Elkészült a hivatalos szakvélemény Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó előadás közben történt balesetének ügyében.

Tavaly novemberben súlyos baleset történt a Nemzeti Színházban, amely során Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó métereket a Vidnyánszky Attila által rendezett Rómeó és Júlia című darab díszletéről.

Az elmúlt hónapokban több teória is született azzal kapcsolatban, hogy kinek a vétke a két színész balesete, akiknek felépülése még mindig tart. Néhányak szerint egy ügyelő hibázott, de volt, aki a sérült művészeknek a felelősségét hangoztatta. A találgatásoknak azonban most vége.

Blikk megszerezte a hivatalos szakértői véleményt az esetről, amelyet a nyomozás során a jogi képviselők és a hatóságok is kérvényeztek. A dokumentum szerint a szóban forgó esetben számos foglalkozási szabályszegés is történt. Nem a színészek és nem is egyetlen személy felelős a történtekért, hanem több ember egyszerre, hiszen egyértelműek a szabályszegések, melyek között szerepel a korábban már sokszor emlegetett, nem megfelelő mennyiségű korlát elhelyezése a díszletben.

A szakértői vélemény legalább négy személy mulasztását vagy hibáját emeli ki, akik a díszlet megalkotásában, felépítésében és ellenőrzésében vettek részt.

„Nem kérdés, hogy a büntetőeljárásban a színészek nem vonhatók felelősségre, evidens, hogy ők sértettként vannak jelen. Másként fel sem merülhetnek, hiszen Horváth Lajos Ottónak sérülései súlyos egészségromlást és maradandó fogyatékosságot idéztek elő. Itt nem megoldás a vizsgálóbizottság, több ember felelőssége megállapítható és erre egyértelmű jelek utalnak, nincs helye az áldozathibáztatásnak” – jelentette ki dr. Borbély Zoltán, az egyik sérült művész, Horváth Lajos Ottó jogi képviselője, aki nem cáfolta a portál információit.

Az ügyvéd hangsúlyozta, hogy továbbra is azon dolgozik, hogy békés és korrekt, peren kívüli megállapodás születhessen az általa képviselt sértett és a Nemzeti Színház között és ebben az intézmény is partner.

„Mi még mindig bízunk a békés megegyezésben és ezt is szorgalmazzuk.

Jelen esetben két eljárás zajlik, a büntető, illetve a polgári, és mind a két ügyben a megoldás felé hajlunk.

Nagy reményeink vannak, hogy a jog asztalánál ezt korrekten le tudjuk zárni, ez mindenkinek jobb lenne, és erre még mindig látok esélyt. A Nemzeti Színház és a jogászuk részéről eddig minden felmerülő kérdésünkre korrekt választ kaptunk és együttműködő hozzáállást tapasztaltunk. Nem ellenségként tekintünk rájuk” – fejtette ki dr. Borbély Zoltán.

Az egyeztetés ugyan békés mederben zajlik, de ez nem jelenti azt, hogy a két színész a jövőben is a társulat tagjai maradnának. A Blikk információi szerint sem Szász Júlia, sem Horváth Lajos Ottó nem tér vissza a színházba dolgozni.

(Blikk)

(Borítókép: Horváth Lajos Ottó és Szász Júlia a Nemzeti Színházban. Fotó: MTI/Soós Lajos)