Hatalmas botrány lehet a Pat Tillman Díj idei gáláján, ugyanis még a díj névadójának édesanyja is tiltakozik a sussexi herceg jelölése miatt.

A Pat Tillman Díjat minden évben olyan embernek ítélik oda, akinek „erős kapcsolata van a sporttal” és úgy szolgál másokat, hogy az Pat Tillman, az egykori NFL-játékos és amerikai katona örökségét idézi.

A díj névadója, Pat Tillman a 2001. szeptember 11-ei terrortámadás után feladta sikeres amerikaifutball-karrierjét, hogy a hadseregben szolgáljon. Afganisztánban halt meg 2004-ben, a halála után több katonai kitüntetést is kapott.

Az ESPN amerikai sportcsatorna bejelentette, hogy idén Harry hercegnek ítélték oda a Pat Tillman Díjat a veteránokat támogató, Invictus Játékokat lehetővé tevő munkája miatt. A hvg.hu azonban kiszúrta, hogy eddig csaknem 43 ezren írták alá a petíciót, amelyet azért indítottak, hogy a herceg ne kapja meg az elismerést. 

A petíciót Patti Mickel indította el arra hivatkozva, hogy a díj nyertesének Pat Tillman értékeit kell képviselnie, azaz „olyasvalakinek kell megkapnia, aki Tillmanhez hasonlóan rendíthetetlenül elkötelezett a csapata és a hazája mellett”. Úgy gondolja, hogy a sussexi herceg több ellentmondásos helyzetbe is került, amelyek miatt nem lehet díjazott. Hozzátette, a herceg már csak azért sem kaphatja meg a díjat, mert önéletrajzában nyilvánosságra hozta, hány embert ölt a hadseregben, ezzel veszélybe sodorva a bajtársait. A petíció indítója az Invictus Játékokat is kritizálja, mert úgy látja, az esemény a veteránok ünneplése helyett a herceg és felesége öncélú platformjává silányult.

Pat Tillman édesanyja, Mary is kritizálta az ESPN döntését és hangot adott a kritikájának, hogy egy ilyen „ellentmondásos és megosztó személy” kapja majd a díjat.

„Vannak olyan emberek, akik a veteránok közösségében dolgoznak és nagyon sokat tesznek értük. Ezek az emberek nem rendelkeznek olyan pénzzel, forrásokkal, kapcsolatokkal vagy kiváltságokkal, mint Harry herceg. Úgy érzem, hogy az ilyen embereket kell elismerni” – fogalmazott a háborús hős édesanyja.

A kritikák ellenére az ESPN kitart a döntése mellett, így július 11-én, a Los Angelesben megtartott eseményen biztos, hogy Harry herceg megkapja az elismerést.

(Borítókép: Harry herceg. Fotó: GettyImages)