Új tanulmányban vizsgálták a koronavírus elleni vakcina emberi szervezetre, pontosabban a szívre gyakorolt hosszú távú hatásait. A tudósok meglepő eredményre jutottak.

A koronavírus-elleni vakcinák rendkívül hatékonynak bizonyultak nemcsak a fertőzés, hanem az annak következtében kialakulható súlyos betegségek megelőzésében. Az oltás hosszú távú hatásait azóta is különböző kutatásokban vizsgálják, a legutóbbi tanulmányban pedig arra jöttek rá a tudósok, hogy

a vakcina megóvhat minket a Covid-19 súlyos szövődményeitől, különösképpen csökkentve a szívelégtelenség és a fertőzéssel összefüggő, potenciálisan veszélyes vérrögök kialakulásának kockázatát akár egy teljes éven keresztül. 

Bár más kimutatások szerint egyes oltások bizonyítottan szív- és véralvadási zavarokhoz, érrendszeri problémákhoz vezettek néhány ritka esetben, sokkal nagyobb számban okoz hasonló panaszokat maga a koronavírus, illetve a poszt-Covid és a hosszú Covid szindróma.

Ezektől óv meg minket többek között az oltás, amelynek köszönhetően azok esetében, akik megkapták, a fertőzést követő 3-6 hónappal 39 százalékkal alacsonyabb volt a szívelégtelenség, 47 százalékkal a vénákban, és 28 százalékkal az artériákban kialakuló vérrögök kockázata A fertőzés után 6-12 hónappal ugyanezen szövődmények kockázata 48, 50, illetve 38 százalékkal volt alacsonyabb a beoltott embereknél. A kutatók  az Egyesült Királyság, Spanyolország és Észtország területéről származó 2 0 millió vizsgált ember egészségügyi adatai alapján úgy látták, hogy a beoltottak nagyjából egy évig élveztek fokozott védelmet az említett szövődményekkel szemben azt oltatlanokhoz képest. 

(HáziPatika)

(Borítókép: Covid-vakcina. Illusztráció: Getty Images)