Az utazásokhoz a megfelelő ruha kiválasztása sosem egyszerű, hiszen figyelembe kell vennünk, hogy kényelmes legyen a szerelésünk, mégis divatos, hiszen van rá esély, hogy képet készítsünk magunkról. Amennyiben pedig repülőgéppel utazunk, akkor még arra is oda kell figyelnünk, hogy ne tiltsanak ki minket a fedélzetről.

Az elmúlt években rengeteg történetet lehetett hallani arról, hogy a turisták nem jutottak haza könnyedén a nyaralásukról, mert nem engedték őket felszállni a fedélzetre nem megfelelő öltözetük miatt.

A történetek között azonban kevés az átfedés és látszólag minden logikát nélkülöznek a döntések, egyszerűen a repülőgépek személyzete határozza meg, hogy mi az, ami belefér és mi az, ami nem. Ezért a 33 éve légiutas-kísérőként dolgozó Mary Jo Manzanares elmagyarázta, hogy miket vesznek figyelembe egy ilyen eset mérlegelésénél.

A stewardess kifejtette, hogy nem kell egyből a nagyon kivágott, vagy elképesztően tapadós ruhákra gondolni, hiszen egy egyszerű póló miatt is megtagadhatják tőlünk a fedélzetre lépést, ha azon mondjuk ártalmatlannak tűnő beszólás, vicc esetleg trágár szöveg található.

„Amikor több ezer méter magasra emelkedsz, bármikor előfordulhat, hogy az utasok beszélgetnek, vagy viccelődnek, netán nem helyénvaló megjegyzéseket tesznek egymásnak.

Ha ehhez hozzáadunk még egy kis alkoholt, máris soron kívüli leszállás lehet a vége.

És ezt senki sem akarja” – fogalmazott, majd hozzátette, hogy a légiutas-kísérőknek jogukban áll megakadályozni az utas fedélzetre lépését és ezt gyakran meg is teszik, de ezelőtt igyekeznek kompromisszumot találni.

Ilyenkor mindig megkérjük az utast, hogy vegye le vagy takarja el, mielőtt felszáll

– jegyezte meg.

Természetesen azonban nem csak a feliratos, vagy sértő logókkal ellátott ruhadarabok okozhatnak gondot.

A bikinis, fürdőruhás, futballmezes és politikai üzeneteket tartalmazó felsős utasokat valószínűleg nem engedik felszállni

– emelte ki Mary Jo Manzanares a Roadster szerint és felhívta a trópusi vagy hasonlóan forró célállomásra utazókat figyelmét, hogy ezek a szabályok rájuk is vonatkoznak.

Ezek mellett néhány ruhadarabot biztonsági okokból száműztek a repülőgépekről.

Például a magas sarkú cipők kilyukaszthatják a vészesetén kinyíló csúszdákat, vagy a mentőcsónakokat. A repülés alatt pedig nem szabad levenni a cipőt, ugyanis baleset esetén lábsérülést szenvedhetnek, ha megpróbálják elhagyni a gépet.

(Roadster)

(Borítókép: Turista beszáll a repülőbe. Fotó: GettyIamges)