„Te hány kiló vagy?”

 – a kérdés, amit az emberek többsége maximum csak bántónak talál, ennek a 27 éves amerikai lánynak az életét tette tönkre – majdnem. A halál torkából húzták vissza, akkor már csak 36 kiló volt. A történetét a Daily Mail írta meg.

Az anorexia kegyetlen és halálos betegség, okozhatja undor, egy izgalmasnak tűnő történet, vagy akár egy ártatlan mondat is a kiváltója lehet. Nem Lauryn Lax az egyetlen tehát, aki egy iskolai megjegyzés hatására kezdett el fogyókúrázni. 9 éves volt, amikor egy osztálytársa feltette neki azt az ártatlannak tűnő kérdést, hogy hány kiló.

Emlékszem erre a napra: utána hazamentem, benéztem a spájzba, és elhatároztam, hogy diétázni kezdek. Nagyon bizonytalan voltam abban az időben, és úgy éreztem, mindenkinél kövérebb vagyok.

A diéta kezdetét vette, de nem akármennyire: Lax egy idő után már szinte semmit nem evett. Ahogy ő fogalmaz, valami rajta kívül álló erő tiltotta el az evéstől, és ő már nem tudott uralkodni magán. A mélypontot 2011-ben érte el.

Hajnali 4-kor keltem, ráálltam a mérlegre, ami kevesebb mint 36 kilót mutatott. Ezt a számot nem láttam 10 éves korom óta..

A lány napi rutinját követve elment az edzőterembe, de a parkolóban megállította, és körbevette egy csapat, akik ugyanoda jártak kondizni.

„Egy egész csapat ember jött oda hozzám, és egyikük azt mondta:

„Nagyon féltünk, Lauryn.”

Körülbelül tíz perc vita után a lány engedett a számára szinte ismeretlen embereknek, és hajlandó volt elmenni velük az orvoshoz. Ott kiderült, hogy annyira lassú a szívverése, hogy a pulzusa már konkrétan 30 alá csökkent, ezért az orvos már a pacemaker szükségességét hangsúlyozta. Lax ezt végül megúszta, helyette viszont három nap intenzív osztályon fekvés után három hetet töltött a kardiológiai osztályon, amíg kicsit össze nem szedte magát.

Az orvos még 6-8 hét ágyban fekvést javasolt, de csakis úgy, ha közben mesterségesen, egy szondán keresztül táplálják. A másik lehetőség egy Miami-ban lévő szanatórium volt. Lax az utóbbit választotta, majdnem egy évet töltött ott.

Ezek után azt, hogy visszamentem az iskolába, hatalmas sikerként könyvelem el, pláne, hogy azóta munkahelyi terápiával és a táplálkozási tanácsadással foglalkozom.

Lauryn Lax ma Texasban, Austinban él, ahol létrehozott egy intézményt THRIVE Wellness and Recovery néven, ahol többek között anorexiás emberek terápiájával foglalkoznak. Terápiás üléseket, fitneszedzéseket tartanak, erősítik a nők önbecsülését, és olyan tanácsokat adnak, amelyeket az élet egyéb területein is alkalmazhatnak a páciensek, legyenek akár csak 12 évesek.

„Ez egy olyan támogatói rendszer, ahol új célokat adunk az embereknek, és segítünk nekik kigyógyulni súlyos táplálkozási zavarukból. Az ötéves tervem az, hogy egy holisztikus gyógyító központot is nyissak Austin-ban, de egyelőre szeretnék elérni minél több lányt és nőt, akik meg akarnak szabadulni betegségüktől.”

Lax nem győzi hangsúlyozni, hogy mindezt annak a hét embernek köszönheti, akik az edzőteremben megállították. Azt mondja, nélkülük már biztos nem lenne életben.