Néhány influenszer roppant káros tanácsokat osztogat a közösségi oldalon, szerintük a napon vagy a szoláriumban leégni hasznos, mert eltünteti a pattanásokat.

Évek óta rengeteget hallunk az erősödő UV sugárzás, így a napozás káros hatásairól, ugrásszerűen növekszik a bőrrákos megbetegedések száma, és lassan már csak kora reggel és késő délután merészkedhetünk ki az árnyékból, ha vigyázni akarunk a leégéssel.

Ennek ellenére mindig akad egy-két önjelölt bőrgyógyász szakértő, aki orvosi diplomával nem, de hatalmas követőtáborral rendelkezik, és közösségi oldalain osztja az észt. Most például néhány TikTok influenszer szabadult el, akik százezrekhez juttatják el a titkot:

A napozás nemhogy nem káros, de egyenesen jó leégni a napon vagy a szoliban, mert az eltünteti a pattanásokat és egyéb bőrhibákat.

Erről értekezik 450 ezer követőjének videójában Melissa Nelson TikTok sztár is, a sós víz és égető nap csodálatos hatásait kiemelve.

@melissanelsonn * original sound - Max" id="hyperlink_6fee8df15bf5d0194688ef235c88f8b6">*original sound - Max

Egy másik "szakértő" Meghan Brodie arról biztosítja a nagyvilágot, hogy a szolárium is eltünteti a pattanásokat, sőt, a korábbi pattanások okozta hegeket is.

A trend egyre terjed, egyesek már azzal büszkélkednek, hogy soha életükben nem használtak naptejet, és ezután sem tervezik, és olyan is akad, aki szerint felesleges a napvédelem, mindössze „hozzá kell szoktatni a bőrt a napozáshoz és kész".

Eközben a szakemberek ezeken a fórumokon is próbálják eljuttatni a valódi tudást a fiatalokhoz, sajnos kevesebb sikerrel. Egyikük, Dr. Whitney Bowe amerikai bőrgyógyász arról beszél, hogy a nap kék és vörös tartományba eső sugarai valóban jót tesznek a pattanásos bőrnek, a probléma csak az, hogy együtt érkeznek a bőrt öregítő és rákot okozó ultraibolya sugarakkal.

Remélhetőleg azok a követők, akiknek IQ tartománya meghaladja a szakértők által ajánlott naptejek faktorszámát, inkább maradnak az okos napozásnál. Már ha van egyáltalán ilyen.

(Daily Mail)

(Borítókép: Leégett nő. Illusztráció: Getty Images)