemésztése több kalóriát éget el, mint amennyi az adott ételben van. Egy zeller például 5 kalória, de 150 kalória megemészteni, vagyis az éhezésben meghalni vágyó máris 145 kalóriától szabadult meg úgy, hogy igazából evett is valamit.

Toplisták

Az anorexia a celebvilágban is jelen van, igaz az esetek nagy részében csak kimondatlanul. Egy-két hírességet azonban érdemes megemlíteni, mert az anorexiát támogató ún. pro-ana weboldalak rendszeresen jelentetnek meg képeket csontsovány sztárokról, mint a követendő példáról. Az ilyen, thinspiration névre keresztelt listákat általában Nicole Richie vezeti mostanában, akinek az anorexiája egyre nyilvánvalóbb, viszont az ismertség nem kívánja ezt bevallani. Az ilyen oldalak másik nagy kedvence Mary-Kate Olsen, aki Richie-hez hasonlóan kórosan sovány, ráadásul a drogokat sem veti meg. Christina Riccinek is testkép-zavarai voltak húszas éveinek elején. Calista Flockhartot pedig az Ally McBeal forgatása viselte meg annyira, hogy kórosan sovány lett. Mivel a betegség leginkább a 15-20 éves nőkre jellemző, ezért mindenképp érdekességszámba fog menni, amikor Angelina Jolieí-ról kiderül, hogy ilyen problémái vannak.