A pornónézés és maszturbálás biztosan hat az elmére, és egyáltalán nem biztos, hogy építően. A pontos hatásait a szakértők folyamatosan vizsgálják, azonban van valami, amire érdemes külön kitérni: vajon a pornó mostani trendje, az erőszakos, fojtogatós dugásjelenetek átírhatják a szexuális vágyainkat.

„Az erőszakos szexjelenetek szereplői színészek, akiket ezért fizetnek, és akik eljátsszák ezeket az előre megírt helyzeteket. A pornó miatt rengeteg hamis kép alakul ki az emberekben. Sokan nem képesek filmként, megírt, megtervezett vizuális ingerként kezelni. Tapasztalat, hogy elfogadják, mint valóságot. Ezért van annyi punci- és mellplasztika, ezért van egyre több szex közben szerzett sérülés, ezért fogy még mindig az össze fütyinövesztő álkészítmény. Azonban a partnerünket akarata ellenére leteperni sosem lesz elfogadható"– mondta a Velvetnek Tóth-Horváth Gábor szexológus, és kiemelte, hogy a pornófilmek apró részletekben felvett jelenetek összevágva, megrendezve. 

Az erőszakos pornófilmek, a kényszerfranciázások, a leszorított, lefogott nőket megdugó férfiak ezért kapnak pénzt, mert ezt beszélték meg előre a rendezővel. A hétköznapi életben a szexualitás egész más, lehet abban is durvulni, fojtogatni is akár, ha mind a két fél beleegyezik. Azaz senki nem mond nemet, fordul el, és senki nem kezdi el a másikat szóban terrorizálni és alázni.

A pornófilmek kimutathatóan beleégnek az agyunkba, a függő típusú embereknek pedig komoly problémákat is okozhat az állandó pornónézés. A mostani pornótrend főleg a BDSM és kinky kategóriákra épül, ez azért lehet veszélyes, mert akik nem kezelik helyén a pornófilmeket, azok tényleg ezt a fajta szexet tekinthetik később az igazi szexnek. Az sem tett túl jót a világnak, hogy megszületett A szürke ötven árnyalata, ami egy kizsákmányoló kapcsolatról szól, nem pedig valódi szadomazochista románcról.