A svédeket is megihlette az Olaszországban népszerű egyeurós ingatlanok ötlete és alig pár forintnak megfelelő összegért kezdték el árusítani a Götene területén fekvő, gyönyörű földterületeket.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, Olaszországban és Franciaországban is lehet már egyetlen euróért ingatlanhoz jutni, Horvátországban pedig 50 forintnak megfelelő összeg is elég egy új otthon megszerzésére. A svédek azonban most ennél is tovább mentek.

A Stockholmtól 320 kilométerre található Götene városában felparcellázták a szabad földterületeket és eszméletlen olcsón kezdték el árusítani azokat.

Egy négyzetméternyi területet alig 1 svéd koronáért, vagyis 35 forintért kínál eladásra a helyi önkormányzat.

A helyi vezetőség abban bízik, hogy ezzel a húzással itt is sikerül megállítani az elnéptelenedést, ami komoly problémákat okoz a környéken. A hírek szerint a helyiek abban bíznak, hogy azok, akik itt vesznek maguknak földet, építkezni is fognak és ide is költöznek. Götene városában egyébként körülbelül 5 ezren élnek, a környező településeket is beleszámítva pedig közel 13 ezren laknak a környéken – írja a Hamu és Gyémánt a CNN Travelre hivatkozva.

Az eladó területek közelében található a Vänern-tó is, amely egész Skandinávia legnagyobb tava. A Vänern-tó szigetcsoportját, valamint a Platåbergens Geoparkot az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította, ami már önmagában sokat elárul a terület szépségéről.

Johan Månsson, Götene polgármestere szerint már most akkora az érdeklődés a telkek iránt, hogy egy időre be is kellett szüntetni a projektet. Bár az első hónapban még csak harmincan jelentkeztek, hogy vásárolnának földet, azóta megállás nélkül égnek a vonalak és mindenki az olcsó, lakatlan területek iránt érdeklődik.

Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy a terület megvásárlása bár olcsó, az építkezés cseppet sem számít annak, ugyanis egy ház felépítése átlagosan 3-4 millió koronába, azaz körülbelül 105-140 millió forintba kerül a környéken, az önkormányzat pedig elvárja a vásárlóktól, hogy két éven belül megkezdjék az építkezést.

(Hamu és Gyémánt)

(Borítókép: Vänern-tó. Fotó: GettyImages)