Egyénfüggő, kinek milyen étel ízlik, és milyeneket talál visszataszítónak, az alábbi ételek azonban már a nevükről és illatukról sem tűnnek valami ínycsiklandónak.

A gyomrot erősen próbára tevő ételekről, melyek a svédországi Malmö Undorító Ételek Múzeumában megtekinthetőek, Schmidt Judit dietetikus készített listát. A legtöbb talán még azok számára sem vonzó, akik abban a térségben élnek, ahonnan ezek a nem mindennapi falatok származnak.

9. Oreós löncshúsos burger

Önmagában a löncshús nem tartozik a legkedveltebb ételek közé, ma azonban hamburgerbe is előszeretettel teszik. Ennek van egy különleges verzióra is: az Oreo kekszes ízesítésű. Ez a kínai McDonald's ötlete volt, limitált mennyiségben árusították.

8. Krokodilpástétom

A krokodilpástétom dél-Afrikából származik. Úgy tudni, a májkrémre hajaz, selymes textúrájú.

7. Beondegi

A beondegi egy dél-koreai street food, amely már konzerv formában is kapható. A név selyemhernyó bábokat takar, amelyeket főve vagy párolva nassolnivalóként árusítanak papírcsészékben vagy fogpiszkálónyársakra szúrva. 

6. Száznapos tojás

A legvisszataszítóbb ételek listája nem lenne teljes a közismert, kínai ételkülönlegesség, a száznapos tojás nélkül. A nyers kacsa- vagy tyúk-, esetleg fürjtojást három hónapig egy faszénből, oltott mészből, sóból és vízből álló keverékben érlelik, jóllehet a konzerválási módszer ettől eltérő is lehet. A  tojásfehérje ez idő alatt zselatinszerű, kocsonyás és sötétbarna színű masszává, a tojássárgája pedig krémes, túrós állagúvá alakul és bezöldül. Illata erőteljes, íze a főtt tojáséra emlékeztet.

5. Tonhalszem

A tonhalszemet, amelyet a világ egyik legijesztőbb ételének tartanak, Japánban fogyasztják. Úgy tudni, íze a tintahalhoz vagy a poliphoz hasonlít. 

4. Casu Marzu

A casu marzu egy juhsajt, amely Szardínia szigetéről származik, és attól különleges, hogy tele van nyüvekkel. Ezek a sajtot beköpködő sajtlegyek lárvái, amelyek kikelve elkezdenek a sajtból falatozni, és közben olyan váladékot termelnek, ami édeskés ízzel fűszerezi meg az erős aromájú és intenzív illatú sajtot.

3. Boodog

A boodog egy olyan étel, amely általában levágott kecske vagy mormota belsejében készül. A kibelezett állat máját, veséjét feldarabolják, majd sóval és vöröshagymával ízesítik, a belsőségeket aztán visszatöltik az állat testébe. Amíg belülről a hús párolódik, addig kívülről leperzselik a szőrt, és lekaparják a bőrt.

2. Bébiegér bor 

Az Undorító Ételek Múzeumának igazgatója és társalapítója, Andreas Harén úgy véli: a bébiegér bornak olyan íze van, mint a romlott húsnak és a gázolajnak együtt. Ez a bizarr ital Kínából származik, és legfeljebb háromnapos egérrel megágyazott, valamint egy évig fermentált. A kínaiak gyógyító erőt tulajdonítanak ennek: szerintük minden nyavalyára beválik, a tüdőtől a májbajig.

1. Balut

A balut név a főtt, kifejlett kacsaembriót takarja. Bármilyen furcsán is hangozhat, ez Délkelet-Ázsiában egy közkedvelt csemege, amelyet előszeretettel fogyasztanak akár regelire is. A már szinte kifejlett embrióval teli tojást egyszerűen csak meg kell főzni és már ehető is.

(Travelo, Life)

(Borítókép: karamellizált balut. Fotó: Getty Images)