A karácsony sok helyen a túlfogyasztásról is szól, de kis odafigyeléssel szeretteinknek és a Földnek is jót tehetünk.

Az élet minden területén túlzásokba tudunk esni. Nincs ez másként az ünnepekkel sem. Ráadásul halmozottan hátrányos helyzetből indulunk karácsonykor, hiszen ez az időszak az utóbbi évtizedekben „szinte észrevétlenül” a mértéktelen fogyasztás ünnepévé vált. A reklámok minden csatornán ránk zúduló, vágykeltő és -fokozó hatásait nehéz kikerülni, kivédeni. 

Az alábbi tippek betartásával fenntarthatóbb lehet az ajándékválasztás és a csomagolás, sőt: csökkenthetjük az élelmiszer-pazarlást is. Ezenfelül arra is választ kapunk, hogy milyen karácsonyfát érdemes venni fenntarthatósági szempontból.

via GIPHY

 Ajándékozzunk élményt, jótékonykodjunk vagy „csak” töltsünk időt szeretteinkkel

A Humusz Szövetség honlapján is megjelent írásban kiemelik, hogy a legjobb, hatartózkodunk a tárgyi ajándékoktól, hiszen a legtöbbeknek a közösen töltött idő a legnagyobb ajándék. Egyre szélesebb körben terjedő környezetbarát szokás az ajándékba adott jótékonykodás – írják. Kiemelik, hogy ha magunk készítjük az ajándékot, vagyhasználtan vesszük, akkor is fentarthatóbb módon járunk el.

Használjunk a csomagoláshoz kendőt vagy ajándéktasakot

Számokkal is alátámasztják, hogy milyen hihetetlen mennyiségű csomagolóanyagot pazarolunk el néhány pillanatnyi örömért. Csak Nagy-Britanniában annyi csomagolóanyagfogy évente, amivel kilencszer körbe lehet tekerni a Földet.

„A csomagolás eredeti funkciója, hogy titokzatosabbá vagy szebbé tegye az ajándékot (amennyiben az egy tárgy). Ezt a funkciót elérhetjük egy kendővel, újságpapírral, vagy sokszor újrahasználható dobozzal, ajándéktasakkal is. Díszítésként pedig használjunk termést, örökzöldlevelet, ágacskát, amiket később komposztálni lehet” – írják.

via GIPHY

Sajnos étkezési szokásaink sem jobbak, pláne, ha még hús eldobásához is vezet a dolog. Mára köztudott, hogy a hús előállítása elképesztően sok szén-dioxidot termel, emellett az ipari állattartás gyakorlatilag kéz a kézben jár az állatok szenvedésével. Éppen ezért a Humusz Szövetség azt ajánlja: a vásárláshoz vigyünk pontos listát. Karácsony előtt könnyű az impulzusok csapdájába esni, gyakran többet veszünk a kelleténél. Ha pedig többet veszünk, akkor sajnos többet is eszünk. Tartsunk mértéket, és kerüljük el a túlevést. Válasszunk könnyebben emészthető ételeket, leveseket, zöldségeket, gyümölcsöket, esetleg halat.

Milyen legyen egy zöld karácsonyfa?!

A műfenyők nyersanyaga, előállítása, szállítása és hulladékként való kezelése ugyanúgy hozzájárul a nagy karbonlábnyomhoz. Egyes számítások szerint körülbelül 20 év használat után térülnek meg. Összehasonlítva tehát egy valódi fenyő (lehetőleg hazai, vegyszermentes termesztéssel) kisebb terhet ró a környezetre, mint a műanyag hasonmása. Arról nem is beszélve, hogy a kínai műfenyők minősége bőven hagy kívánnivalót maga után: fakul, hullik, kókad, foszlik... nem csoda, ha 2-3 év elteltével már egy hulladéklerakóban, vagy égetőben köt ki.

Mértékletes megoldási ötletek a Humusz Szövetségtől:

  • Dekoráljunk fenyőággal, minimalista stílusban.
  • Készítsük el magunk, maradékanyagokból vagy fából, és használjuk ugyanazt a redizájn karácsonyfát évekig. Az alternatív megoldásoknak csak a kreativitás szab határt.
  • Ha van lehetőségünk, és megfelelő helyre ki tudjuk kiültetni, választhatunk élő fenyőt. Vigyázat, karácsony után macerával jár, és nem is bírja sokáig a lakásban. Nem mindegy az sem, hová ültetjük!
  • Kölcsönözzünk fenyőfát az Oázis kertészettől: így a kiültetést is szakemberek végzik el. Válasszunk hazai termelőtől származó fát az import helyett. A kiválasztott fát akár online is megrendelhetjük.

(Borítókép: ajándékot csomagoló férfi. Illusztráció: Getty Images)