A bohócok körüli hisztéria egyre nagyobb méreteket ölt, már nem csak Amerikában hajlamosak az emberek ijesztgetési céllal piros orrot, indokolatlanul túlméretezett cipőt, nadrágtartós, kockás kezeslábast és kopaszodó, rőt hajat magukra ölteni szándékosan.

Az Egyesült-Királyságban valahogy rákaptak ennek a tevékenységnek az ízére, aminek az lett a következménye, hogy csak Thames Valleyben 14 különböző bohócjelenésről érkezett bejelentés a helyi rendőrségre, más településeken pedig már nem is számolták. Ráadásul erre elég volt egyetlen hétvége.

Ha egy parabohócnak öltözött személy jól végzi a dolgát, nem kell a kuloulrofóbiásokra apellálnia, rá hozhatja a frászt bárkire, aki szembe jön vele az utcán. Persze fel lehet dobni az egyszerű bohócgúnyát bármilyen extrával, például hegyes fogakkal vagy láncfűrésszel. Az utóbbit választotta az a 19 éves fiatalember, aki vasárnap a londoni Brunel Egyetem diákjait szórakoztatta antipatikus megjelenésével.

Autók mögül kiugrálva, láncfűrésszel hadonászva riogatta őket, többen ezért azonnal visszamenekültek a kollégiumi szobájukba.

Ezen kívül egyébként nem okozott kárt senkiben, mégis letartóztatták, elvégre nem illendő ilyet csinálni még akkor sem, ha egyébként leginkább csak szerencsétlenül fest a kinőtt nadrágjában.

Nem ő volt amúgy az egyetlen, aki ebben a szerepben szeretett volna tetszelegni. Suffolkban egyszerre többen kergettek meg egy fiatal fiút, Newcastle-ben ugrabugrálással zavartak bele a diákok lelkivilágába, Essexben pedig két gimis lánytól érdeklődött egy helyi bohóc, hogy részt vennének-e egy szülinapi bulin kedden 9 óra 20 perckor. (Utóbbi tényleg kiborító lehetett.) 

Andy Boyd, Thames Valley egyik rendőre úgy kommentálta az Angliában történteket, hogy ők igazán nem szeretnék elvenni senki szórakozását, de jó lenne, ha némiképp azért moderálnák magukat ezek a személyek, mert

a félelem és a szorongás más bűncselekményekhez is vezethet,

sőt, amíg valaki mondjuk arról tesz bejelentést, hogy „egy sánta bohóc béna viccet mesélt az utcán, aztán majdnem megbotlott, de végül mégsem", a rendőrök nem tudnak a komoly és valós problémákkal foglalkozni. 

Pedig ez egy valós probléma, pláne a hivatásos bohócok életében. A New Jerseyben élő Fudgie bohóc már 34 éve űzi ezt a szakmát, és most úgy fest, összeomlani látszik a biznisz. 

Már senki sem hív dolgozni. De nem csak engem, a kollégáimat sem. Az emberek félnek tőlünk, pedig nem erre vagyunk kitalálva! 

Azt is hozzáteszi, hogy a bohócságnak arról kellene szólnia, hogy mosolyt csalnak az emberek arcára, nem pedig rettegést gerjesztenek bennük. A sok önjelölt, kötözködő bohóc miatt azonban már ő is fél, csak ő a rendőröktől. Azt mondja, általában bohócsminkben vezet autót, ami ugyan senkit nem zavart eddig, most azonban kényelmetlen élethelyzetet okozhat.

Az Amerikai Bohócszövetség is teljesen ki van borulva a helyzet miatt. Azt állítják, rossznak és bolondnak tartják őket, pedig a sminkjük mögött mindannyian érző, rendes emberek. Az eluralkodott bohócpánik megszüntetéséhez alighanem sürgős megoldásra lenne szükség, egyelőre azonban senki sem tudja, egyáltalán hogy kezdjenek hozzá. 

Forrás: Standard, Buzzfeed, BBC