Nicole Richie majdnem elvetélt

2007.08.10. 12:05
A sokévi bulizás, piálás, drogozás és koplalás megtette a hatását, Paris Hilton várandós kebelbarátnőjét július végén kórházba kellett szállítani, mert majdnem elveszítette négyhónapos magzatát. Bár a baba egyelőre jól van, Nicole Richie ezentúl kénytelen lesz távol tartani magát a buliktól és cserében nem árt, ha közelebbi kapcsolatba kerül a hűtőszekrényével.

Alig pár órával azután, hogy Amy Winhehouse-t túladagolás miatt kórházba kellett szállítani, egy másik ügyeletes partiarcról is kiderült, hogy nemrég orvosi kezelésre szorult. A várandós Nicole Richie és pasija, Joel Madden alig tért vissza július végén a Good Charlotte turnéjáról, amikor Nicole észrevette, hogy valami nincs rendben a kisbabával. Richie-t természetesen azonnal bevitték a Cedars-Sinai Orvosi Központba. „Nicole-nak nagyon erős vérzése volt. Iszonyatosan megijedt. A vizsgálatok során kiderült, hogy hormonális zavarok és az alultápláltság okozták a problémát ” – nyilatkozta egy bennfentes a Starnak. Az orvosok azt javasolták a hírességnek, aki éppen a negyedik hónapban van, hogy a kicsi egészsége érdekében egyen többet. „Sajnos az ő esetében sokkal nagyobb az esély arra, hogy elvetél. Valamilyen csoda folytán sikerült teherbe esnie és átvészelnie az első trimesztert, pedig a legtöbb nő az első három hónapban veszíti el a magzatát. Persze ez nem jelenti azt, hogy most már minden rendben lesz” – nyilatkozta Troy Hailparn, egy kaliforniai nőgyógyász.

Meglepetés!

Valószínűleg Richie is tisztában volt azzal, hogy milyen rizikós az első időszak, hiszen annak ellenére, hogy már jópár hónapja lehetett sejteni, hogy áldott állapotban van, hivatalosan csak augusztus elején jelentette be, hogy babát vár. A csont és bőr sztár azt is bevallotta, maga is alig hitte el, hogy sikerült teherbe esnie. „Nagyon sok időbe tellett, amire felfogtam, hogy mi is a helyzet. Csak akkor hittem el, hogy tényleg babám lesz, amikor meghallottam a szívverését.” Bár a botrányhős celeb megfogadta, hogy ezentúl jó kislány lesz, lehet, hogy kicsit későn kapcsolt. „Most már egy másik életért is felelős vagyok. Jó példát kell mutatnom a gyermekemnek. Szeretném, ha felnézne rám, és büszke lenne az anyukájára. Én akarok lenni a legjobb szülő a világon” - nyilatkozta a kismama az ABC reggeli műsorában Diane Sawyernek.

Miután bejelentette, hogy nemsokára anya lesz, sokan azzal vádolták, ezzel csak megúszni próbálja a a börtönbüntetést, amit kábítószer befolyása alatt történő vezetés miatt róttak ki rá. Hogy a bíró az ítélet kihirdetésekor tisztában volt-e a vádlott egészségügyi állapotával, nem tudni. A döntés értelmében legkésőbb szeptember huszonnyolcadikáig mindenképpen le kell tölteni a büntetést. Egyelőre nem érkezett hír arról, hogy ezt a tények ismeretében megváltoztatták volna.

Káros szenvedélyek

Richie, aki az utóbbi pár évben drasztikusan lefogyott, az egyértelmű jelek ellenére még mindig tagadja, hogy anorexiás. A hivatalos verzió mindig változik: képviselői először a rossz idegeire hivatkoztak. Majd amikor 2007 elején többször is összeesett, akkor a hipoglikémiája, azaz tartósan alacsony vércukorszintje volt a bűnös. A Marie Claire magazinnak nemrég adott interjúban ismét új adalékkal szolgált: tizenhárom éves korában rászokott a heroinra és függősége miatt be is utalták egy tinik számára kialakított rehabilitációs klinikára. Sajnos az elvonó nem járt sikerrel, 2003-ban ittas vezetés miatt elítélték, majd 2006 végén megismételte ezt a bravúrt. Igaz, akkor nem a töménytelen mennyiségű alkohol, hanem marihuána és egy Vicodin nevű fájdalomcsillapító zavarta meg az ítélőképességét.

A kilátások

Dr. Ács Nándor szülész-nőgyógyászt arról kérdeztük, hogy Nicole különböző problémái hogyan befolyásolhatják gyermeke egészségügyi állapotát. „Ha a kismama a terhessége alatt is kábítószerezik, akkor a lepényműködés, illetve az oxigénellátás nem lesz elégséges, ráadásul a káros anyagok átjutnak a magzatba is. Ez súlyos fejlődési rendellenességhez vezethet. Ha az anyuka már korábban leszokott, akkor elvileg már kitisztultak a drogok, ilyenkor minden attól függ, hogy mennyire van lerobbanva a szervezete.” Bár az első trimeszterben szinte minden különösebb ok nélkül is elvetélhet az anya, a második és harmadik időszakban pedig a hüvelyi fertőzések okozzák a fő problémát, valószínű, hogy Nicole az alultápláltság miatt veszítette el kis híján a babáját. „Az anorexia komoly veszélyt jelent a magzat számára, hiszen az anya szervezete ilyenkor a saját épségét próbálja megóvni és a baba így nem jut elég táplálékhoz. A kicsi ilyenkor visszamarad a fejlődésben, de a koraszülés sem kizárt. Ha most kismama elkezd normálisan táplálkozni, akkor a baba ugyan nőni kezd, de az első tizenkét hét elmaradását már nem lehet behozni.” Dr. Ács Nándor azt is elmondta, hogy a hipoglikémia önmagában nem fordul elő, hanem valamilyen komolyabb betegség – például anorexia – következtében alakul ki.