A valaha nagy népszerűségnek (és közutálatnak) örvendő Gulnara Karimova körüli rejtély láthatóan mostanra sem csillapodott, ez pedig alighanem apja, a diktátor Iszlám Karimov üzbég elnök halálának és az azóta született feltételezéseknek (is) köszönhető. A legújabb elmélet szerint az évek óta házi őrizetben élő nőt Karimov utódja, Savkat Mirzijajev

egy pszichiátriai intézetbe száműzte, hogy az eddigieknél is kevesebb esélye legyen arra, hogy a külvilággal kommunikáljon. 

A most 44 éves, celebekkel barátkozó pop-ikonról (aki amúgy kifutómodell divattervező és egyben a volt Szovjetúnió egykori leghatalmasabb politikai személyisége is volt) írtunk már, sőt, arról is, hogyan került a fényűző életből egyik pillanatról a másikra házi őrizetbe.

Köszönhette ezt apjának, aki lánya felelőtlen pénzszórásán túl azt is meglehetősen nehezményezte, hogy néhány, tulajdonába került fotón pár pávatollnál több nem takarja Karimova testét, az meg már csak hab volt a tortán, hogy kiderült, elég tehetséges résztvevője bizonyos korrupciós ügyeknek. 

A néhai elnök ezek hatására döntött úgy, hogy lányát, annak egyik gyerekével együtt teljesen elzárja a civilizációtól. 

Ez 2014-ben történt. Karimova ugyanebben az évben hallatott magáról utoljára, akkor a BBC egyik újságírójának küldött hangfelvételén utalt rá, hogy tulajdonképpen a diktatúra mégsem olyan jó hatalomforma, mint gondolta. Elmondta továbbá azt is, hogy igazából mennyire nem jó neki azóta, amióta a saját apja rendőrök megfigyelésével tartja őt kordában.

Nem is csupán kordában, hanem valójában börtönben. Az üzenet szerint saját fiával nem beszélhet (állítólag azóta sem), lánya pedig, aki vele él, súlyos szívbeteg, Iszlám Karimov emberei viszont elvették azt a készüléket, amellyel állapotát rendszeresen ellenőrizhetnék. 

Egészen idáig ezek voltak a legutolsó információk a nőről, de ez is meglepő volt, hiszen mindenki tudta, hogy aktuális otthonában sem internettel, sem pedig telefonnal nem rendelkezett.

Mostanában merült csak fel annak a gyanúja, hogy kikerült a házi őrizetből, és még szigorúbb körülmények közé helyezték. Ezt a gondolatot az is alátámasztani látszott, hogy

Karimova apja temetésén sem kísérettel, sem pedig egyedül nem jelent meg.

A pszichiátriai intézet elméletében nem mindenki hisz, egyes források azt állítják, hogy a nő Londonban él egy magánlakásban, mások azt mondják, egy külföldi hírszerző szolgálatnál dolgozik, de olyan hipotézis is létezik, amely szerint Karimovát már valakik rég eltették láb alól. 

Amikor apja a lánya elzárása mellett döntött, az elemzők arra a következtetésre jutottak, hogy Iszlám Karimov meggyengült hatalmán Gulnara már csak rontani tudott volna fennhéjázó viselkedésével, ezért meg kellett szabadulnia tőle. Feltételezték azonban azt is, hogy a nő túl sokat tudott, és nem kockáztathatták meg, hogy bizonyos információkat kikotyogjon. (Ezt egyébként soha nem tette azelőtt, pedig bőven lett volna rá lehetősége - szóval ez talán sántít egy kicsit.) 

Most, Karimov halálát követően maximum sejteni lehet a motivációkat, de légből kapott találgatásokba értelmetlen lenne belekezdeni. Legalábbis addig biztosan, amíg újra jelet nem ad magáról. De ha valóban pszichiátrián tartják fogva, erre vajmi kevés esély van. 

Forrás: DailyMail, KazWorld