Évről évre nehezebben viselik a helyiek, hogy megjelennek a turisták a nyári főszezonban. Spanyolországban mostanra több helyen is elmérgesedett a helyzet az utazók miatt.

A nyári turistaellenes megmozdulások egyik legdurvább mozzanata volt látható Mallorcán, ahol a „Kill a tourist” – azaz „Ölj meg egy turistát” – feliratot fújták több falra. 

Nemcsak Spanyolországban, hanem a világ számtalan pontján, népszerű látványosságok környékén és a felkapott üdülőhelyeken okoznak egyre több problémát a turisták.

Ami Spanyolországot illeti: korábban már beszámoltunk róla, hogy a felmelegedés és a vízhiány jelentős kihívások elé állítja az országot. Egyre gyakoribbak ezért a tüntetések, ugyanis sokan a turistákat okolják a kialakult helyzetért. Korábban beszámoltunk róla, hogy a spanyol Mallorca szigetén található Alcudia városában utcára vonultak a helyi lakosok, hogy tüntessenek a turizmus ellen. Nemrég ismét Mallorcán vittek véghez egy akciót, amely azonban már bizonyosan átlépett a normalitás határán,

miután egy tüntetőcsoport az „Ölj meg egy turistát” feliratot fújta több falra is Manacorban.

A jobbközép Partido Popular párt elítélte a „turistaellenes graffiti terjedését”, és felszólította a városházát, hogy működjön közre azok azonnali eltávolításában, akkor is, ha magántulajdonban lévő épületeken vannak. Maria Antònia Sansó, a párt szóvivője hangsúlyozta, hogy „ezek a graffitik semmiképpen nem képviselik Manacor lakóinak többségének a véleményét. Hozzátette azt is, hogy továbbra is szívesen látják a turistákat a városban, és bár megértik a túlturizmussal kapcsolatos növekvő társadalmi feszültségeket, ezt a magatartást elítélik.

Múlt hétvégén egy 250 fős csoport foglalta el egy strand nyilvános parkolóhelyeit Menorcán, így a turisták nem tudtak eljutni a strandra, amelynek homokjába törölközőkből és az aktivisták testéből az „SOS Menorca” feliratot rakták ki.

(Roadster)

(Borítókép: Turisták elleni tüntetés Mallorcán. Fotó: picture alliance/Getty)