A légiutas-kísérőként dolgozó Ale Pedroza sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat, ha egy kicsit éberek maradunk.

Sokan szeretik végig aludni a repülőutakat vagy azért, mert nem akarnak rosszul lenni, vagy egyszerűen unalmasnak találják azokat, de ez nem feltétlen jó ötlet.

Bizonyos helyzetekben azonban nem engedhetjük meg magunknak, hogy álomba szenderedjünk, ugyanis éberen sokkal gyorsabban reagálhatunk bizonyos, hirtelen előálló vészhelyzetekre, azonban ezekre a helyzetekre szerencsére ritkán kerül sor.

Azonban a légiutas-kísérőként dolgozó Ale Pedroza szerint egy kellemetlen vagy kifejezetten súlyos egészségügyi következményektől is megkímélhetjük magunkat, ha éberek maradunk leszállás vagy felszállás közben.

femcafe.hu beszámolója szerint stewardess TikTok-ra feltöltött videójában arra hívja fel a figyelmet, hogy ha valaki a gép felszállásakor elalszik, nagy eséllyel úgynevezett barotraumát, vagyis „repülőgépfület” fog tapasztalni, ami azt jelenti, hogy nyomáskülönbség alakul ki a fül belső és külső része között. A dobhártyát alapvetően megterhelik a fel- és leszállások, sőt a légnyomásváltozás miatt tompulhat az emberi hallás, és akár fájdalomérzet is felléphet.

Ez a helyzet kezelhető, ha nagyokat nyel, vagy sokat ásít az, akit ilyet tapasztal, azonban a panaszok csak akkor enyhíthetőek, ha éber az érintett. Ez azért fontos, mert még az enyhébb vagy közepesen súlyos barotrauma is hallácsökkenéssel járhat, bizonyos esetbekben pedig fájdalom, szédülés, sőt még fülvérzés is társulhat hozzá.

@wonderfullyale What not to do on an airplane ✈️ #flightattendant #traveltips #flightattendanttips #traveldonts ♬ original sound - Ale

(femcafe.hu)

(Borítókép: Utas a repülőgépen. Fotó: GettyImages)