A szexuálpszichológus, Dr. Justin Lehmiller oldalán jelent meg a kérdés: milyen mély a vagina? A kérdező azt is hozzátette, hogy sokat hallani a farokméretről, de mi a helyzet a nőkkel? Vajon a nők hüvelymérete nemzetenként eltérő? – írja. 

A választ már William Masters és Virginia Johnson is kereste az ötvenes évek Amerikájában, az elsők között vizsgálták tudományosan a hüvely méretét, amit az 1966-os Human Sexual Response (Emberi szexualitás) című könyvükben közzétettek. A kutatók száz olyan nőt vizsgáltak meg, akik szültek, a vizsgálat szerint alapállapotban átlagosan 7-8 centi hosszú a hüvely, ami izgalmi állapotban megnyúlik, és 9,5-10,5 centire nő. Ez a hosszúság a behatoláskor még nagyobb lesz, 11-12 centi átlagosan – adja meg a választ Dr. Lehmiller a blogján.

A kilencvenes években még jobban megvizsgálták a kérdést, és amerikai orvosok megmértek 39 kaukázusi nőt, akiknek egyharmaduk még sosem szült. A mérések eredményeit úgy kapták meg, hogy úgynevezett polisziloxán lenyomatot készítettek –ez olyan, mint amit a fogszabályozáshoz készítenek a fogorvosok. Az eredmények szerint a nők hüvelye átlagosan  6,9-14,8 cm hosszú.

A különböző nemzetekre bontva nem készült még felmérés a női hüvely méretéről, így lehet az is, hogy nem születtek olyan tévhitek, mint amik a péniszmérettel kapcsolatosok (például, hogy az afro-amerikaiknak nagy). 

Csak egy reprezentatívnak nem mondható, kis felmérés készült a témában, 23 afro-amerikai és 15 spanyol nőt vizsgáltak meg, az eredmények mutattak eltérést, de a minta annyira kicsi, hogy ezt nem lehet kategorikusan kijelenteni. A kérdésre tehát, hogy milyen hosszú a női hüvely, a pontos válasz az, hogy függ attól is, hogy szült-e a nő vagy sem, izgalmi állapotban, behatolás közben mekkora, de átlagosan 6 centitől egészen 14 centiig bármi lehet. Egyénenként változik.

A szexuálpszichológus egyetlen egy tényt nem vett figyelembe a kérdés megválaszolásánál, mégpedig azt, hogy a magasságtól és a testsúlytól is függhet, kinek mekkora a hüvelye – milyen szögben hajlik, és mennyire feszes az izom.

Egy 2006-os amerikai kutatás legalábbis erre világít rá, a vizsgálatot MRI-vel végezték, 18 és 45 év közötti, átlagosan 29 éves, 28 önkéntes nő vett részt, akik különböző testsúlyúak voltak. Az eredmények szerint a hüvely méretét befolyásolja a testmagasság, a kor, és a szülés is.