A brit monarchia legrangosabb tagjai idén is keveredtek olyan kellemetlen helyzetekbe, melyeket legszívesebben letagadnának.

András herceg pedofilbotránya

2022 januárjában a királynőnek súlyos döntést kellett hoznia a fiával szemben: II. Erzsébet magához kérette a windsori palotába, és közölte vele, hogy mostantól nem illeti meg a „királyi fenség” megszólítás, valamint azonnali hatállyal megvonta tőle katonai titulusait. András herceg innentől fogva nem vállalhatott nyilvános szerepléseket, valamint az Egyesült Államokban ellene folyó perben önmagát kellett képviselnie, magánszemélyként. Testvére, III. Károly sem kegyelmezett: András hercegnek nem lehet többé irodája a Buckingham-palotában, tehát nem használhatja levelezési címként sem, ahogy a stábjának még megmaradt tagjait is elbocsátották.

Molesztálási vád

III. Károly király rokona, Fülöp herceg nagybátyja, Lord Louis Mountbatten állítólag az 1970-es években molesztált egy 11 éves gyereket egy gyermekotthonban. Az áldozat, Arthur Smyth 2022-ben állt nyilvánosság elé a történetével.

III. Károly király alapítványa, illetve kétes pénzügyletek

A Sunday Times című brit lap szerint a király korábban több mint 3 millió dollárnyi készpénzt fogadott el egy katari politikustól karitatív célokra. Állítólag 2011 és 2015 között a walesi herceg személyesen vett át három, bőröndbe pakolt készpénzköteget, amelyek közül az egyik 1 millió dollárt tett ki. A brit királyi rezidencia így reagált a történtekre: a sejk adományait továbbították a herceg egyik jótékonysági szervezetéhez, és minden megfelelő eljárást követtek.

Rasszista megnyilvánulások

A 83 éves Lady Susan Hussey nemrég mondott le a posztjáról, miután kellemetlen beszélgetésbe elegyedett egy fogadáson a Buckingham-palotában. Vilmos herceg keresztanyja Kamilla királyné fogadásán vett részt, ahol meghívott vendég volt Ngozi Fulani, brit családon belüli erőszak elleni aktivista. Az elhunyt II. Erzsébet korábbi udvarhölgye a származásáról kezdte faggatta Fulanit. Többször megkérdezte tőle például, egyre agresszívabb hangnemben, hogy Afrika melyik részéről érkezett Nagy-Britanniába.

Meghan Markle és Harry herceg 

A házaspár egyre nyíltabban beszél arról, milyen atrocitások érték őket a királyi család által. 2022-ben Harry herceg jogi lépéseket tett a brit kormány ellen, miután a királyi családból való távozásuk után a rendőrség és a biztonsági szolgálat emberei már nem védték őt, Meghan Markle-t, és két gyermeküket. Ez volt az első eset, hogy a királyi család egy tagja pert indított őfelsége kormánya ellen. A Harry & Meghan című Netflix dokumentumfilm-sorozatban szintén több vád is elhangzott a királyi család tagjai ellen, többek között, hogy Vilmos herceg többször is kiabált Harry herceggel, illetve, hogy Markle hiába kért segítséget az öngyilkos gondolatai miatt, a család elutasító volt vele. Januárban érkezik Harry herceg memoárja, melyben szintén előkerülnek a múlt sérelmei.

(Borítókép: III. Károly király Ian Vogler - WPA Pool/Getty Images)