A közhiedelemmel ellentétben nem létezik egészséges szintje a napozásnak a Magyar Dermatológiai Társulat (MDT) közleményében megfogalmazott tanácsok alapján.

Itt a nyár, így sokan a tökéletes külső érdekében szeretnének lebarnulni, pedig a szakértők nagyon nem ajánlják ezt.

A Magyar Dermatológiai Társulat (MDT) hívja fel a figyelmet arra, hogy az esztétikai célú napozásnak és a szoláriumhasználatnak egész egyszerűen nem létezik egészséges szintje, így ezeket a tevékenységeket mindig kerülnünk kéne.

A közleményben, amelyről a Hamu és Gyémánt számol be, a szakértők kitérnek arra, hogy a napozás fogalmát nem szabad összekeverni a napon tartózkodással, ami elengedhetetlen, hiszen elősegíti a D-vitamin létrejöttét szervezetünkben, ráadásul számos élettani folyamat feltétele is.

A nagy testfelületet érintő, hosszabb ideig tartó, UV-védelem nélküli napozás viszont kifejezetten egészségkárosító hatású.

Az MDT szerint rendkívül fontos lenne tudatosítani az emberekben azt, hogy a ízparti nyaraláson túl a szabadban végzett munka vagy sporttevékenység esetén is minden alkalommal napvédő krémet vagy naptejet kell használnunk. Kifejtik, hogy a napvédőt minden olyan nap használni kellene, amikor az UV-index meghaladja a 3-as értéket.

(Hamus és Gyémánt)

(Borítókép: Napozó nő. Borítókép: GettyImages)