A szelfi az angol selfie szó magyarítása. Jelentése: önfotó. Ezzel egész biztosan nem árultunk el nagy újdonságot, mert már 2013-ban mindenki tudta, hogy mi is ez, hiszen az Oxford-szótárak internetes kiadása az év szavának nyilvánította. 2014 januárjában pedig kijött az alábbi klip, ami máig 456 millió kattintást ért el.

Évekig éltünk úgy, hogy a szelfikészítés főleg a celebekre volt jellemző, ma viszont már senkire sem néznek furcsán, ha magáról készített fotót posztol valahová. Megszoktuk.

De tényleg megszoktuk? 

A történelem része

Bizonyos értelemben a festett önarcképek is lehetnének szelfik, de ha a pontos definíciónál maradunk, akkor szigorúan véve csak a fotók, a saját magunk által magunkról készített fényképek számítanak. Ehhez ragaszkodva elmondhatjuk, hogy az első szelfit Robert Cornelius, amerikai fotós készítette 1839-ben. 

Cornelius után az orosz nagyhercegnő, Anasztaszia Nyikolajevna Romanova volt az, aki nem is sima szelfit, hanem tükrös szelfit készített magáról, amit elküldött egy barátnőjének. Ez 1914-ben volt. Nem emailen küldte, nem posztolta sehova, hanem feladta postán.

Szóval igaz, hogy a '70-es években jelentek meg az instant kamerák, amik már tudták az azonnali képelőhívást, de már korábban, a klasszikus fényképezőgépekkel is készítettek szelfiket. Mint Paul McCartney, 1959-ben. 

Végül az internet, valamint a közösségi oldalak, és nem utolsó sorban az előlapi kamerás okostelefonok elterjedése miatt robbant be igazán az önfotózás. Megszülettek a szelfibotok, a képeket feltupírozó alkalmazások és a snapchaten visszaköszönő egyre furább (virágkoronás vagy épp zombis) élő maszkok. Akad celeb is, aki könyvet adott ki az önfotóiból, tippelhetnek, ki az.

De azért magyarországi vonatkozásban is fel tudunk mutatni valamit: lett egy Szelfi című reality, amiben hírességek videózták a hétköznapi életüket, valamint – az étterem oldalának leírása szerint – Budapest egyik legrégebben működő vendéglátó helye Selfie Grill & Bar néven üzemel a Rákóczi úton.

Telekom Telekom
 
Az egyre olcsóbb mobilnet mellett immár arra sem kell feltétlenül ügyelni, hogy valaki gazdálkodjon az adatkeretével. A Telekom Next csomagok előfizetőinek ettől a nyártól például dupla adatkeret jár, így van, aki hat gigabájtot netezhet el egyetlen hónap alatt.