Az emberek több mint kétharmada nem megy nyaralni idén – derült ki a Publicus Intézet a Népszava számára készített felméréséből. Akik mégis elmennek nyaralni, azoknak 44 százaléka hónapokon át spórolt, hogy megengedhesse magának az utazást.

A Publicus Intézet által, a Népszava megbízásából végzett felmérés során a megkérdezettek 69 százaléka nem tervez idén legalább egyhetes egybefüggő nyaralást és csak 29 százalék volt már, vagy megy majd ilyen hosszú utazásra. (A megkérdezettek 2 százaléka nem válaszolt.)

A felmérés szerint minél idősebb valaki, annál nagyobb az esélye annak, hogy otthon marad, ugyanis a 60 év felettiek csupán 15 százaléka mondta, hogy elutazik valahova, míg a fiataloknál ez az arány 45 százalék.

Azok, akik mégis mennek az idén nyáron nyaralni, azoknak 43 százaléka Magyarországon belül, 29 százaléka külföldön, további 25 százalék pedig belföldön és egy másik országban is élvezi a nyári szezon adta lehetőségeket.

Igaz, ezekhez a kiruccanásokhoz, sokaknak komolyan meg kellett húzniuk a nadrágszíjat, ugyanis a megkérdezettek 44 százalékának hónapokon keresztül kellett spórolnia, hogy megengedhesse magának az utazást, 1 százalék pedig még kölcsönre, hitelfelvételre is rákényszerült utazása miatt. 47 százaléknak azonban nem jelent nagy anyagi megterhelést a nyári utazás.

A nyaralást tervezők 17 százaléka legfeljebb 100 ezer forintot költ, 24 százalék 100-300 ezer forintból próbálja kihozni a pihenést. 18 százalék 300-500 ezer forint közötti összeget, 9 százalék 500 ezer és 1 millió forint között tervez költeni, 6 százalék pedig ennél is többet szán a nyaralásra.

(Népszava)

(Borítókép: Medencében fekvő férfi. Fotó: GettyImages)