Ismét nagyobb koncentrációban ütötte fel a fejét a koronavírus örökítőanyaga egyes magyar városok szennyvizében. Az új információkat a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ közölte.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ legfrissebb közlése szerint az év 11. hetében a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben országos átlagban tovább csökkent, néhány vizsgált város esetében azonban emelkedő tendenciát tapasztaltak.

Ezek a városok Békéscsaba, Miskolc, Salgótarján, Szekszárd és Szombathely voltak.

Csökkenést mértek ugyanakkor Budapest Déli Szennyvíztisztító Telepének ellátási területén, Egerben, Nyíregyházán, Szegeden, Szolnokon és a vizsgált Budapest környéki agglomerációs települések szennyvizében. Debrecenben és Salgótarjánban a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja „mérsékelt” volt, máshol az „alacsony” tartományba esett – írja az MTI. Hozzáteszi: az eredményekkel párhuzamosan tovább folytatódik a koronavírus-esetszámok csökkenése.

A hírügynökség közölte továbbá, hogy a szennyvizekben tovább csökkent az influenza A vírus örökítőanyagának koncentrációja is, az a héten beérkezett minták egyikében sem volt jelen kimutatási határ feletti mennyiségben.

Ez is érdekelheti:

(Borítókép: Koronavírus-teszt. Illusztráció: Getty Images)